|
|
Tłok Barikit 165 do ETZ 150 |
| Autor |
Wiadomość |
krzychu2lv6
Motocykl: MZ TS 125 + ETZ 125
|
Wysłany: 2025-08-19, 01:24 Tłok Barikit 165 do ETZ 150
|
|
|
Witam,
jak w temacie, czy zakładał ktoś ten tłok o pojemności 165CCM firmy BARIKIT? do ETZ 150?
Interesuje mnie jakość firmy, czy tulej wytrzymuje cienką ściankę , jakie macie spostrzeżenia, niestety nie jest napisane z jakiego stopu jest ten tłok.
poniżej link do Jackmotors z tym tłokiem
Kod produktu: BAP-309 https://www.jackmotors.pl...ygmbh_Tee8pcU5- |
|
|
|
 |
Marcin W.

Motocykl: Mz ETZ150/250
Pomógł: 63 razy Wiek: 47 Dołączył: 27 Cze 2006 Posty: 1077 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2025-08-19, 12:47
|
|
|
Witaj
Montowałem koledze ten tłok. Było trochę zabawy z tym. Sam tłok przerobiłem ucinając te "prowadzenie" w oknach tłoka. Jak dobrze pamiętam zasłaniały okna przepłukujące w cylindrze i to był powód mojej ingerencji w tłok. Zresztą w oryginalnym tłoku MZ ETZ 150 go nie mamy...
Ścianki w cylindrze jest na tyle że jeśli zatrzesz to i kolejny szlif wejdzie aż do 61,50mm ( mam tłok u siebie z SHL M11 i silnikiem S32) - temat jest na forum...
Musisz się liczyć z tym że trzeba głowice przerobić tak aby nie walił tłok o nią oraz aby dostosować komorę spalania w głowicy do nowego tłoka nadając jej na tokarce odpowiedni kształt.
Tłok po zamontowaniu nico wystawał poza cylinder i musiałem podłożyć pod niego dorobioną uszczelkę z aluminium.
Sam silnik przeszedł wcześniej generalny remont. ( jak twój silnik lewo zipie i jest do remontu to zapomnij lepiej o tej przeróbce)
Kartery też nico zmodyfikowałem aby płaszcz tłoka w DMP nie zahaczył o osadzenie tulei w karterach. ( Sytuacja znana posiadaczom MZ ETZ 250 po szlifie na 300cm3) Musisz się liczyć ze sprzęgło po tej przeróbce może dostawać uślizgu za sprawą faktu jaką moc od teraz musi przenieść stworzony przez ciebie "potwór." Należy wzmocnić docisk sprzęgła. Dużo zabawy może i schodów po drodze... Wiem ze po za granicami Polski jest nowsza wersja tego tłoka i chyba różni się grubością pierścieni no i chyba był tylko też jednej rowek w tłoku na pierścień nie pamiętam już...
Zastosowany gaźnik tego "potwora" to GAŹNIK OKO RACING 26MM PWK CLEAR EDITION . Taki był już i przed tą przeróbką zostawiłem dobierając jedynie dysze. |
_________________ Motto braci Koala-"Jesteśmy po to aby pomagać..."
"A przyczyną wszystkich naszych problemów jest zwykła mała niepozorna usterka..."
Szukasz wirnika do MZ ETZ 150/250/251 lub twój wirnik wymaga regeneracji sprawdź moje aukcje (oraz dział ogłoszeń forum) |
|
|
|
 |
ETZ_PRORIDER
mod_team MZ ETZ 250 GKS TEAM

Motocykl: MZ ETZ 250
Pomógł: 182 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Sie 2009 Posty: 5476 Skąd: Kościerzyna
|
Wysłany: 2025-08-20, 00:15
|
|
|
Mogę coś napisać na ten temat.
Mój kuzyn - Leinad_MZ ma w swojej te 165cc, robione przez najlepszego fachowca od 2T nie spodziewaj się mega przyrostów jak w przypadku modyfikacji 250 na 300.
Jedyna różnica to taka, że możesz spokojne sobie jechać na 5 biegu bez wachlowania 4-5-4-5-4-5-4-5-4-5-4-5 pod lekkie górki, gaźnik PWK24 i różne kombinacje dysz.
Dla mnie? Gra nie warta tych pieniędzy. Sama przeróbka to sztuka dla sztuki, podnosimy tylko o niecałe 15cm³ a z tego nie da się wykrzesać mega przyrostów.
Co innego przeróbka na 175cm³, tam już są liczby i mega odczucia, z dobrze zrobionym zestawem lecisz na równi z ETZ 250/251. |
_________________ Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij -> http://forum.mz-klub.pl/v...p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji. |
|
|
|
 |
Marcin W.

