Przesunięty przez: sIaj 2009-10-16, 11:18 |
Zapłon - iskra w DMP i w GMP - MZ 250 |
| Autor |
Wiadomość |
dabo

Motocykl: GS 500
|
Wysłany: 2005-10-04, 17:42 Zapłon - iskra w DMP i w GMP - MZ 250
|
|
|
no wlasnie mam taki problem ze jechalem sobie i motor stanal po zapchaniu do garazu okazalo sie ze nie ma iskry zamienilem wiec cewki bo akurat mialem cewke 12 v od wsk albo 6v od ruska niewiem ktora to bo nie jest nic napisane ale po jej zalozeniu okazalo sie ze iskra jest i u gory tak jak byc powinna czyli 3 mm przed zz i na dole dokladnie po obroceniu sie walu o 180 stopni zaplon mam ELEKTRONIK i jak uda sie rowno ustawic wal w miejscu gdzie powinna byc iskra to zamiast przeskoku iskry tworzy mi sie staly luk elektryczny tak jak by podlaczyc swiece do 230 v i teraz 2 pytanka
1. czy na cewce 6v bedzie sie tak dzialo?
2. jezeli ta cewka jest na 12v to co moze byc przyczyna tej niesprawnosci? pozdrawiam |
_________________ bikepics.com/members/dabo
 |
| Ostatnio zmieniony przez Qba 2006-12-15, 15:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
eMZetkowicz

Motocykl: MZ ETZ 251e / 250A
Pomógł: 15 razy Wiek: 41 Dołączył: 09 Gru 2004 Posty: 708 Skąd: Sanok
|
Wysłany: 2005-10-04, 22:41
|
|
|
Siema dabo!!
Więc objawy które opisaleś nie mają raczej nic wspólnego z cewką, aczkolwiek użycie 6V nie jest dobrym pomysłem, raz że może sie grzać i przepalić w najmniej oczewkiwanym momencie a dwa że przy zapłonie elektronicznym, zwłaszcza produkcji DDR na który nie mogę narzekać jednak bardzo ważne jest aby go dobrze podłączyć i zakonserwować a co najważniejsze aby współpracował z odpowiednią, najlepiej oryginalną cewką...
Tak więc cewka 6V nie jest dobrym pomysłem ale na niej nie powinno sie tak dziać, na 12V taki efekt pewnie też zaobserwujesz może nieco słabszy tylko... tak apropo podlączenie świecy pod 230V nie dało by takiego efektu:) Jedynie przebieg o wartości kilku kV i dużej częstotliwości, oznacza to że masz albo coś nie tak z impulsatorem, a najprostszym "uzkodzeniem" jakie przychodzi mi do głowy to to co ktoś niedawno opisał na forum, zanieczyszczenie go opiłkami metalu, magnes dwubiegunowy zbiera opiłki i jeśli jest ich za dużo na nim i wokół halotronu mogą wywołać zakłócenie. Odkręc śrube mocuującą magnes i zdejmij go po czym wyjmij z łożyska oprawy halotronu i wszystko oczysć, mam nadzieje ze pomoże, iskra ma być tylko w zwrocie zewnętrznym, na 3mm przed nim... |
_________________ eine Melodie auf alle Strassen: MZ!!!
MOTORRADWERK ZSCHOPAU
 |
|
|
|
 |
dabo

|
Wysłany: 2005-10-05, 12:28
|
|
|
| wyczyscilem i nic to nie dalo, zalozylem cewke od 126 p i bylo to samo co na tej od wsk 2 iskry i cewka piszczala a zalozylem oryginalna od etki (napewno dzialajaca bo przelozona ze sprawnego) i nic zaczela piszczec i tyle ale iskry nie bylo ja juz nie wiem co jest |
 |
|
|
|
 |
eMZetkowicz

Motocykl: MZ ETZ 251e / 250A
Pomógł: 15 razy Wiek: 41 Dołączył: 09 Gru 2004 Posty: 708 Skąd: Sanok
|
Wysłany: 2005-10-05, 13:46
|
|
|
Dabo mówiłem że zmiana cewki nic nie da, to jest coś z impulsatorem najprawdopodobniej, jeśli by był taki objaw tylko w zwrocie zewnętrznym tam gdzie ma być to mozna by też podejrzewać sterownik, ale tu raczej stawiam na impulsator...
Szukaj na allegro zapłonu, ja mam na zapas komplet w razie czegoś takiego, ale to że Ci sie zepsuł elektronik to albo losowy przypadek albo przez to że ma już swoje lata albo coś było w instalacji nie tak, nawet właściwe napiecie w instalacji jest bardzo ważne... |
_________________ eine Melodie auf alle Strassen: MZ!!!
MOTORRADWERK ZSCHOPAU
 |
|
|
|
 |
mateusz.kol
Motocykl: mz 251
Wiek: 40 Dołączył: 15 Lip 2005 Posty: 15 Skąd: koluszki k/Lodzi
|
Wysłany: 2005-10-05, 21:19
|
|
|
no wlasnie ja mialem dokladnie ten sam problem,ze cewka tez piszczala.Sam nie moglem nic zrobic i nikt z moich kumpli tez nie wiedzial co jest." Naprawil' mi etke tata mojej dziewczyny .Tyle ze powiedzial,ze tam nic nie robil .
Tylko posprawdzal miernikiem prady , naladowal i pozyczyl mi inny akumlator no i powiedzial ze zetknalem i bylo zwarcie kabelkow przy cewce moze jak dokrecilem.Tylko ze sprawa jest taka,ze w domu miale cewke nie przykrecona i wisiala i jakos nikt z tego by nie zalwazyl?? nasuwa sie pytanie??magia czy zlosliwosc rzeczy martwych
radze posprawdzac prądy miernikiem i zobacz czy masz dobry akumlator,bo przy elektroniku jest to b.wazne |
_________________ ...MZetki są jak MEDIA MARKT-nie dla idiotów... |
|
|
|
 |
dabo

|
Wysłany: 2005-10-06, 12:39
|
|
|
sprawdzone przez elektronika i niby wszystko w porzadku wyjalem impulsator i dalem mamie bo pracuje w elektroniku i mi go pomierzy cze jest z nim ok jak z nim nie to sie pomierzy i naprawi modul |
 |
|
|
|
 |
mateusz.kol
Motocykl: mz 251
Wiek: 40 Dołączył: 15 Lip 2005 Posty: 15 Skąd: koluszki k/Lodzi
|
Wysłany: 2005-10-06, 18:16
|