» SZUKAJ
» FAQ
» ALBUM
» UŻYTKOWNICY
» REJESTRACJA
» REGULAMIN




Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: motomaciey
2011-12-27, 23:26
mocowanie czujnika stopu tylnego koła
Autor Wiadomość
Zimny_5 


Motocykl: Mz 251
Pomógł: 4 razy
Wiek: 26
Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 230
Skąd: Wronki
Wysłany: 2010-03-18, 19:41   

Oryginalnie w 251 mocowane to było koło akumulatora natomiast linka szła do takiego prętu od stópki hamowania. Tu zdjęcie tylko takie miałem na kompie
Ostatnio zmieniony przez Zimny_5 2010-03-18, 19:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
kaze_k 


Motocykl: XTZ 660 sm
Pomógł: 5 razy
Wiek: 26
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 330
Skąd: Ustrzyki Dolne
Wysłany: 2010-03-18, 19:43   

http://img176.imageshack....37/dsci0596.jpg
Tak mam to rozwiązane przy swojej etce. Tylko muszę jakimś cienkim drucikiem przymocować sprężynę i będzie git. Z tym jak widać czujnik nie oryginalny.
Ostatnio zmieniony przez kaze_k 2010-03-18, 19:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
czochu 
typowy wariat


Motocykl: Gsxr1000 k8,etz251
Pomógł: 22 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lip 2009
Posty: 1927
Skąd: Grochowa-Piaseczno
Wysłany: 2010-03-18, 19:44   

ja mam taki czujnik w 251 , wczepia sie go w półke od akumulatora (jesli masz rame w której był mocowany taki czujnik to w miejscu gdzie masz akumulator od strony koła tylnego powinieneś mieć taki otwór w który wkładaz ten czujnik) potem prowadzi sie od niego (ja mam tak zrobione) drut cienki aby sie nie wyginał w ruskie osiem tylko zeby był mało podatny na wyginanie, i mocuje sie go do pedału hamulca (i tu jesli masz stopke od hamulca etz 150 bądź 251 to odchodzi od niego taki jakby kawałek pręta, bolca który ma rowek i na którym zaczepia się drugi koniec dutu) automat stopu sie reguluje bo ma gwint na plastiku , jak kupisz to zobaczysz
_________________
-Jeszcze raz byś mnie pierdolnął młotem w łep >
a bym puścił świnie ! :3
komar>wsk175>mz 250,251>sv650Nx2,1000x3>gsxr1000k6 > etz 251 + gsxr 1000 k8
Ostatnio zmieniony przez czochu 2014-03-02, 10:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
bartek2801 


Motocykl: mz etz 251
Pomógł: 9 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 298
Skąd: Połomia k\Rzeszowa
Wysłany: 2010-03-18, 19:48   

oryginalnie w 150/251 ten czujnik był mocowany w specialnym mocowaniu poniż akumulatora i tą sprężynką połączony z dzwignią chamulca,w 250 oryginalny czujnik jest zamontowany w bębnie tylniego koła, możesz wymyślić jakieś mocowanie go po lewej stronie tam gdzie jest pręt regulacyjny hamulca już kilka takich etek widziałem niestety żadnego foto nie mam
_________________
http://www.polskajazda.pl...Z/ETZ_251/81187

Rozróżniamy prawdziwego motocyklistę, motocyklistę - motórzystę i właściciela motocykla
 
     
Więckoś_102 
MoTóR


Motocykl: Mz Etz 250e '88r.
Pomógł: 10 razy
Wiek: 26
Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 158
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-03-18, 20:43   

gdybym ja miał 251 teraz to na pewno nie męczył bym sie tym zamiennikiem co są sprzedawane. Wolał bym od jakiegoś samochodu kupić włącznik światła wewnętrznego albo nawet czujnik stopu hamulca roboczego ( w golfie II jest nawet fajny w innych samochodach to nie wiem). Jak miałem 251 to męczyłem sie z tym oryginalnym zamiennikiem stopu
_________________
http://www.polskajazda.pl...Z/ETZ_250/89292 <--- Aktualizacja 21.03.2010r.
 
 
     
bezelek 

Motocykl: ETZ 150
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 35
Skąd: Daniec
Wysłany: 2010-03-19, 10:33   

A ja mam ten nieszczęsny czujnik w tylnym kole, w etz 150, jest jakaś opcja że to jest rozwiązanie oryginalne czy na 100% jakaś denna przeróbka?

Dodam że moto z 87roku.
 
