» SZUKAJ
» FAQ
» ALBUM
» UŻYTKOWNICY
» REJESTRACJA
» REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: sIaj
2009-10-16, 15:06
Skrzynia biegów - brak biegów - MZ TS 250/1
Autor Wiadomość
massey 

Motocykl: MZ TS 250/1
Wysłany: 2005-09-11, 09:59   Skrzynia biegów - brak biegów - MZ TS 250/1

Hej,
mam problem ze złożeniem skrzyni biegów w MZ Ts 250/1. Wcześniej wszystko chodziło idealnie, po złożeniu silnika (regeneracja wału) okazało się, że nie mogę wrzucić żadnego biegu - cały czas był luz, kręcenie wałkami nie pomagało. Rozebrałem silnik jeszcze raz i co widze: ruch wajchą zmiany biegów przenoszony przez zmieniacz nie jest w stanie obrócić wałka krzywkowego (tak jakby za mały zakres ruchu). Ręczne kręcenie wałkiem krzywkowym uruchamia biegi. Co mogło się rozregulować?

PS. Rozbierając połowki silnika po raz pierwszy nie ściagnałem dźwigni zatrzaskowej. Czy mogło to mieć jakiś wpływ?

pozdrawiam
Massey
Ostatnio zmieniony przez Qba 2006-11-23, 17:17, w całości zmieniany 1 raz  

Kloss 
MZ

Wysłany: 2005-09-11, 11:44   odpowiedź

jakbyś potrzebował jakichś części to wal do mnie śmiało mam jeszcze jeden silniczek w częściach. :) pozdro

Nycha 
mod_team

Motocykl: Suzuki GS500e
Wysłany: 2005-09-11, 16:26   

nie wiem na tym silniku sie zabardzo nie znam ale .. jesli jest od spodu ta śruba ze sprężynką i kulką to moze ta kulka wypadła

edwin.sk 
Zlotowicz

Motocykl: simson sr 2
Wysłany: 2005-09-11, 22:10   

jest kulka sprawdź ją......a może zpomniałes jakiejś podkładeczki w skrzyni? znajdź przekrój silnika albo w jakims katalogu części popatrz czy nie brakuje takowej....jak właśnie ejdenj zapomniałem....i biegi wchodziły kiedy chciały:P

pozdrawiam

eMZetkowicz 

Motocykl: MZ ETZ 251e / 250A
Wysłany: 2005-09-12, 11:19   

massey, jeśłi jest podobnie jak w ETZ i piszesz że widelec wałka zmiany biegów nie zachacza o wałek krzywkowy wodzików to może sprężyna powrotna tego widelca gdzieś Ci znikneła, jest tam taka mała spręzyna która ma za zadanie do dociskać do wałka a w momencie ruchu powrotnego dźwigni spręzyna sie ugina i widelec wraca znów między zęby wałka, jeśli to nie to to może ugiał Ci sie przypadkiem pręt ograniczający ruch wałka, na nim siedzi też spręzyna która jest odpowiedzialna za powrót dźwigni do polożenia środkowego... No nie wiem... http://www.mz-b.de/miracu...ad/mz/mzlo.html tutaj poszukaj do TS'ki czegoś, powinno być :)

massey 

Wysłany: 2005-09-12, 21:23   

A czy jest możliwe, że wałek krzywkowy przekręcił się wzgledem położenia pierwotnego? Bo o ile nie rozbierałem skrzyni, to pamiętam, że podczas manewrowania silnikiem wałek wysunął się o jakieś 2-3 cm. Czy wciskając go z powrotem jest możliwość przestawienia wzgledem kulki?

pozdrawiam

PS. Problem już rozwiązany. Nie wiadomo czemu wałek krzywkowy był przekręcony o jakies 180 stopni - pozycja luzu nie zgadzała się ze stanem faktycznym. Po rozłozeniu i złożeniu skrzyni na nowo problem ustąpił.

Piootr 

Motocykl: Mz 251 ETZ
Wysłany: 2013-05-25, 12:04   

Słuchajcie mam podobny problem tylko w ETZ 251 więc podłączę pod ten temat.
Po złożeniu silnika okazało się, że żaden bieg nie chce wejść. Wajcha zmiany biegów chodziła elastycznie góra-dół , ale bez żadnego zazębiania. Po otwarciu silnika okazało się ze widelec wałka zmiany biegów nie sięga do wałka krzywkowego. Zdiagnozowałem, że problemem jest zbyt słaba sprężynka widelca wałka zmiany biegów. Po zmianie na mocniejszą jest lepiej. Widelec porusza wałkiem krzywkowym.

