» SZUKAJ
» FAQ
» ALBUM
» UŻYTKOWNICY
» REJESTRACJA
» REGULAMIN




Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: motomaciey
2011-09-06, 23:32
Sprzęt Audio. Co kupić?
Autor Wiadomość
Więckoś_102 
MoTóR


Motocykl: Mz Etz 250e '88r.
Pomógł: 10 razy
Wiek: 26
Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 158
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-07-26, 18:09   Sprzęt Audio. Co kupić?

Cześć... chce kupic sobie pierwszy zestaw do auta. Planuje kupić wzmacniacz + skrzynke basową.. ale powiem wam że jestem w tym zupełnie zielony! Mógł by mi ktoś poradzić jaki zestaw jakiej firmy jakiej mocy? peniądze hm.. myśle że wzmacniacz do 400 i skrzynka rownież. Gdzieś wyczytałem że lepiej kupić sam głośnik i oddzielnie obudowe.. Radio mam jakieś JVC na płyty xD (4x50) z tyłu jest podpięcie pod wzmacniacz (jedno czerwone jedno białe), jak by było nie takie to zawsze można zmienić;) Ktoś sie bawi w to? Dzięki z góry
_________________
http://www.polskajazda.pl...Z/ETZ_250/89292 <--- Aktualizacja 21.03.2010r.
 
 
     
herrq666 
Grupa podlasie


Motocykl: MZ x4
Pomógł: 88 razy
Wiek: 35
Dołączył: 23 Mar 2010
Posty: 1045
Skąd: Dudki
Wysłany: 2011-07-26, 18:16   

Jak do wzmacniacza dorzucisz 60 zł to kupuj SONY XM-ZR604, mam i powiem że jestem całkowicie zadowolony.
_________________
Ściągaj spodnie, małpa chce banana.
 
 
     
Fuga 


Motocykl: Mz etz 251 91.
Pomógł: 7 razy
Wiek: 27
Dołączył: 17 Mar 2009
Posty: 297
Skąd: Klonowa
Wysłany: 2011-07-26, 19:40   

Proponuję zajrzeć tutaj na pewno coś się dowiesz http://www.strefacaraudio.pl/
:piwo:
_________________
http://www.polskajazda.pl...1,WSK,125/44944
 
 
     
kosiarzwlkp 

Motocykl: MZ
Wiek: 39
Dołączył: 31 Lip 2011
Posty: 7
Skąd: wrzesnia
Wysłany: 2011-08-04, 07:57   sprzecior

ja osobiscie bym polecal Blaupunkta z seri THA :smile: .O drzwiach nie pomyslales :smile: helix bark blue odseparowane ze zwrotnicami seria o ile pamietam 62 .Do bagaznika jak ma byc dobre bumm to cos z lanzara jak ma byc spokojnie to helix blaupunkt itp
 
     
emsi 


Motocykl: emsieta 150
Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Dołączył: 03 Sie 2010
Posty: 49
Skąd: WBR
Wysłany: 2011-08-05, 16:35   

O maaaatko... Blaupunkt to marka coraz gorsza, miałem 2 wzmacniacze do skrzynek i oba się spaliły, czemu nikt nie wie.
Helix Dark Blue to przeżytek, mimo, że dobry zestaw.

Chcesz mieć komplet [skrzynia + wzmak] za 400 czy skrzynia za 400 i wzmak za 400?
_________________
Emsieta 150:
http://bikepics.com/members/mccoob/90etz150/
 
     
kosiarzwlkp 

Motocykl: MZ
Wiek: 39
Dołączył: 31 Lip 2011
Posty: 7
Skąd: wrzesnia
Wysłany: 2011-08-07, 21:08   

emsi napisał/a:
O maaaatko... Blaupunkt to marka coraz gorsza, miałem 2 wzmacniacze do skrzynek i oba się spaliły, czemu nikt nie wie.
Helix Dark Blue to przeżytek, mimo, że dobry zestaw.to albo jakies lewe kupowlales albo sam nie wiem co z nimi robiles kazdy wspolczesny blaupunkt ma obwod ochronny nawet jak zle podlaczysz to nie ma sie prawa spalic nic -mam 2 szt w 2 autach juz 4 rok i nic sie nie dzieje siora ma i brat i tez nic sie nie dzieje -tylko ze kupowane byly jako nowe -duzo jest wzmakow blaupunta uzywanych z serri po przejsciach pare lat temu bylo na necie kikaset poobijanych blaupunktow roznych serri he he pewno wiara to poskladala i smiga :smile:

