» SZUKAJ
» FAQ
» ALBUM
» UŻYTKOWNICY
» REJESTRACJA
» REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: sIaj
2009-10-16, 11:20
Instalacja do kierunkowskazów od nowa
Autor Wiadomość
Paweł/es250/2 

Motocykl: MZ Trophy es250/2
Wysłany: 2006-02-28, 20:54   Instalacja do kierunkowskazów od nowa

No więc niedawno kupiłem do mojego Tropika 4 lampy kierunkowskazów i chciałem jakoś je podłączyć rzeby swieciły. Miałem w garażu nowy DDR-oski przerywacz kierunków Ruchla od Trabanta (6v) i jakieś tam żarówki zrobiłem sobie taki krutki obwód żarówke, prąd z akumulatora (6v) i przerywacz podłanczałem to wszystko na róźne sposoby ale elektryk to zemnie raczej nijaki bo jak zaczełem kminić jak to zrobić to mi sie spalił przerywacz i doszłem do wniosku że muszą być zamontowane conajmniej 4 przerywacze żeby to jakoś działało bo w jednym podłączniu jakoś cykało ale i tak było żle bo żarówka zamiast sie co chwile zapalać to ona ciągle sie świciła i gasła na moment czyli na odwrót. W końcu niewiem jak to zrobić był bym wdzięczny za jakiś schemat i wogule wytłumaczenie na jakiej zasadzie jest zrobiny ten układ na jednym przerywaczu.
Ostatnio zmieniony przez Qba 2007-02-01, 19:10, w całości zmieniany 1 raz  

SOVIETVW 
Zlotowicz
'nas niedogoniat...

Motocykl: ETZ 251/ DR 800 S
Wysłany: 2006-02-28, 21:00   

powiem ci tylko zebys odpuscil ze mechaniczny przerywacz,na nich nigdy ladnie nie miga...

MZ ETZ 251
SUZUKI DR 800
VW GOLF III 1.9 TDI
VW GOLF GTI 20 Jahre
MERCEDES-BENZ GE-280 (niedługo 300 TD)
http://www.tagworld.com/Soviet/World/MyWeb.aspx

Toma 

Motocykl: BUELL XB12X,MZ ETS,
Wysłany: 2006-02-28, 22:09   

witka!
jeden przerywacz dwa kierunki + ten schemat :D

i musi działac :D

Paweł/es250/2 

Wysłany: 2006-02-28, 22:35   

Dzięki za schemat. Z tego co zrozumiałem po przeanalizowaniu schematu to: przerywacz dostaje mase z obudowy, podłancza się do niego napięcie na stałe se stacyjki, z przerywacza wychodzi napięcie już z "przerwanym sygnałem" do przelącznika, on rozdziela to napięcie na prawy lub lewy kierunek, do kierunkowskazów masa jest podłączone na stałe i po włączeniu zapłonu i załączeniu kierunkowskazów powinno migać:). Tylko jeśli jest tak jak myśle to czy przerywacz bedzie ciągle "cykał" nawet jak nie włącze kierunku czy on nie działał bez odbiornika prądu (żarówki)? Jeśli coś pochrzaniłem to mnie poprawcie bo jak już muwiłem elekrykiem nigdy niebyłem i niebęde.

Plonek 
wujek samo ZŁO

Motocykl: z krainy deszczowców
Wysłany: 2006-02-28, 23:31   

no nie powinien wydawać tego dźwięku - bo nie będzie działał. Ja mam kierunki podłączone po chłopsku ( bo sam robiłęm instalację) i prąd zaciągnąłem prosto z aku, co wpływana to że kierunek da sięodpalić przy wyłączonym zapłonie:P trzeba będzie to poprawić w najbliższym czasie

Xargo 

Motocykl: ETZ251,Cagiva Raptor
Wysłany: 2006-03-01, 00:56   

Niby dlaczego miałby cykać?? W przerywaczu mechanicznym jest blaszka która się nagrzewa i "tyka" ale tylko jak płynie przez nie prąd. Jak chcesz to wal na gg to wytłumacze ci chociaż podstawy z elektryki, bo widze że u ciebie krucho z tym (i to nawet bardzo)

Paweł/es250/2 

Wysłany: 2006-03-01, 16:35   

To że ma cykać to była przenośnia, wiadomo że przerywacz nie będzie wydawał dzwięków chodziło mi o to że będzie przyrywał tak jak powinien. A co do elekryki i wogule mojej wiedzy to ja jestem samoukiem i o wszystko co wiem o motocyklach samochodach i silnikach dowiedziałem sie w praktyce, dzisiaj w szkole na Technice z podstaw elektryki to nas uczą tylko jak zrobić najprostszy obwód elektryczny (tz. żarówka + bateria :) ). Ale najciekawsze jest to że i tego co niekurzy niepotrafią :/. Xargo1 dzięki za propozycje jak czegoś jeszcze nie będe wiedział to sie spytam ciebie.

Odpowiedz do tematu