|
Problem z odpalaniem MZ ES 250/2 |
| Autor |
Wiadomość |
Macius08
Motocykl: MZ ES 250/2
|
Wysłany: 2025-01-25, 21:16 Problem z odpalaniem MZ ES 250/2
|
|
|
Witam przychodzę z problemem, którego rozwiązanie jest proste jak drut niestety nie dla mnie. Mam problem z odpalaniem motoru albo kopnie cię w nogę (napiepszają mnie już obydwie) i teraz co może być tego powodem zapłon, mieszanka(lewe powietrze). Prawdopodobnie już sobie odpowiedziałem na to pytanie ale potrzebuję odpowiedzi osoby, która siedzi w temacie bo ja jestem zielony. Gaźnik był czyszczony i wysokość pływaków ustawiana na 28-34mm (zamknięte otwarte położenie) faktem może być wyrobiona iglica co za tym idzie zużyta dysza. Nie wiadomo kiedy była zmieniana ale na pewno dużo ma nalatane bo jest wytarta. Pytanie gdzie i jak szukać, żeby nie kupić syfu. Co do zapłonu może być źle ustawiony ale to jest es-ka nie etz-tka i nie można ustawić na odległość od górnego martwego punktu a tarczki z stopniami nie mam. Głównymi problemami są strzały z wydechu raz cichsze raz pi***olnie porządnie jak z pistoletu a jak już odpali to dość szybko gaśnie jak by nie dostawała paliwa choć świeca jest mokra. A Motor stał prawie 40 lat nie ruszany i zgaduje ze mogły się po zużywać części ale jak mowie nie chce wchodzić w koszty bez rozmowy z kimś kto nie siedzi w tym temacie od dzieciaka.
Pozdro
PS Nie wiem czy to normalne czy nie ale wężyk idący od kranika do gaźnika prawie zawsze jest zapowietrzony gdyby normalnie otworzyć kranik benzyna leci ale jak przez rurkę to nie chce. Brzmi to dziwnie ale mi wydaje się ze może być problem z odpowietrzeniem baku. |
|
|
|
 |
Wolf