Chcesz mieć komplet [skrzynia + wzmak] za 400 czy skrzynia za 400 i wzmak za 400?
 
     
emsi 


Motocykl: emsieta 150
Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Dołączył: 03 Sie 2010
Posty: 49
Skąd: WBR
Wysłany: 2011-08-08, 15:33   

Blaupunkt to coraz większe kupa i nikt mi nie powie, że to jest nie wiadomo co, bo w kategorii sprzętu car audio to blaupunkt jest lepszą marką ale niestety od VoiceKraftów i innych Boschmannów.

kosiarzwlkp, wytłumaczysz mi jak można źle podłączyć wzmacniacz? Przerabiałem już tyle zestawów w moim i kumplów autach, że raczej nic źle nie podłączyłem, zwłaszcza jak coś gra, gra i nagle przestaje :wink:

I brawa dla Ciebie za wspaniale napisany post :???:
_________________
Emsieta 150:
http://bikepics.com/members/mccoob/90etz150/
 
     
kosiarzwlkp 

Motocykl: MZ
Wiek: 39
Dołączył: 31 Lip 2011
Posty: 7
Skąd: wrzesnia
Wysłany: 2011-08-08, 23:54   luzik czlowieku

bo ci pikawa stanie he eh nadal nie napisales czy nowy miales ten balupunt czy uzywane bog wiec co Jak nie miales seri THA to zamilcz za te pieniadze nic wiecej ciekawego nowego nie dostanie a na poczatek mu starczy bym ci pojechal jak burej suce ale wiek juz zobowiazuje do spokoju :> niech kredyt wezmie to sobie FOCALA kupi i bedzie git :lol2: na to polk audio i bedzie git :lol2: co do podlaczenia czegokolwiek juz takie kwiaty w zyciu widzialem ze sie nie wypowiadam-glosniki podpiete na kable od lampek gwiazdkowych sklejone tasma do paczek to tak np :grin:
 
     
emsi 


Motocykl: emsieta 150
Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Dołączył: 03 Sie 2010
Posty: 49
Skąd: WBR
Wysłany: 2011-08-09, 09:23   

Możesz pojechać sobie na ręcznym co najwyżej.
Za 4 stówy można mieć zestaw Magnata, który ostatnio "rośnie w siłę" i wypuszczają coraz lepsze produkty, a nie jakiegoś śmiesznego Blaupunkta, który najczęściej chłopaki wożą w zdezelowanych golfach i biemdabliu.
_________________
Emsieta 150:
http://bikepics.com/members/mccoob/90etz150/
 
     
Dodge 

Motocykl: MZ ETZ 250
Dołączył: 23 Mar 2011
Posty: 41
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2011-08-09, 10:09   

polecam alpine :mrgreen:
_________________
http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?t=21478
 
     
Zuh 
Jeżdżący na eMZecie


Motocykl: ETZ 150
Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 862
Skąd: Łąkie (Lubuskie)
Wysłany: 2012-01-26, 00:19   

To może ja zadam pytanie :)
Podobno radio które ma 4x45 (rms około 20W) będzie gorzej grało od tego samego radia ale razem z wzmacniaczem 4x 20W rms. Niby końcówki radia nie wytrzymują przy większej głośności. Prawda to?
Ja u siebie w aucie raczej tak normalnie słucham muzyki mam włączone podbicie basu w radiu ale wzmacniacza nie mam. Jak jakas fajna piosenka leci w radiu daje głośniej i już tzw ch..j... mój sprzęt zaczyna charczeć.
Chciałbym wzmacniacz zamontować. Taki myśle że 4x50W. i do tego głośniki tak żeby ładny basik był (ale nie taki że szyby będą mi wylatywać). Skrzyni basowej raczej nie chce bo miejsca w bagażniku mi szkoda.

