Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.
Witam, wczoraj w czasie jazdy spadła mi zapinka, miałem wcześniej troche problemów na trasie, raz chodziła raz nie, w pewnym momencie osłabła ale na otwartej przepustnicy dojechalem do domu z 8km, po czym rozebrałem gaźnik i stwierdziłem, że zapinki brak...
Pytanko mam, czy ktoś miał podobną sytuację, bo sie zastanawiam czy mam szanse znaleźć ją po zdjęciu cylindra, nie chciałbym rozpoławiać silnika :/
niekoniecznie - jeśli dostała tlokiem i klepnęło ją w głowicę, to w sumie nic sie nie stanie.
mogło ją wciągnąć do układu i wypluć wydechem.
zdejmij czapke, garnek, będziesz wiedział. a silnika nie musisz rozpoławiać
pozdro
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą.
Błogosławionaś Ty, między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego - moment.
Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy. AMEN.
Możecie mi wyjaśnić jak działa ta zapinka iglicy. Czy ona się nada do 30N3-1 produkcji BVF/MZA? Ją trzeba jakoś zaginać po założeniu?
Oryginalna zapinka jest inna niż ta. Uwolniła się jakoś sama i zniknęła, czyli zassał ją silnik. Nie chcę drugi raz takiej przygody i jakby ta z foto była pewniejsza to bym ją zastosował.
Co do problemu z wypadającą zapinką obejrzyj iglice czy tuleja dociskowa ze sprężyną nie przycina się na iglicy, to często powoduje problem i brak docisku do zapinki, kolejna rzecz przy 30N3 MZA jest taka, że zdarzało się gdy mieliśmy zapiętą zapinkę na 1 rowek od dołu to sprężyna słabo dociskała zapinkę i lubiało się wypiąć. Też ważna jest strona czyli ustawić zapinkę tak że nawet gdyby doszło do kierunku wysunięcia to żeby iglica nie trafiła w oczko zapinki tylko była cały czas na "szynach"
Finalnie najlepiej zmienić gaźnik na np. PWK 32 i tego problemu nie ma.
A co sądzisz o takiej prostej zapince? To jest od Dellorto ale inni też ją stosują. Ona się "zatrzaskuje" na iglicy i nie powinna w ogóle zlecieć.
Albo cały komplet od simsona 16N3. Zapinka prawie taka sama. Dodatkowo będę miał w zapasie sprężynkę, tuleję i górną zapinkę (iglica pewnie jest inna niż w 30N3)
Generalnie to ta górna od 30N3 i 16N3 jest z pewnością taka sama jak od dellorto i nadaje się również na dół.
Załączniki
zapinka dellorto.jpg (16.18 KiB) Przejrzano 258 razy
Taki segerek owszem będzie trzymać ale trzeba wziąć pod uwagę, że tam jest ciągły przepływ i wibracje co powoduje że takie elementy zaczną się obracać i wyrabiać np. rowek w iglicy. Ale sam zamysł jest dobry.
bysior pisze:Możecie mi wyjaśnić jak działa ta zapinka iglicy. Czy ona się nada do 30N3-1 produkcji BVF/MZA? Ją trzeba jakoś zaginać po założeniu?
Oryginalna zapinka jest inna niż ta. Uwolniła się jakoś sama i zniknęła, czyli zassał ją silnik. Nie chcę drugi raz takiej przygody i jakby ta z foto była pewniejsza to bym ją zastosował.
Kupiłem ostatnio taki syf na allegro chińczyki odwrotnie złożyły i musiałem rozginać i przeginać na drugą stronę