Zrobiłem testy tylko z wałkiem krzywkowym i wałkiem zmiany biegów włożonymi w połówkę kartera. Podczas tych prostych testów zauważyłem pewną ciekawą rzecz, która mnie zastanawia. Mianowicie udaje mi się włączyć wszystkie położenia biegów , ale tylko do 4 ki. Kojne pociągnięcie wałka zmiany biegów do góry nie zazębia wałka krzywkowego. Tak samo jak w przypadku popchnięcia go w dół na pierwszym biegu (tu wiadomo, że kolejnego biegu już nie ma, chodzi mi o opisanie zachowania wałka zmiany biegów).
Czy to możliwe abym miał wałek 4 biegowy? Czy w ogóle takie były? Jeżeli to ułatwi sprawę to dodam zdjęcie wałka krzywkowego.

sIaj 

Motocykl: ES 250/2
Wysłany: 2013-05-25, 12:12   

Piootr napisał/a:
Mianowicie udaje mi się włączyć wszystkie położenia biegów , ale tylko do 4 ki. Kojne pociągnięcie wałka zmiany biegów do góry nie zazębia wałka krzywkowego.
Takie pytanie, czy obracasz wałkami podczas próby zmiany biegu? To jest bardzo istotna sprawa.

Piootr napisał/a:
Czy to możliwe abym miał wałek 4 biegowy? Czy w ogóle takie były? Jeżeli to ułatwi sprawę to dodam zdjęcie wałka krzywkowego.
W przypadku skrzyni 4-biegowej istniały skrzynie 5 a nawet 6 biegowe które wchodziły w to samo miejsce - te same kartery, podobne skrzynie. Natomiast w przypadku skrzyni 5 biegowej modelu ts/1 czy etz to nic mi nie wiadomo aby istniała podobna skrzynia 4 biegowa. Wynika to ze zmiany rozwiązania systemu przesuwania widełek.

SofCHJanek@wp.pl / gg: 9740097 Gość zapraszam odwiedź mój kanał http://www.youtube.com/user/sofchjanek

Piootr 

Motocykl: Mz 251 ETZ
Wysłany: 2013-05-25, 12:50   

sIaj - dzięki za zainteresowanie tematem.

Co do Twojego pytania to wałkiem nie muszę specjalnie obracać bo jest łanie obracany przez widelec wajchy zmiany biegów, ale tylko do 4ki. Po prostu lekko go przytrzymuje aby całość współgrała przy tak banalnym teście :)

Najgorsze w tym wszystkim, że nie miałem możliwości sprawdzenia czy 5ka kiedykolwiek była/wchodziła. Kupiłem ten motor trochę na wariata. Okazało się, że złom więc silnik na stół i do remontu. Dołączę zdjęcia może jak zobaczysz to powiesz, że to na 100% wałek 5 biegowy albo w ogóle od czegoś innego.

sIaj 

Motocykl: ES 250/2
Wysłany: 2013-05-25, 21:29   

Tak to jest walec krzywkowy od pięciobiegowej skrzyni. Co do obracania wałkami to chodziło mi o wałki skrzyni z kołami zębatymi. Kręcisz kołem napędzającym skrzyni i wtedy zmieniasz biegi.

SofCHJanek@wp.pl / gg: 9740097 Gość zapraszam odwiedź mój kanał http://www.youtube.com/user/sofchjanek

waldek19 

Motocykl: wsk
Wysłany: 2025-03-04, 20:36   

Nie chcąc zakładać kolejnego tematu chciałbym zapytać czy wałek krzywkowy skrzyni biegów mz ts 250/1 należy dystansować? U mnie luz osiowy wynosi około 0,4mm.

ETZ_PRORIDER 
mod_team
MZ ETZ 250 GKS TEAM

Motocykl: MZ ETZ 250
Wysłany: 2025-03-05, 09:04   

Wałka się z reguły nie dystansuje aczkolwiek miewałem takie kartery że trzeba było dołożyć podkładkę od strony czujnika luzu. Myślę, że 0.4 mm to właściwy luz dla tego wałka.
Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij ;) -> http://forum.mz-klub.pl/v...p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji.

waldek19 

Motocykl: wsk
Wysłany: 2025-03-05, 09:52   

I tak zostawię co by nie przedobrzyć.
Podziękował

Odpowiedz do tematu