Co możecie polecić? Taki kompromis między ceną a jakością.
GŁośniki chciałbym mieć w oryginalnym miejscu. W przednich drzwiach 160mm okrągłe i z tyłu za tylnymi siedzeniami w słupkach 130mm okrągłe
_________________
MZ - Majstersztyk
 
 
     
Smuggler 
SmG


Motocykl: MZ 150 ETZ
Wiek: 26
Dołączył: 03 Wrz 2011
Posty: 55
Skąd: W-Wa
Wysłany: 2012-01-26, 10:58   

Zuh napisał/a:
Skrzyni basowej raczej nie chce bo miejsca w bagażniku mi szkoda.


Zawsze sobie możesz zrobić skrzynię w boku bagażnika na wymiar i litraż pod dany głośnik ;)

Jeśli miałbym polecić głośniki w przystępnej cenie to byłby to zestaw Hertz'a. Za 250 zł kupisz całkiem przyzwoity zestaw dwudrożny na przód więc nie jest tragicznie.
http://allegro.pl/hertz-d...2062073280.html

130mm przetworniki też od hertz'a powinny dać radę, jak nie to Alpine, Clarion ew. Pioneer, który ostatnio usypia zamiast grać :P
_________________
http://polskajazda.pl/Motocykle/MZ/ETZ-150/134489
 
 
     
peres2911 
bzyku

Motocykl: etezka 150 e
Wiek: 28
Dołączył: 01 Lip 2008
Posty: 229
Skąd: żagań
Wysłany: 2012-01-26, 11:52   

Ja u sieie w aucie ma radyjko sony xplod gtx450 4x50w.Wzmaka z firmy magnqat równiez z subem tej samej firmy .Wzmak ma ok 500w a sub ok 800/250 w rms do teg głosniczki sony xplod jako gwizdki i daje to rade bo klapa się uaktywnia

[ Dodano: 2012-01-26, 11:53 ]
a Zapomniałem ddac za zestawik dałem ok 600 zł czyli dobrze tanio
 
 
     
Zuh 
Jeżdżący na eMZecie


Motocykl: ETZ 150
Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 862
Skąd: Łąkie (Lubuskie)
Wysłany: 2012-01-26, 11:57   

Pewnie głupie pytanie ale czym się rożni głośnik 2 drożny od 4 drożnego albo 3 drożnego?
_________________
MZ - Majstersztyk
 
 
     
kosior30 
Klubowicz
Łysy JWP


Motocykl: MZ ETZ 250e '87
Pomógł: 133 razy
Wiek: 31
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 6216
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2012-01-26, 12:05   

Drożność głośnika określa ile ma pojedyńczych cewek i membran w sobie - czyli np głośnik 2-drożny ma w sobie de facto 2 głośniki - wysoko oraz niskotonowy. 3 drożny będzie miał 3 (wysoko, średnio oraz niskotonowy) itd. W teorii im większa drożność tym lepiej - w praktyce wychodzi, że najlepiej gdy każde pasma częstotliwości przenoszone są przez osobny głośnik 1-drożny.

peres2911 napisał/a:
.Wzmak ma ok 500w a sub ok 800/250 w rms


Śmieszą mnie trochę te wszystkie waty :) Po pierwsze gdyby wzmak miał naprawdę 500W, to nawet przy sprawności rzędu 80% jego pobór wynosiłby ok. 600W. To jest 50A. Przy takim poborze po godzinie grania mamy rozładowany do zera akumulator, a już po 20min zapewne ponowny rozruch silnika byłby niemożliwy. 600W to jest tyle, co połowa poboru rozrusznika. Wyobrażacie sobie nawet kilkuminutowe kręcenie rozrusznikiem? Który akumulator to wytrzyma? I który alternator naładuje potem ten akumulator?

