» SZUKAJ
» FAQ
» ALBUM
» UŻYTKOWNICY
» REJESTRACJA
» REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Ładowanie MZ ES 150 Trophy 6V Pali świece
Autor Wiadomość
Marcin W. 

Motocykl: Mz ETZ150/250
Wysłany: 2025-10-03, 17:06   

BoloBenio, W tym temacie mogę ci powiedzieć tyle że wymiana regulatora na elektroniczny to dobry kierunek z mojej opinii. . ( oby tylko nie na ten mega niebieski bo dla 6V też jest dostępny). Jest polski producent regulatorów elektronicznych Ape Opole. https://ape.com.pl/do-pobrania/ Wiem że w ofercie miał dwa typy dla instalacji 6V Dla MZ ES i TS. Choć obecnie na stronie widzę tylko ten nowszy RP-MZm może ktoś go ma to niech napisze jak się sprawuje. Wcześniej był produkowany i jest też do kupienia regulator napięcia Typ RP-15t. ( Myśle że więcej osób na forum go będzie miało)Nie pisałeś jaki założyłeś typ regulatora?-No i w jaki sposób skoro kontrolka nie świeci się prawidłowo.
Wspominałeś też o iskrzeniu na komutatorze wirnika i jedynie co mi przychodzi do głowy jeśli tak jest dalej to można próbować go przetoczyć ( ktoś nawet mi zdjęcie takie wysłał wirnika 6V na telefon i widziałem że komutator wymaga przetoczenia bo są bruzdy po szczotkach)
Miernik cyfrowy wyłapuje zakłócenia od układu zapłonowego przez to masz "dyskotekę" podczas pomiaru napięcia. Przy zapłonie z przerywaczem te zakłócenia będą większe.
Osobiście cieszył bym się a nie martwił mając przerywacz i by nie iskrzył. To zawsze będzie strata, cewka W.N. będzie mieć spadek napięcia aby wytworzyć W.N. potrzebne na świecy... Przez iskrzenie będą wypalać się styki no i ratunkiem może być wymiana przerywacza ale i też samego kondensatora który po tylu latach lub uszkodzeniu nie ma odpowiedniej pojemności. Jeśli tego nie zrobisz to znów po czasie wypalą się styki przerywacza... Możliwe też że zaobserwujesz większa iskrę na świecy po wyminie kondensatora...
Bo czym wsunie jest iskra?- "To mistyczny łuk elektryczny który działa lepiej jak napój energetyczny!!!" :mrgreen:
Nie raz naprawiam różne elektroniczne urządzenia i często jest tak ze kondensatory tracą swoją pojemność i jestem zmuszony je wymienić. ( ostatnio w wyłączniku zmierzchowym firmy FF gdzie z kondensatora 470nF została może połowa deklarowanej pojemności kondensatora no i "księżyc" na bramie nie świecił. :D ) :piwo:

BoloBenio 
DEUTSCHE FAHRZEUG

Motocykl: ES 150 ETZ 250 MT 01
Wysłany: 2025-10-10, 19:56   

Panowie ładowanie niby się pojawiło jak mówicie ale mam dalej problem z tą MZ :klnie:

Przerywacz założony nowy (dobrej jakości), świeca nowa, iskra jest a MZ po odpaleniu robi dosłownie tak "Bum, bum, bum" i zgaśnie....
Zaczyna mi brakować sił na ten stary lecz oryginalny układ zapłonowy, ale musi tak zostać bo tak jest postanowione że ma być zapłon oryginalny.
Doradźcie proszę w którym kierunku iść.

Czy ta prądnica nie robi mnie przypadkiem w.... :klnie: ?

MZ ETZ jak BMW klasa sama w sobie ;)

Wolf 

Motocykl: 150 301 2xOrzeł1
Wysłany: 2025-10-11, 05:29   

Wygląda na gaźnik że jest z nim coś nie tak, sprawdzałeś na innym?

BoloBenio 
DEUTSCHE FAHRZEUG

Motocykl: ES 150 ETZ 250 MT 01
Wysłany: 2025-10-11, 12:16   

Nie mam innego gaźnika do podmiany.
Co masz na myśli mówiąc gaźnik? Zbyt dużo paliwa, zalewa świece?

MZ ETZ jak BMW klasa sama w sobie ;)

Reich 
Jawer's back

Motocykl: ETZ 250
Wysłany: 2025-10-13, 09:14   

Sprawdź w takim razie ustawienia pływaka (czy w odpowiednim momencie otwiera i zamyka zaworek pływakowy). Nie wiem jaki masz gaźnik, więc poszukaj sobie w instrukcjach jakie powinny być ustawienia.

Strachliwi zostali w domu, słabi zginęli po drodze, przetrwali eMZeciarze.

Gdzie kończy się asfalt, zaczyna się przygoda.

Macius08 

Motocykl: MZ ES 250/2
Wysłany: 2025-12-04, 22:08   

BoloBenio napisał/a:
Nie mam innego gaźnika do podmiany.
Co masz na myśli mówiąc gaźnik? Zbyt dużo paliwa, zalewa świece?

Miałem podobny problem z tropikiem motocykl po zostawieniu z wykręconą świecą na noc opalał na 10s a potem dupa zmiana gaźnika na pwk rozwiązała sprawe poporosu mieszanka zwierała świecę. Nie mówię że trzeba wymieniać gaźnik kategorycznie ale jeśli jest wylatany to czasami taniej wychodzi wsadzić nowy.

Odpowiedz do tematu