Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.
Witam.
Mam problem ze śrubą od spuszczania oleju ponieważ nie mogę jej za cholere odkręcić próbowałem popsikać WD40, postukać w klucz młotkiem i ani drgnie.
Macie może jakieś swoje patenty na to?
Jeżeli śruba się zapiekła i obcochałeś łeb śruby, to przyspawaj większą nakrętkę (spoinę połóż w otworze nakrętki) i odkręć.
Nowa śruba kosztuje pewnie ~10 PLN.
Zgrywam ekspert IFA dżentelmena
MZ przed klubem BELLA kask i tak jest wena
Teraz na serio mam ci coś do podwiezienia
W moim koszu i na Trophy siedzeniach
z własnego doświadczenia wiem że przyspawanie śruby ma większe korzyści. nie pytajcie mnie dlaczego ale nakrętka zawsze mi odpadała ukręcała itp a przyspawana śruba nie
kiedy jest ci smutno i źle,
wskocz na swój motor i przejedz się
Witam
Podgrzej ją na pewno puści do odkręcania używaj klucza oczkowego lub nasadowego...POZDRO
Motto braci Koala-"Jesteśmy po to aby pomagać..."
"A przyczyną wszystkich naszych problemów jest zwykła mała niepozorna usterka..."
Szukasz wirnika do MZ ETZ 150/250/251 lub twój wirnik wymaga regeneracji sprawdź moje aukcje (oraz dział ogłoszeń forum)
A jeżeli jest zjechana śruba na tyle, że oczkowym nie odkręci to można tez iść do jakiegoś hydraulika i pożyczyć klucz do rur i nie ma bata musi puścić.
Dobra jakoś dałem rade po prostu porządnie rozgrzałem silnik i puściło
To normalne że ze śruby imbusowej która jest na samym dole dekla wylatuje mnóstwo oleju który nie zleciał przez śrubę pod silnikiem? Miałem nie fajną niespodziankę jak ją wykręciłem
nie powinno być tak , bynajmniej u mnie są takie małe aluminiowe krążki , które uszczelniają otwory na srubki , wydaje mi się że są one oryginalne , bo kupiłem moto od pierwszego własciciela , pozdrawiam
tzn dopiero jak tą śrube imbusową całkiem odkręcę to zaczyna z niej lecieć olej tak to nic.
Jest to troche nie wygodne bo ten olej leci akurat na stopke centralną i nie ma jak podłożyć nic pod nią żeby se spokojnie zleciał.
trzeba odkręcić korek spustu oleju z komory sprzęgła. śrubka z łbem sześciokątnym na klucz 13mm zaraz obok łączenia dekla sprzęgła z karterem mniej więcej w połowie długości silnika. i motor musi stać równo a nie na stopce bocznej.
Nie da Ci żona, nie da sąsiadka, tego co może dać Ci MZtka
Marcin W., Cześć. Mam 76 lat i nie bardzo sobie radzę z kompem. wiec proszę o wyrozumiałość. Mam pytanie: muszę wymienić olej w MZ 250 TS (cztery biegi) Motocykl stoi od dawna w garażu i chcę go wreszcie odpalić. Do ubiegłego roku jeździłem Hondą GL 1000ale już jest dla mnie za ciężka. Może ruszę MZ. Chodzi o śruby . Jedna ze łbem 22 pionowa, a druga 14 pod kątem. Która "ustawia" skrzynię biegów a która do oleju? Bardzo proszę o info.
Pozdro - Krzysiek
Serdecznie Ci dziękuję. Coś mi świtało z dawnych lat, że od skrzyni biegów jest pod kątem, ale nie byłem pewien. Olej muszę spuścić bo jak gapa zapomniałem, że do czyszczenia i mycia silnika nie zdejmuje się dźwigni kopniaka. Teraz muszę to ogarnąć. Liczę, że dam radę. Moją MZ mam od nowości (1975r.) i na liczniku 13.152 km.