Motocykl: Mz ETZ150/250
Pomógł: 63 razy Wiek: 47 Dołączył: 27 Cze 2006 Posty: 1077 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2025-08-20, 11:17
|
|
|
Mogę to potwierdzić co ETZ_PRORIDER, powiedział mając te dwa motocykle do dyspozycji tj. Od kolegi 165cm3 i mój po szlifie na 175cm3 wolałem swój MZ ETZ 175 bo zupełnie inne były odczucia podczas jazdy... Nie wiem czy to przyzwyczajenie do swojego motocykla czy faktycznie właściwości jezdne 175cm3 po prostu były lepsze i to wpływały na mój wybór motocykla aby "poczuć wiatr we włosach..." |
_________________ Motto braci Koala-"Jesteśmy po to aby pomagać..."
"A przyczyną wszystkich naszych problemów jest zwykła mała niepozorna usterka..."
Szukasz wirnika do MZ ETZ 150/250/251 lub twój wirnik wymaga regeneracji sprawdź moje aukcje (oraz dział ogłoszeń forum) |
|
|
|
 |
krzychu2lv6
|
Wysłany: 2025-08-23, 00:49
|
|
|
Dziękuje za obszerne info. Oglądałem film na YT o przerabianiu ETZ 150 z tłokiem SHL 175, domyślam się że to Ty? Super Ci to wyszło, fajnie, ze to zhamowałes, tylko z brakuje filmu z testu. np. 0-100 itd. czy 30 - 80, żeby mieć odniesienie do własnej.
Zamówiłem ten tłok z JackM, po tym jak napisałem komentarz, po opisie na stornie Jack Motors sądziłem, że to będzie tłok dedykowany stricte do MZ 150 z taki samym denkiem, wymiarami itd. plug&paly czyli zorbie szlif, liznę głowice, zrobię squisha i tyle, a tu przyszedł tłok od piagioo, vespy GT, gdzie trzeba przerobić całą komorę spalania, a ja nie mam swojej tokarki , w dodatku nigdzie nie ma napisane z jakiego stopu aluminium jest to tłok, a zakładam, że skoro się nie chwalą to pewnie Ak12 więc tłoka oddałem.
Na filmie na YT mówiłeś w ostatnim filmie, że zmieniłeś czasy okien i kształt płuczących do "obecnych standardów", był bym wdzięczny jakbyś napisał coś o tym więcej. Zastanawiałem się czy nie powiększyć dolotu z 24 na 26mm żeby nie robić wąskiego gardła do gaźnika 26, ale nie wiem, czy tym nie pogorszę zamiast pomóc. Bo każdy tylko rozwierca, ale z jakiś obliczeń producent postanowił zastosować takie, a nie większe kanały.
Sprzęgło założę chyba od TSki, bo często widzę wzmiankę o tym, że to od ETZ się poślizguje na poprawionym silniku.
w JackM za tego zrobienie tego seta z tłokiem 165ccm powiedzieli mi 1200zł, czyli mój cylinder i głowica ich robota, tłok, porting i szlif.
doszedłem do podobnych wniosków, że zbyt mały przyrost ze średnicy 60mm na ilość włożonej pracy i czasu, to już lepiej poświęcić cylinder za 100zł zrobić sobie 4 szlif 58mm i wyjdzie podobnie, mniej pracy i taniej, albo spróbować kombinacje z membraną. |
|
|
|
 |
ETZ_PRORIDER
mod_team MZ ETZ 250 GKS TEAM

Motocykl: MZ ETZ 250
Pomógł: 182 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Sie 2009 Posty: 5476 Skąd: Kościerzyna
|
Wysłany: 2025-08-23, 13:24
|
|
|
| Cytat: | | doszedłem do podobnych wniosków, że zbyt mały przyrost ze średnicy 60mm na ilość włożonej pracy i czasu, to już lepiej poświęcić cylinder za 100zł zrobić sobie 4 szlif 58mm i wyjdzie podobnie, mniej pracy i taniej, albo spróbować kombinacje z membraną. |
No i super, że doszedłeś do takiego wniosku.
Co do filmów na YT jak i samym wykonaniem zajął się nasz fachowiec od 2T intr |
_________________ Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij -> http://forum.mz-klub.pl/v...p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji. |
|
|
|
 |
intr

