To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
MZ KLUB POLSKA
Klub Miłośników Motocykli MZ

Zasilanie/wydech - Ocena stanu tłoka, cylindra mz ts 150

mikida - 2024-12-18, 11:57
Temat postu: Ocena stanu tłoka, cylindra mz ts 150
Witam. Postanowiłem zaglądnąć do wnętrza mz ts 150 :) Interesował mnie cylinder i tłok.
Po demontażu wszystkiego ukazało się trochę brudu tu i tam :) Jednak chciałbym zapytać znawców tematu czy z tego cylindra i tłoka jeszcze coś będzie? Na moje oko jeszcze tragedii niema . Załączam kilka zdjęć choć wiadomo z samych zdjęć ciężko wywnioskować jaki jest tego stan ale zawsze coś. Kilka lat wstecz robiłem szlif ale wiele km zrobione nie było i wydaje mi się iż kolejnego szlifu już się chyba w moim wypadku nie da zrobić jeśli by takowa potrzeba była. Aczkolwiek tłok teraz jest 57.5 mm wiec na 58 mm chyba będzie ostatni szlif.

kosior30 - 2024-12-18, 18:14

Drobnym papierem ściernym "przehonuj" cylinder, wygładź również tłok. Jak już bardzo chcesz, to zmień pierścienie i będzie śmigać dalej. Aczkolwiek generalnie po śladach na cylindrze widać, że coś było nie tak (być może źle wykonany szlif?).
mikida - 2024-12-18, 19:32

Jakiej gradacji papieru użyć?
kosior30 - 2024-12-19, 20:39

Zacznij od 150-200, delikatnie i idź w drobniejszy.
krzychu2lv6 - 2024-12-21, 04:06

Najlepiej kup sobie grubościomierz i średnicówkę, albo pożycz, albo zmierz u jakiegoś ślusarza, sprawdź ile z tłoka ubyło z tego wymiaru co na denku tłoka jest wybite, aczkolwiek widać, ze miał luźne pasowanie, jakbyś zmierzył to może nawet byś dobrał i tłoka trochę ciaśniejszego, a jak nie, to honowanie i nowe pierścienie też będzie latało, skoro teraz ci nie przeszkadzało to z nowymi pierścieniami będzie tylko lepiej.
kosior30 - 2024-12-21, 21:43

krzychu2lv6 napisał/a:
grubościomierz

:roll:

To się nazywa mikromierz :)