Motocykl: 150 301 2xOrzeł1
Wiek: 34 Dołączył: 16 Sty 2009 Posty: 846 Skąd: Ostrów Wlkp.
|
Wysłany: 2025-01-26, 06:39
|
|
|
| Jeśli sprawdziłeś świece oraz kondensator to cewka wysokiego napięcia padła. Najlepszy zamiennik jaki idzie zastosować to ten. https://allegro.pl/oferta/simson-s51-cewka-zaplonowa-6v-niemiecka-plitz-8351-1-2-15138774509 Wszystkie inne diagnozy w koło gaźnika są zgubne, gaźnik nigdy nie strzela w wydech jest to zanikanie i przywracanie zapłonu w losowym punkcie przez zdegradowaną cewkę. Polecam dodatkowo wymienić Kabel WN na nowy Beru oraz fajkę na NGK LB05F. Ustawienie zapłonu robimy w GMP 0,3mm przerwy na platynkach po czym ustawiamy wyprzedzenie czujnikiem zegarowym między 2,5-3mm przed GMP. Jeśli krzywka oraz platynki są w kiepskim stanie to dobrym usprawnieniem jest zakup elektronicznego zapłonu od użytkownika Siaj montujemy go zamiast platynek. |
|
|
|
 |
Macius08
|
Wysłany: 2025-01-26, 20:27
|
|
|
| Wolf napisał/a: | | Jeśli sprawdziłeś świece oraz kondensator to cewka wysokiego napięcia padła. Najlepszy zamiennik jaki idzie zastosować to ten. https://allegro.pl/oferta/simson-s51-cewka-zaplonowa-6v-niemiecka-plitz-8351-1-2-15138774509 Wszystkie inne diagnozy w koło gaźnika są zgubne, gaźnik nigdy nie strzela w wydech jest to zanikanie i przywracanie zapłonu w losowym punkcie przez zdegradowaną cewkę. Polecam dodatkowo wymienić Kabel WN na nowy Beru oraz fajkę na NGK LB05F. Ustawienie zapłonu robimy w GMP 0,3mm przerwy na platynkach po czym ustawiamy wyprzedzenie czujnikiem zegarowym między 2,5-3mm przed GMP. Jeśli krzywka oraz platynki są w kiepskim stanie to dobrym usprawnieniem jest zakup elektronicznego zapłonu od użytkownika Siaj montujemy go zamiast platynek. |
Przewód wysokiego napięcia, fajka i świeca wymienione świece dałem iskrę 100fs wcześniej nawet nie szło jej odpalić po wymianie tego był przełom i troche chodziła trochę nie. Był moment gdzie po odpaleniu i daniu jej troche pochodzić byłem ją wstanie odpalić od kopa a teraz dupa wogóle nie chce chodzić. Kondensatora nie patrzyłem ale skoro iskra jest i nie wypala platynek to narazie jest raczej git. Co do ustawiania zapłonu nie jestem wstanie od tak ustawić go bo nie mam głowicy z swiecą umieszczoną centralnie nad tłokiem jak w etz. Jedyny sposob jaki mam w głowie bez zdejmowania głowicy to zrobienie to na tarczkę ze stopniami jak pisałem pierwszym poscie/
Pozdro |
|
|
|
 |
Macius08
|
Wysłany: 2025-01-26, 20:31
|
|
|
| Wolf napisał/a: | | Jeśli sprawdziłeś świece oraz kondensator to cewka wysokiego napięcia padła. Najlepszy zamiennik jaki idzie zastosować to ten. https://allegro.pl/oferta/simson-s51-cewka-zaplonowa-6v-niemiecka-plitz-8351-1-2-15138774509 Wszystkie inne diagnozy w koło gaźnika są zgubne, gaźnik nigdy nie strzela w wydech jest to zanikanie i przywracanie zapłonu w losowym punkcie przez zdegradowaną cewkę. Polecam dodatkowo wymienić Kabel WN na nowy Beru oraz fajkę na NGK LB05F. Ustawienie zapłonu robimy w GMP 0,3mm przerwy na platynkach po czym ustawiamy wyprzedzenie czujnikiem zegarowym między 2,5-3mm przed GMP. Jeśli krzywka oraz platynki są w kiepskim stanie to dobrym usprawnieniem jest zakup elektronicznego zapłonu od użytkownika Siaj montujemy go zamiast platynek. |
Co do Cewki dzięki za podesłanie ale na razie nie widzi mi się wydawać kolejnych pieniędzy bo nie jestem pewien że to to ale jak mówiłem dzięki za podesłanie bo sam miał bym problem znaleźć odpowiednią. Co do kondensatora dał byś rade podesłać linka do jakiegoś?
Pozdro |
|
|
|
 |
Macius08
|
Wysłany: 2025-01-26, 20:37
|
|
|
| Wolf napisał/a: | | Jeśli sprawdziłeś świece oraz kondensator to cewka wysokiego napięcia padła. Najlepszy zamiennik jaki idzie zastosować to ten. https://allegro.pl/oferta/simson-s51-cewka-zaplonowa-6v-niemiecka-plitz-8351-1-2-15138774509 Wszystkie inne diagnozy w koło gaźnika są zgubne, gaźnik nigdy nie strzela w wydech jest to zanikanie i przywracanie zapłonu w losowym punkcie przez zdegradowaną cewkę. Polecam dodatkowo wymienić Kabel WN na nowy Beru oraz fajkę na NGK LB05F. Ustawienie zapłonu robimy w GMP 0,3mm przerwy na platynkach po czym ustawiamy wyprzedzenie czujnikiem zegarowym między 2,5-3mm przed GMP. Jeśli krzywka oraz platynki są w kiepskim stanie to dobrym usprawnieniem jest zakup elektronicznego zapłonu od użytkownika Siaj montujemy go zamiast platynek. | .
Wybacz ze tyle piszę ale czy da się sprawić miernikiem cewkę czy jest napewno uszkodzona?
Ps sprawdziłem właśnie cewkę i wychodzi ta niższa wartość w omhah w widełkach pewnego użytkownika z tego forum a ta druga wyższa wartość dokładnie 5.97komh wydaje mi się że jest ciut otrzymała co sugeruje mi że cewka może mieć przebicie. Według tamtego gościa cewka sprawna powinna mieć między przewodem wysokiego napięcia a chyba 15 nie pamiętam ale zmierzyłem dobrze od 8k do 9k omhów. Proszę o poprawienie wrazie czego |
|
|
|
 |
Wolf