Kolega z zespołu ma wzmacniacz lampowy Marshalla do gitary. Moc "jedyne" 100W. O dziwo, wszystkie przewody tam są grube jak palec (nie to co we wzmacniaczach samochodowych, gdzie zasilający jest grubości przewodu idącego do gniazda zapalniczki...). Mało tego - waży z dobre 30-40kg. Gdy rozkręci potencjometr na 3/10 i pierdzielnie w struny, to głowa już odlatuje od reszty ciała. Gdzie więc te 500W? :)
_________________
Motor to masz w pralce! ||| "Prawdziwy facet poci się olejem, jak rozdzielacz w Bizonie" :) ||| Spirit: "Jak odpalisz moją MZtę jestem twój"
"Jawa is made for repairing, MZ is made for riding"
"Smutne jest to, że wy, Polacy macie taki problem z alkoholem"
Ostatnio zmieniony przez kosior30 2012-01-26, 12:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
Smuggler 
SmG


Motocykl: MZ 150 ETZ
Wiek: 26
Dołączył: 03 Wrz 2011
Posty: 55
Skąd: W-Wa
Wysłany: 2012-01-26, 12:09   

Głośnik dwudrożny (współosiowy) ma w jednym załóżmy woofer średnio-niskotonowy i dodatkowo głośnik wysokotonowy, wygląda to w ten sposób:

--> http://p.alejka.pl/i2/p_n...0-4-ohm_0_b.jpg

trójdrożny będzie miał podobną budowę i jeden głośnik wysokotonowy więcej i tak dalej...

Może też wystąpić zestaw dwudrożny, wygląda tak jak napisałem wcześniej:
http://allegro.pl/hertz-d...2062073280.html

Oddzielnie jest woofer i głośnik wysokotonowy (tweeter).

kosior30 napisał/a:
Gdzie więc te 500W?


Na pudełku? :P Ludzie sugerują się przy kupnie wielkimi liczbami, kupują wzrokowo. Dlatego jest napisane np. WZMAK 500W a takim drobniutkim druczkiem będzie, że ma 100W RMS, co ledwo napędzi porządnego niskotonowca ;)
_________________
http://polskajazda.pl/Motocykle/MZ/ETZ-150/134489
 
 
     
Xargo 


Motocykl: ETZ251,Cagiva Raptor
Pomógł: 52 razy
Wiek: 30
Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 964
Skąd: Olsztyn / Ostrołęka
Wysłany: 2012-01-26, 12:20   

Zuh, auto to primera P11 prawda? Jeśli tak to z przodu wrzuć koniecznie http://www.powe.com.pl/pr...products_id/257 . W seryjne miejsce nie wrzucisz dobrych głośników, bo wycięcie ma specyficzny kształt i głośniki muszą mieć bardzo niski kosz.

Ja u siebie w swojej P11 z przodu mam fabryczne głośniki, z tyłu za to mam JBL GT5-963, które przez 2 lata ciągało samo radio. Od około 2 miesięcy są podłączone przez wzmacniacz Carpower HPB-602 i różnica jest KOLOSALNA. Mocno poprawiła się przestrzeń, góra stała się wyraźniejsza, a basem kopie tak jakby w bagażniku naprawdę znajdowała się spora tuba.

