|
Tarcza hamulcowa wentylowana nawiercanie wzór |
| Autor |
Wiadomość |
Qba
mod_team VIP

Motocykl: MZ ETZ 301
Pomógł: 30 razy Wiek: 25 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 1252 Skąd: Orzechówka/Rzeszów
|
|
|
|
 |
hubertbaran

Motocykl: TS 250/1
Pomógł: 89 razy Wiek: 21 Dołączył: 21 Sie 2005 Posty: 4065 Skąd: okolice Rzeszowa
|
Wysłany: 2010-03-03, 08:11
|
|
|
| A jak się uparłeś na przeróbki to tarcza 320+ 4 tłoczkowy zacisk i chłopie masz heble ze tira można zatrzymać;) |
_________________ Sex, tanie wino i Disco polo! Szatan jest wielki YEAH !
Werpach:
"Komuna wróciła" |
|
|
|
 |
intr

Motocykl: Etz 150, MZ 500 Tour
Pomógł: 14 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Lut 2006 Posty: 525 Skąd: Międzychód
|
Wysłany: 2010-03-03, 08:55
|
|
|
| Qba napisał/a: | | Bo są, najsłabszym punktem jest pompa hamulcowa która bardzo lubi cieknąć. Ale to już taki jej urok (mówię o oryginalnym uszczelnieniu) |
Oryginalne uszczelnienie jest niebo lepsze od simmeringa, tylko ten drugi trudniej uszkodzić przy zakładaniu. Dobry zgarniacz wewnętrzny musi kosztować, więc jak się kupuje g*wno to się wszystkim wydaje że tej pompy się uszczelnić nie da. Przecież jak to z fabryki wyjezdzało to było szczelne. Przestawało takie być, jak się ktoś młotkiem i przecinakiem zabierał za naprawę. Oryginalna uszczelka to pierścień zgarniający, który puszcza tłoczek lużno przy naciskaniu klamki, a przy jej puszczeniu zaciska się na nim. Więc tam nie ma prawa kapka płynu się przedostać, w przeciwieństwie do zwykłego simmeringa, który uszczelnia jedynie ruch obrotowy.
Wszystkie tanie simmeringi simbo i inne gówna, bedą na 100% ciekły, więc jak chce się ten patent stosować trzeba kupić dobrej klasy simmering (np. corteco), którego konkstukcja przewiduje możliwość poruszania się wałka inaczej niż w kółko.
[ Dodano: 2010-03-03, 09:03 ]
Posumowując oba rozwiązania są tak samo skuteczne i oba osobiście testowałem w swojej pompie. Nie ma żadnej wady konkstrukcyjnej w tych urządzeniach a jak ktoś tego uszczelnić nie umie to niech ma pretensje do siebie, bo jest dupa a nie mechanik. Proste. |
_________________ Autoryzowany Dealer MZ. Serwis oraz oryginalne części do motocykli MZ Saxon od 125 do 500 oraz ETZ 125/301
www.intr-mot.pl
http://hoth.amu.edu.pl/~intr |
|
|
|
 |
Zuh
Jeżdżący na eMZecie

Motocykl: MZ ETZ 150sl
Pomógł: 6 razy Wiek: 21 Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 324 Skąd: Łąkie (Lubuskie)
|
Wysłany: 2010-03-03, 10:03
|
|
|
| Ja się zgadzam z Intrem..... Ciekła mi pompa więc założyłem simering ale właśnie ten simbo i z pompy znowu się lało......więc kupiłem ten oryginalny uszczelniacz dałem za niego ponad 20zł no i jak narazie zero wycieku...... a w 250tce mam simering nie pamiętam jakiej firmy (ale na pewno nie simbo) ale koleś mówił że to są do pomp hamulcowych..... i tez trzma elegansio......... myśle że ze wszyskimi rzeczami tak jest jak się robi coś na gorszych rzeczach to krócej będzie trzymac |
_________________ Wybrańcy jeżdżą na MZ, reszta jeździ japonią
Moja MZ 150
http://www.polskajazda.pl...Z/ETZ,150/19262
www.mz150sl.prv.pl
Moja MZ ETZ 250
http://www.polskajazda.pl...Z/ETZ_250/92280 |
|
|
|
 |
HeavenQueen

Motocykl: ETZ250
|
Wysłany: 2010-03-03, 16:40
|
|
|
| Qba napisał/a: | | HeavenQueen, nie wiem co ty chcesz ulepszać. |
Odprowadzanie ciepła jedynie, wiem że można za pierwszym zrobić stoppie, ale jak się tarcza nagrzeje to już nie jest tak pięknie. Moja tarcza absolutnie mi się nie podoba, więc muszę kupić nową - myślałem że wymienię tarczę i zacisk na coś większego, jednak pozostanę na fabrycznym zacisku ale kupię nowe klocki i nową tarczę.
Gdzie można dostać oryginalne nowe tarcze brembo i klocki?
PS. W samochodzie mam cztery tarcze brembo z klockami ferodo <- to hamuje rzeczywiście dobrze |
|
 |
|
|