     
Michał 1991 


Motocykl: MZ ETZ 250
Pomógł: 4 razy
Wiek: 27
Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 227
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2010-03-19, 13:02   

Niestety to jest oryginał, właśnie z tego zrezygnowałem dlatego przerabiam.
_________________
http://forum.mz-klub.pl/v...der=asc&start=0
 
 
     
bezelek 

Motocykl: ETZ 150
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 35
Skąd: Daniec
Wysłany: 2010-03-20, 05:08   

Tak tak, że w ETZ 250 to było w oryginale to wiem, ale w 150 się pierwszy raz z tym spotykam, nie dodając nawet że ofkors czujnik nie działa, ja Sobie zamontuje czujnik z jakiegoś starego japońca chyba bo coś tam mam w garażu.
 
     
mennefer 


Motocykl: ETZ 150 '91
Wiek: 25
Dołączył: 05 Lip 2007
Posty: 116
Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-03-20, 18:52   

Witam

Przedstawiam wam foto na których widać jak u mnie jest to rozwiązane.




Pozdrawiam
 
 
     
sIaj 


Motocykl: ES 250/2
Pomógł: 94 razy
Wiek: 32
Dołączył: 14 Paź 2004
Posty: 1936
Skąd: okolice Zakopanego
Wysłany: 2014-03-01, 14:08   

Mały odkop i dwa pytanka, jakimi konektorami jest zakończona wiązka przy podłączeniu do czujnika (2.8?) ? Czy długość wiązki to 45cm?
_________________
Wykonuję różną elektronikę pojazdową.Układy zapłonowe, alternatory z CDI, regulatory, obrotomierze, instalacje itd. Masz pytania? Pisz!

SofCHJanek@wp.pl / gg: 9740097 Gość zapraszam odwiedź mój kanał http://www.youtube.com/user/sofchjanek
 
 
     
ETZ_PRORIDER 
mod_team
MZ ETZ 250 GKS 9M67


Motocykl: MZ ETZ 250
Pomógł: 145 razy
Wiek: 27
Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 3814
Skąd: Kościerzyna
Wysłany: 2014-03-01, 20:56   

Zakończona jest zwykłymi, żeńskimi konektorkami takimi jak są w listewce połączeniowej pod siedzeniem :piwo:
_________________
Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij ;) -> http://forum.mz-klub.pl/v...p=367810#367810 Obecnie w garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji |
 
 
     
sIaj 


Motocykl: ES 250/2
Pomógł: 94 razy
Wiek: 32
Dołączył: 14 Paź 2004
Posty: 1936
Skąd: okolice Zakopanego
Wysłany: 2014-03-02, 09:31   

Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy, chodziło mi o konektory od strony czujnika.
Tak jak w przednim, tam akurat są takie małe - 2,8mm.
Popatrzyłem pod zdjęciach tego czujnika i jest on razem z przewodami, to by znaczyło że przewody są do niego przylutowane?
_________________
Wykonuję różną elektronikę pojazdową.Układy zapłonowe, alternatory z CDI, regulatory, obrotomierze, instalacje itd. Masz pytania? Pisz!

SofCHJanek@wp.pl / gg: 9740097 Gość zapraszam odwiedź mój kanał http://www.youtube.com/user/sofchjanek
 
 
     
ETZ_PRORIDER 
mod_team
MZ ETZ 250 GKS 9M67


Motocykl: MZ ETZ 250
Pomógł: 145 razy
Wiek: 27
Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 3814
Skąd: Kościerzyna
Wysłany: 2014-03-02, 13:32   

U mnie w oryginalnym czujniku były przewody przylutowane na stałe do czujnika.
_________________
Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij ;) -> http://forum.mz-klub.pl/v...p=367810#367810 Obecnie w garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji |
 
 
     
luki86 

Motocykl: MZ ETZ 250
Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 4
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-03-10, 16:00   

Witam chciałbym podłączyć się pod temat. W mojej etz 250 mam czujnik w kole. Kiedy wciskam lekko hamulec światło stopu się zapala ale kiedy przycisne mocniej światło stopu gaśnie. Jak myślicie czujnik do wymiany czy hamulce do naprawy? Dodam że tylni hamulec bez zastrzeżeń blokuje dobrze.
 
     
halcik 

Motocykl: MZ ES 250/2 i TS 250
Pomógł: 18 razy
Wiek: 33
Dołączył: 12 Mar 2010
Posty: 439
Skąd: Kutno
Wysłany: 2018-03-10, 16:23   

Blaszka automatu do korekty
_________________
Moje maszyny
MZ ES 250/2 68, MZ TS 250/1 76
OSA M50 59, OSA M52 65
WSK KOS 85
 
     
luki86 

Motocykl: MZ ETZ 250
Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 4
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-03-10, 16:30   

Dziękuje za szybką pomoc. Czyli bez zdejmowania koła i rozkręcenie bębna się nie obejdzie....
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Copyright © 2004-2015 MZ KLUB POLSKA
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 16