Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.
Witam przychodzę z pytaniem
Mianowicie niedługo będę składał mzetke i chce wiedzieć jak najlepiej wkładać łożyska. Chodzi o prawą stronę silnika.(patrzac od tylu motocykla). Pytanie brzmi tak uzbroić najpierw karter w łożyska czyli karter fajny cieplutki łożyska zimne i montuje łożyska potem przy składaniu wal z zamrażalki i kartery ciepłe i składać czy te łożyska wkładać dopiero po złączeniu silnika. I wtedy łożyska z zamrażalki podgrzewam bierznie wewnetrzna i wsuwam na wal. Jak jest lepiej. Ja osobiście sądzę że lepiej najpierw uzbroić kartery a potem już na gotowo włożyć zimny wał ale może się mylę.
Najprościej zrobić to tak, że uzbrajasz lewy karter, następnie nakładasz łożyska prawej strony, wcześniej je oczywiście podgrzewając żeby lekko weszły. Czekasz aż ostygną, następnie grzejesz prawy karter i składasz silnik do kupy.
Będę zabierał się za składanie silnika etz 150 ,widziałem film instruktażowy (w serwisówce jest tak samo) i zastanawia mnie jedna rzecz: dlaczego we wszystkich małych silnikach montaż łożysk 6204 i 6304 (prawa strona) odbywa się z zewnątrz ? Po nałożeniu karteru...
Czy błędem będzie złozenie tego tak samo jak em250 czyli łozyska na wałki i później gorący karter?
Robiąc wg. serwisówki możesz wał ścisnąć i będzie zajączkował a wałkiem zdawczym z wałkiem skrzyni możesz przebić delikatną ściankę segera łożyska z lewej strony. Inaczej ta metoda na filmie ma sens jak są zadane temperatury w miejscu przebicia ale trzeba to robić bardzo szybko gdzie dotknięcie łożyska czopu już powoduje nagrzewanie czopu i ryzyko zakleszczenia, trzeba przed tym zdążyć. Jeśli nie zdążysz a będziesz przebijał masz rozcentrowany wał i uszkodzony karter.
Seba_830, Przedstawił najbezpieczniejszą formę w której pozostaje tylko odprężyć mechanizmy i wał do osi gniazd łożysk po złożeniu.
Seba_830 pisze:Najprościej zrobić to tak, że uzbrajasz lewy karter, następnie nakładasz łożyska prawej strony, wcześniej je oczywiście podgrzewając żeby lekko weszły. Czekasz aż ostygną, następnie grzejesz prawy karter i składasz silnik do kupy.
Sorry ze tak poźno ale w przypadku es raczej to odpada simmeringi są od środka więc raczej albo karter ciepły wszytko skręcone i wkładać na koniec łożska albo uzbroić wszytko nagrzać bierznie wewnęrzne i wrzucić całą połówkę lecz trzeba zrobić to mega szybko i bez błedów.
W przypadku ES, procedura będzie oczywiście inna. Osobiście robię to tak, że po uzbrojeniu lewego kartera , grzeje prawy i gdy jest już gorący, najpierw montuje simering wału, później przykładam i skręcam szybko kartery do kupy. W międzyczasie nagrzaną mam już bieżnię wewnętrzną łożyska wału i druga osoba grzeje mi palnikiem prawy karter w miejscu łożyska wału w celu podtrzymania temperatury do montażu łożyska wału
Seba_830 pisze:W przypadku ES, procedura będzie oczywiście inna. Osobiście robię to tak, że po uzbrojeniu lewego kartera , grzeje prawy i gdy jest już gorący, najpierw montuje simering wału, później przykładam i skręcam szybko kartery do kupy. W międzyczasie nagrzaną mam już bieżnię wewnętrzną łożyska wału i druga osoba grzeje mi palnikiem prawy karter w miejscu łożyska wału w celu podtrzymania temperatury do montażu łożyska wału
Zobaczymy ja raczej pojdę w sposób jaki zastosował ziomus na kanale "The running torchlight"
Dla mnie najbardziej przyziemny szczególnie że raczej będe składał sam.
Seba_830 pisze:W przypadku ES, procedura będzie oczywiście inna. Osobiście robię to tak, że po uzbrojeniu lewego kartera , grzeje prawy i gdy jest już gorący, najpierw montuje simering wału, później przykładam i skręcam szybko kartery do kupy. W międzyczasie nagrzaną mam już bieżnię wewnętrzną łożyska wału i druga osoba grzeje mi palnikiem prawy karter w miejscu łożyska wału w celu podtrzymania temperatury do montażu łożyska wału
Mam do ciebie porśbę jesli siedzisz w temacie tropików zerknij na moj ostatni temat może ty mnie oswiecisz