Jednak jeżeli miałbym projektować zestaw od zera zrobiłbym inaczej (ja bazowałem na sprzęcie ze starego samochodu). W primerze zostając przy fabrycznych miejscach montażowych najlepiej jest odpuścić sobie tył i zając się tylko przodem. Przepis powielany na wielu forach to: odpięcie tyłu, przednie drzwi obłożone matą wygłuszającą z zamontowanym dobrym wooferem lub ew. głośnikiem dwudrożnym (polecany jest zestaw http://www.ceneo.pl/958190 ) i dołożenie gwizdków w przednie słupki (http://www.ceneo.pl/1551510). Do tego wzmacniacz do głośników w drzwiach. Nie jest to jednak ekonomiczny, jednak tak na dobrą sprawę wydając coś w okolicach 100zł za głośniki nie dostaniesz nic lepszego niż fabryczny zestaw (a zestaw w primerze jest akurat całkiem niezły), więc tak na dobrą sprawę wyrzucisz tylko kasę w błoto.

Na twoim miejscu proponował bym przyoszczędzić trochę grosza i wydać ją przynajmniej na te dwudrożne JBl'e do drzwi + dystanse, a do tego załatwić sobie jakiś używany wzmacniacz ok. 2x60W - 2x70W. Już wtedy odczujesz sporą różnicę, a jak ci się spodoba to z czasem dorzucisz sobie wytłumienie do drzwi (osobiście polecam) i resztę zestawu audio, bo podstawa do rozbudowy będzie całkiem niezła
 
     
Zuh 
Jeżdżący na eMZecie


Motocykl: ETZ 150
Pomógł: 10 razy
Wiek: 29
Dołączył: 20 Maj 2007
Posty: 862
Skąd: Łąkie (Lubuskie)
Wysłany: 2012-01-27, 21:16   

Xargo1, tak jest auto to P11.... Z przodu to tylko wchodzi w gre fabryczne miejsca plus gwizdki (tak to się nazywa?) w słupkach. Ja mam nadwozie hatchback więc jeżeli chodzi o tył mam miejsce jeszcze w półce bagażnika.
Aha czyli mówisz przód pod radio a tył pod wzmacniacz, dobrze rozumiem?
A tak z ciekawości, wiesz może jaką moc mają głośniki w primerze? Moc rms.

Dzięki chłopaki za wytłumaczenie co to jest głośnik 2drożny i 3drożny.... I już kolejnej rzeczy się nauczyłem :mrgreen:

Aha a wzmacniacza to raczej jak Xargo pisał będe szukał używki.... a może kupić nowy ale jakiejśmniej znanej firmy?
_________________
MZ - Majstersztyk
 
 
     
roomeek1 

Motocykl: MZ es250/2
Wiek: 21
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 90
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2015-01-03, 15:23   Car audio

Witam :) Chcę ożywić swoj samochód i nie wiem który dać subwoofer : http://www.mediaexpert.pl...series,id-16427 czy ten: http://www.mediaexpert.pl...bs30,id-221870. Więcej kasy nie chce pakować w nagłośnienie. Mam już dwa wzmacniacze po 1000 wat, głośniki w tylnej półce razem 500 rms. Ma ktoś te skrzynki w samochodzie ? Któraś z nich zagrałaby pod wzmacniaczem PYLE QA 4400 II - 1000w max. 2 kanały po 250wat rms.
 
     
Giemza 
Sasza/Ivan/Sergiej

Motocykl: 150,250,251,TS 350
Pomógł: 14 razy
Wiek: 26
Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 837
Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-01-03, 18:06   

ten pierwszy miał kumpel w golfie 2 i dobrze tłukło i nie miał tam jakiegoś zawalistego wzmaka a później to wsadziliśmy do malucha drugiego kumpla, skrzynia z tyłu na siedzeniu a nas 4 w środku ale była zieja i do tego wysiedzieć się nie dało :D
Ja odkupiłem od kolegi wzmaka ADS na którym jest napisane 1400W a ile ma w rmsie nie pamiętam i do tego skrzynia LTC ale mocy też Ci nie powiem i w Viki B kombiaczu gra ładnie :)
Moim zdaniem możem brać tego blaupunkta ale na twoim miejscu zerknął bym jeszcze gdzieś w jakieś opinie na forum audio czy czymś podobnym.
:twisted:
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Copyright © 2004-2015 MZ KLUB POLSKA
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15