Motocykl: Etz 175, MZ 500 Tour
Pomógł: 54 razy Wiek: 43 Dołączył: 01 Lut 2006 Posty: 2020 Skąd: Międzychód
|
Wysłany: 2025-08-28, 22:21
|
|
|
Jak wyżej koledzy pisali, tłok od vepsy jest problematyczny w zastosowaniu do tuningu mz'ty. Przez denko o małym promieniu, uzyskanie sensownej głowicy jest problematyczne. Dodatkowo, nie ma tam wielkiego zysku w sprawności. Niewiele dochodzi ze wzrostu pojemności ponieważ czasy rozrządu zmieniają się nieznacznie, można też doprężyć głowicę, ale wypukłe denko średnio współgra z kątami okien oryginalnego gara. Aby uzyskać dobre wyniki, potrzeba użyć cylindra 10,5 kW, który ma trochę ostrzejsze, tj dłuższe czasy na poszczególnych oknach, kręci wyżej, więc dodatkowy uzysk na pojemności dołoży momentu i przy stosowaniu 15z na zdawczej, tej silnik będzie żwawszy.
Od chyba 2014, wnioskując po dacie, przeróbkę opierającą się na tym tłoku oferowało RZT tuning, który (znów wnioskując po oznaczeniu) wyprodukował tłoka modyfikowanego na bazie vespy ze zmienionym denkiem i pozostałymi wymiarami, które bardziej grają z Etezetowym garem:
https://rzt.de/Kolben-RZT-Barikit-fuer-RZT-ETZ-160-Version-21-24
Generalnie, można pokusić się o gotowy zestaw z rzt tutaj:
https://rzt.de/RZT-Zylinderkit-ETZ-160-SP-24-fuer-Hub-58
One mają czasy jak wersje 10,5 kW, ponieważ główny dostawca nowych cylindrów do ETZ 125/150 - Almot z polski, nie produkuje wersji 9 kW, która jest wymagana przy przeróbce na tłoku od SHL.
Co do stopów itp itd. Ten relkit k12, k20 to jak najbardziej funkcjonalne stopy, ale w dzisiejszych czasach naprawdę można o tym zapomnieć. Technologia poszła do przodu, są znacznie lepsze stopy na tłoki, domieszkowane np tytanem. Jeżeli firma ma plus minus renomę, o materiale można zapomnieć z perspektywy użytkownika, gdyż zadaniem tłoka jest spełniać określone zadanie w określonych warunkach. k20 stosowała fabryka, ale to było 30 la temu Teraz stop może się nazywać xyz i będzie 2 razy lepszy.
| krzychu2lv6 napisał/a: | Na filmie na YT mówiłeś w ostatnim filmie, że zmieniłeś czasy okien i kształt płuczących do "obecnych standardów", był bym wdzięczny jakbyś napisał coś o tym więcej. Zastanawiałem się czy nie powiększyć dolotu z 24 na 26mm żeby nie robić wąskiego gardła do gaźnika 26, ale nie wiem, czy tym nie pogorszę zamiast pomóc. Bo każdy tylko rozwierca, ale z jakiś obliczeń producent postanowił zastosować takie, a nie większe kanały.
|
Mówiłem tam wyraźnie, że nie zmieniliśmy żadnych czasów rozrządu, tylko nakierowanie kanałów płuczących kopiując rozwiązanie z nowych crossówek polegające na wykonaniu jakby zawirowywacza na tylnej ściance kanału płuczącego (scianka bliżej wydechu), które mieszankę, która się tam odbije bardzo mocno zakrzywia na tył cylindra, jak najdalej od okna wydechowego. Pozostałe kąty nie uległy zmianom. sama ta zmiana dała prawie 1,5 konia mocy więcej. Co do gaźnika, pewnie dołożyłby trochę oddechu górą, ale to znowu problem, że pierścienie tłoka shl nie tolerują wyższych obrotów, więc przekręcenie go ponad 8 tyś o ile będzie mozliwe, bo od przy 7,5 na obrotomierzu już masz wyraźny ring flutter, grozi wypluciem pierścieni wydechem. Tłok rzt ma pierścienie znacznie lepsze, jak we współczesnych tłokach do crossów i niższe, więc tam i 10 tyś może się pokazać na blacie i gaźnik nawet w okolicach 28 styknie przy spalaniu z 7 - 8 litrów... Długo by rozważać. Baw się jak chcesz, nie mam czasu rozważać, każdego co by było gdyby, Rób i testuj |
_________________ Kto chce - znajdzie sposób, kto nie chce - znajdzie powód.
https://intr.usermd.net/ <-- nowy adres strony Usprawnienia MZ (hoth.amu.edu.pl/~intr) |
|
|
|
 |
krzychu2lv6
|
Wysłany: 2025-09-17, 01:56
|
|
|
Dziękuję bardzo za pomoc, właśnie chodziło mi o to kierowanie mieszanki do cylindra, na filmie widziałem, że to dało bardzo dużo mocy i zastanawiałem się co to za cudy tam uczyniliście.
Zrobiłem sobie symulacje z wodą pod ciśnieniem, zauważyłem, ze mieszanka kieruje się właśnie na tylną ściankę i raczej poniżej środka, aczkolwiek L i P zderza się na środku i zastawiałem się, czy może nie lepiej gdyby się mijały, albo celowała w górną część cylindra.
Zastowie jak jest, poprawie tylko jedną ściankę od wydechu jak napisałeś, chociaż nie mam takiej fajnej szlifierki jak na filmie :/ porting zrobiony gaźnik 26 i podkowę miedzy wał, org. tok i wystarczy. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|