|
Ocena stanu tłoka, cylindra mz ts 150 |
Autor |
Wiadomość |
mikida
Motocykl: MZ TS 150
|
Wysłany: 2024-12-18, 11:57 Ocena stanu tłoka, cylindra mz ts 150
|
|
|
Witam. Postanowiłem zaglądnąć do wnętrza mz ts 150 Interesował mnie cylinder i tłok.
Po demontażu wszystkiego ukazało się trochę brudu tu i tam Jednak chciałbym zapytać znawców tematu czy z tego cylindra i tłoka jeszcze coś będzie? Na moje oko jeszcze tragedii niema . Załączam kilka zdjęć choć wiadomo z samych zdjęć ciężko wywnioskować jaki jest tego stan ale zawsze coś. Kilka lat wstecz robiłem szlif ale wiele km zrobione nie było i wydaje mi się iż kolejnego szlifu już się chyba w moim wypadku nie da zrobić jeśli by takowa potrzeba była. Aczkolwiek tłok teraz jest 57.5 mm wiec na 58 mm chyba będzie ostatni szlif. |
|
|
|
|
kosior30
Klubowicz Łysy JWP
Motocykl: MZ ETZ 250e '87
Pomógł: 138 razy Wiek: 37 Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 7628 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 2024-12-18, 18:14
|
|
|
Drobnym papierem ściernym "przehonuj" cylinder, wygładź również tłok. Jak już bardzo chcesz, to zmień pierścienie i będzie śmigać dalej. Aczkolwiek generalnie po śladach na cylindrze widać, że coś było nie tak (być może źle wykonany szlif?). |
_________________ Motor to masz w pralce! ||| "Prawdziwy facet poci się olejem, jak rozdzielacz w Bizonie" ||| Spirit: "Jak odpalisz moją MZtę jestem twój"
"Jawa is made for repairing, MZ is made for riding"
"Smutne jest to, że wy, Polacy macie taki problem z alkoholem" |
|
|
|
|
mikida
Motocykl: MZ TS 150
|
Wysłany: 2024-12-18, 19:32
|
|
|
Jakiej gradacji papieru użyć? |
|
|
|
|
kosior30
Klubowicz Łysy JWP
|
Wysłany: 2024-12-19, 20:39
|
|
|
Zacznij od 150-200, delikatnie i idź w drobniejszy. |
_________________ Motor to masz w pralce! ||| "Prawdziwy facet poci się olejem, jak rozdzielacz w Bizonie" ||| Spirit: "Jak odpalisz moją MZtę jestem twój"
|
|
|
|
krzychu2lv6
Motocykl: MZ TS 125
|
Wysłany: 2024-12-21, 04:06
|
|
|
Najlepiej kup sobie grubościomierz i średnicówkę, albo pożycz, albo zmierz u jakiegoś ślusarza, sprawdź ile z tłoka ubyło z tego wymiaru co na denku tłoka jest wybite, aczkolwiek widać, ze miał luźne pasowanie, jakbyś zmierzył to może nawet byś dobrał i tłoka trochę ciaśniejszego, a jak nie, to honowanie i nowe pierścienie też będzie latało, skoro teraz ci nie przeszkadzało to z nowymi pierścieniami będzie tylko lepiej. |
|
|
|
|
kosior30
Klubowicz Łysy JWP
|
Wysłany: 2024-12-21, 21:43
|
|
|
krzychu2lv6 napisał/a: | grubościomierz |
To się nazywa mikromierz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|