Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.

Spadła zapinka iglicy - ETZ 251

Gaźniki, tłumiki szmerów ssania, filtry, kolanka, tłumiki

Moderatorzy: ETZ_PRORIDER, mod_team

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz

Spadła zapinka iglicy - ETZ 251

Post autor: Simon »

Witam, wczoraj w czasie jazdy spadła mi zapinka, miałem wcześniej troche problemów na trasie, raz chodziła raz nie, w pewnym momencie osłabła ale na otwartej przepustnicy dojechalem do domu z 8km, po czym rozebrałem gaźnik i stwierdziłem, że zapinki brak...
Pytanko mam, czy ktoś miał podobną sytuację, bo sie zastanawiam czy mam szanse znaleźć ją po zdjęciu cylindra, nie chciałbym rozpoławiać silnika :/
Awatar użytkownika
Gieniu
Klubowicz

Post autor: Gieniu »

Ja tak miałem bodajże w jawce,rozwaliło mi tłok i cylinder...a silnika nie musiałem rozpoławiać bo zapinka wbiła sie w górną część tłoka :piwo:
Awatar użytkownika
adik204
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: adik204 »

No to troche przechlapane, bo zapewne wciągło ją do układu korbowego..
Simon pisze:bo sie zastanawiam czy mam szanse znaleźć ją po zdjęciu cylindra
no, znajdziesz ją wprasowaną w tłok bądź cylinder.
ETZ 250, WSK 125, CZ 350 (472.5) x2, JAWA 350TS, JAWA
50 MUSTANG, ROMET PONY M3.
Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz

Nie wydaje mi się, żebym przejechał kilka km z wprasowaną zapinką w tłoku
Awatar użytkownika
saska251
Klubowicz

Post autor: saska251 »

niekoniecznie - jeśli dostała tlokiem i klepnęło ją w głowicę, to w sumie nic sie nie stanie.
mogło ją wciągnąć do układu i wypluć wydechem.
zdejmij czapke, garnek, będziesz wiedział. a silnika nie musisz rozpoławiać

pozdro
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą.
Błogosławionaś Ty, między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego - moment.
Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy. AMEN.
Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz

No tak liczę właśnie na to, że Etce nie zasmakowała zapinka i ją wypluła :d
bysior
Klubowicz

Post autor: bysior »

Możecie mi wyjaśnić jak działa ta zapinka iglicy. Czy ona się nada do 30N3-1 produkcji BVF/MZA? Ją trzeba jakoś zaginać po założeniu?
Oryginalna zapinka jest inna niż ta. Uwolniła się jakoś sama i zniknęła, czyli zassał ją silnik. Nie chcę drugi raz takiej przygody i jakby ta z foto była pewniejsza to bym ją zastosował.
Załączniki
zapinka.jpg
Awatar użytkownika
Wolf
Klubowicz

Post autor: Wolf »

Niestety, zapinka z 30N2 nie będzie pasować do 30N3, tutaj jest dostępna taka jaka była.

https://www.jackmotors.pl/oldtimer/zapi ... 30n3-1-org

Co do problemu z wypadającą zapinką obejrzyj iglice czy tuleja dociskowa ze sprężyną nie przycina się na iglicy, to często powoduje problem i brak docisku do zapinki, kolejna rzecz przy 30N3 MZA jest taka, że zdarzało się gdy mieliśmy zapiętą zapinkę na 1 rowek od dołu to sprężyna słabo dociskała zapinkę i lubiało się wypiąć. Też ważna jest strona czyli ustawić zapinkę tak że nawet gdyby doszło do kierunku wysunięcia to żeby iglica nie trafiła w oczko zapinki tylko była cały czas na "szynach"

Finalnie najlepiej zmienić gaźnik na np. PWK 32 i tego problemu nie ma.
301,Orzeł 1, Gimela
Obrazek
bysior
Klubowicz

Post autor: bysior »

A co sądzisz o takiej prostej zapince? To jest od Dellorto ale inni też ją stosują. Ona się "zatrzaskuje" na iglicy i nie powinna w ogóle zlecieć.
Albo cały komplet od simsona 16N3. Zapinka prawie taka sama. Dodatkowo będę miał w zapasie sprężynkę, tuleję i górną zapinkę (iglica pewnie jest inna niż w 30N3)
Generalnie to ta górna od 30N3 i 16N3 jest z pewnością taka sama jak od dellorto i nadaje się również na dół.
Załączniki
zapinka simson.jpg
zapinka dellorto.jpg
zapinka dellorto.jpg (16.18 KiB) Przejrzano 258 razy
Awatar użytkownika
Wolf
Klubowicz

Post autor: Wolf »

Taki segerek owszem będzie trzymać ale trzeba wziąć pod uwagę, że tam jest ciągły przepływ i wibracje co powoduje że takie elementy zaczną się obracać i wyrabiać np. rowek w iglicy. Ale sam zamysł jest dobry.
Macius08
Klubowicz

Post autor: Macius08 »

bysior pisze:Możecie mi wyjaśnić jak działa ta zapinka iglicy. Czy ona się nada do 30N3-1 produkcji BVF/MZA? Ją trzeba jakoś zaginać po założeniu?
Oryginalna zapinka jest inna niż ta. Uwolniła się jakoś sama i zniknęła, czyli zassał ją silnik. Nie chcę drugi raz takiej przygody i jakby ta z foto była pewniejsza to bym ją zastosował.
Kupiłem ostatnio taki syf na allegro chińczyki odwrotnie złożyły i musiałem rozginać i przeginać na drugą stronę :lol:
ODPOWIEDZ