To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
MZ KLUB POLSKA
Klub Miłośników Motocykli MZ

Usługi, części, allegro - opinie - Gdzie kupować części.

shakar65 - 2025-05-27, 15:04
Temat postu: Gdzie kupować części.
Może już istnieje taki temat ale nie nalazłem. Chodzi mi o listę sklepów zarówno stacjonarnych jak i online ( nie koniecznie polskie ) z częściami do ETZ i opinie na ich temat.
Znalazłem na przykład sklep z Turcji i od razu pytanie czy ktoś tam robił zakupy - https://www.mzparcalari.com/

Dodane po edycji:
Zastanawia mnie cena i jakość zarówno obrotomierza jak i szybkościomierza - produkcja podobno oparta o licencje itp. Miał ktoś do czynienia z tureckimi zegarami do ETZ?

Sławuch - 2025-05-28, 18:38

Według mnie nie da się kupić wszystkiego w jednym miejscu, każda jedna część ma swoje najlepsze źródło, np. zapłon u Janka, wirnik u Marcina, lagi u Czocha, gaźniki u Wolfa itd.
shakar65 - 2025-05-30, 16:40

Sławuch napisał/a:
Według mnie nie da się kupić wszystkiego w jednym miejscu, każda jedna część ma swoje najlepsze źródło, np. zapłon u Janka, wirnik u Marcina, lagi u Czocha, gaźniki u Wolfa itd.

Siem zgadzam z tym i brakuje mi takiego hm... wykazu / spisu miejsc/sklepów z opiniami i opisami, czyli krotko mówiąc - co i gdzie najlepiej kupić a kogo omijać szerokim łukiem :)

Martini55 - 2025-05-30, 18:22

Stare, sprawdzone sklepy i magazyny się powoli wykruszają i coraz to mniej wartościowych części na stanie posiadają ... Nawet jeśli już coś konkretnego się pojawi, to ceny są zaporowe. Np pokrywa sprzęgła do ETZ 150 - pamiętam jak ludzie płakali, że trzeba dać 200zł za kawałek metalu - a teraz ..... ??? Szkoda gadać, ja za te pieniądze swoje padliny kupowałem. Tak samo siedzenie. Teraz to trzeba szukać okazji i samemu ratować co się da.
ETZ_PRORIDER - 2025-05-30, 21:52

Jeszcze sprawdzone zamienniki to betcher
Sławuch - 2025-05-31, 14:12

Betcher spoko koleś, kiedyś mi pokazał swoje zbiory :wink: jeszcze od KniaziaW kupowałem i nie narzekałem, nie wiem jak jest teraz
shakar65 - 2025-06-01, 20:34

"Martini55"

Właśnie widzę, że totalna rozbieżność w cenach jak i jakości zamienników. Co do " oryginałów " to tez się spotkałem, że próbują upchnąć np. licznik od TS jako oryginalny do ETZ, a za oryginały nieziemskie ceny wymyślają ale chyba pomalutku siada to wszystko.

I nadal nie wiem czy ktoś miał do czynienia z zegarami produkcji tureckiej.

ETZ_PRORIDER napisał/a:
Jeszcze sprawdzone zamienniki to betcher

Betcher faktycznie ma zamienniki dobrej jakości i stosunkowo niezwariowane ceny :)

shakar65 - 2025-06-20, 09:55
Temat postu: LInki, liny ,lineczki
O co chodzi z linkami a zwłaszcza z ich cenami. Dla przykładu cena linki hamulca waha się od 10 do 40 zł. Jak dla mnie wynika z tego, że te najtańsze to wierutny badziew. U kogo zatem kupujecie linki - tak by nie zapłacić 40 a dostać tą za 10 :)