Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.
Prenumerowałem kiedyś "Młodego Technika" i po tym artykule zainstalowałem takie halogeny w moje ETZ 150. Uchwyt wykonany w/g opisu z artykułu, tylko lampy okrągłe, z czarnymi kratkami
Powiem tak. Świeciło to zarąbiście. specjalnie śmigało się po nocach, aby poświecić halogenami
Ale alternator w 150-tce jednak nie wydalał. Może błędnie założyłem że był taki sam jak w ETZ 250 ?
Moc alternatora dla wszystkich ETZ jest taka sama. Bez znaczenia czy 125 czy 300ccm.
Ostatnio zmieniony 2022-05-11, 23:12 przez ETZ_PRORIDER, łącznie zmieniany 1 raz.
Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij -> http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji.
Głupoty pisali w tym techniku, w ETZ alternator ma moc 180W a nie 210W.
W ogóle sam pomysł montażu halogenów o łącznej mocy 110W czyli ponad 60% wydajności alternatora jest mocno przesadzony.
jaroquest, Różne źródła podają różne wartości. Tak ogólnie to może wytworzyć 210W.
Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij -> http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji.
Na Alternatorze PVL, jakiejś znaczącej różnicy mocowo nie ma między zwykłym, tyle że na niższych partiach obrotów zaczyna ładować. To przy konfiguracji światłami przód i tył led wraz z kierunkowskazami i kontrolkami led plus ładowanie telefonu i grzane manetki oxford to mogę spokojnie na 70% mocy manetek jechać i doładowuje, na 100% (około 60W) już sterownik manetki wyłącza bo spada napięcie na akumulatorze. Jednak po montażu z przodu zwykłej żarówki h4 55W manetki ledwie działają na 40%. Wg. mnie te halogeny usprawnić o żarówki ledowe to wyjdzie max 20W a będą działać stabilnie w etz.
Wolf pisze:....... Wg. mnie te halogeny usprawnić o żarówki ledowe to wyjdzie max 20W a będą działać stabilnie w etz.
jak najbardziej zgadzam się z kolegą tylko ......... 35 lat temu nikt o żarówkach LED nie słyszał. Pamiętam że bez problemu kupiłem lampy, ale z żarówkami H1 (bo takie chyba tam wchodziły) już miałem problem. takie były czasy.
A swoją drogą już wtedy zastanawiałem się jak się to miało do przepisów o ruchu drogowym ?
jaroquest pisze:Głupoty pisali w tym techniku, w ETZ alternator ma moc 180W a nie 210W.
To zależy jak liczysz Generalnie alternator w ETZ daje 15A prądu. I teraz jeśli zakładasz, że instalacja jest 12V, to 12V x 15A = 180VA (W). Natomiast jeśli zakładasz, że w warunkach, w których alternator osiąga parametry znamionowe w instalacji powinno być napięcie ~ 14V, to 14V x 15A = 210VA (W). Więc obie wartości są teoretycznie prawdziwe
Motor to masz w pralce! ||| "Prawdziwy facet poci się olejem, jak rozdzielacz w Bizonie" ||| Spirit: "Jak odpalisz moją MZtę jestem twój"
"Jawa is made for repairing, MZ is made for riding"
"Smutne jest to, że wy, Polacy macie taki problem z alkoholem"
12V x 15A = 180VA (W).
Natomiast jeśli zakładasz, że w warunkach, w których alternator osiąga parametry znamionowe w instalacji powinno być napięcie ~ 14V,
14V x 15A = 210VA (W).
Takie proste obliczenie zawsze mnie przekonywały.
Z czym tu dyskutować ?
czysta prawda
A nie lepiej obciążyć i samemu sprawdzić? Przecież ogólnie wiadomo, że magnetyzm spada z kwadratem odległości, niby w alternatorze to mało ważne, bo podniesie natężenie na wirniku, ale sprawność elementów alternatora ma duże znaczenie. Miałem rzemieślniczy wirnik w ETZ250, który ledwo pokrywał zapotrzebowanie na przednie światła i zapłon, bo resztę miałem w led'ach. Tak więc dywagowanie czy alternator ma 180 czy 210 W to kwestia indywidualna, jak te 15A co może osiągnie tylko przy jakich obrotach, bo chyba każdy wie co się dzieje przy słabym akumulatorze na wolnych i zapalonych światłach (stąd u mnie ledy).