To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
MZ KLUB POLSKA
Klub Miłośników Motocykli MZ

Elektryka/elektronika - CDI DC - TS 150 - Jakie magneto ?

halcik - 2024-02-01, 09:28

Na tym forum polecam użytkownika siaj.
Wolf - 2024-02-01, 09:43

Jeśli chodzi o CDI do modelu TS 250 to od siaja spełni oczekiwania najwybredniejszych. Montowałem, jeździłem i polecam.
Nicolas905 - 2024-02-01, 10:19

Tak pisałem do kolego siaj ale kontakt jest trochę trudny i nie ma takiego zestawu co by była kontrola ładowania tak jak w oryginale
Wolf - 2024-02-01, 10:30

Twoje myślenie życzeniowe z kontrolką może się spełnić, wystarczy włożyć alternator z ETZ.

Tutaj temat do czerpania inwencji.
https://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?t=14477

sIaj - 2024-02-04, 14:37

Nicolas905 napisał/a:
Tak pisałem do kolego siaj ale kontakt jest trochę trudny i nie ma takiego zestawu co by była kontrola ładowania tak jak w oryginale
KOntrolkę można zrobić poprzez zakup dodatkowego przekaźnika - 7nrm czy jakoś tak.
Jak już chyba pisałem w emailu będę miał takie "swoje" sterowanie gdzieś na wiosnę jako dodatek dla chętnych. Imo jak dla mnie ta kontrolka i tak nie ma większego sensu ale są gusta i gusta. Co do kontaktu staram się odpowiadać w miarę sprawne ale ze względu na pracę nie zawsze mam czas.

elektryk111 - 2024-02-09, 14:32

Ten przekaźnik 7nrm wyłączy kontrolke ładowania przy ustawionym napięciu np.13v, ale przy rozładowanym akumulatorze i sprawnym ładowaniu ta kontrolka nadal będzie świecic do momentu aż napięcie nie wzrosnie do 13v.
i odwrotnie gdy silnik zgasnie w trakcie jazdy a napięcie na aku będzie powyzej 13v to kontrolka sie nie zaświeci. Więc to nie jest idealne rozwiązanie.