|
Wysłany: 2025-01-27, 02:09
|
|
|
Jak chcesz sprawdzić cewkę która raz działa, raz nie? Jeśli nie chcesz wymieniać części to musisz kręcić dalej, jednak na żadne teorie już nie odpowiem bo temat wyczerpałem, powodzenia |
|
|
|
 |
Macius08
|
Wysłany: 2025-01-27, 20:05
|
|
|
| Wolf napisał/a: | Jak chcesz sprawdzić cewkę która raz działa, raz nie? Jeśli nie chcesz wymieniać części to musisz kręcić dalej, jednak na żadne teorie już nie odpowiem bo temat wyczerpałem, powodzenia |
Nie wiem po prostu czego się chwycić mam 16 na karku i Alfą i omega nie jestem. Czyli mówisz żeby zaczynać od cewki i wymiany kondensatora bo to jedyne czego nie wymieniłem w instalacji. |
|
|
|
 |
Wolf

|
Wysłany: 2025-01-27, 21:38
|
|
|
| Tak, zgadza się. Te elementy degradują się po tylu latach i pojawia się problem np. Podczas uruchamiania, że zaczynają tracić swoje parametry gdzie dochodzi do np. Strzałów w tłumik. |
|
|
|
 |
Macius08
|
Wysłany: 2025-01-27, 22:15
|
|
|
| Wolf napisał/a: | | Tak, zgadza się. Te elementy degradują się po tylu latach i pojawia się problem np. Podczas uruchamiania, że zaczynają tracić swoje parametry gdzie dochodzi do np. Strzałów w tłumik. |
Jeszcze raz dzięki za pomoc. Szerokości życzę |
|
|
|
 |
elektryk111
agroturysta

Motocykl: etz251
Wiek: 49 Dołączył: 04 Mar 2014 Posty: 479 Skąd: żarnowiec n/pilicą
|
|
|
|
 |
Macius08
|
Wysłany: 2025-01-31, 14:18
|
|
|
| Nowa cewka przyszła oraz kondensator i odpalił bez problemu dopiero za chwilę się okazało że coś nie tak już wbijam jedynkę ale pompuje mu gazu a on gaśnie czyscilem mu gaźnik oraz ustawiałem poziom benzyny na pływakach. Czy gaźnik może nie brać mieszanki bo wężyk od paliwa połączony z gaźnikiem w ogóle się nie napełnia jest pusty to samo jak był filterek nie napełniał się w ogóle |
|
|
|
 |
ralf93
Motocykl: MZ ES 250/2 MZ TS125
|
Wysłany: 2025-01-31, 15:13
|
|
|
| Może zacina ci się zaworek iglicowy w gaźniku? |
|
|
|
 |
Wolf

|
Wysłany: 2025-02-01, 10:58
|
|
|
| Możliwe, że przesadziłeś z regulacją poziomu paliwa i teraz zaworek jest zamknięty. Skoryguj poziom żeby go uwolnić. |
|
|
|
 |
Macius08
|
Wysłany: 2025-12-02, 17:46
|
|
|
Takie odgrzewanie kotleta ale chcę temat zakończyć. Stary gaźnik lał i to na tyle mocno, że zwierał świecę przez co nie było iskry . Cewka nadal stara hahah, ale uzbroiłem się w nową tak wrazie W. Na nowym gaźniku pwk 28 śmiga aż miło. Odpala z pierwszego. |
|
|
|
 |
Veteran
Motocykl: Była MZ TS 250/1
|
|
|
|
 |
krzychu2lv6
Motocykl: MZ TS 125 + ETZ 125
|
Wysłany: 2025-12-04, 00:57
|
|
|
| Chińczycy z tymi gaźnikami PWK i zapłonami elektronicznymi dali drugie życie starym dwusuwom. |
|
|
|
 |
Macius08
|
Wysłany: 2025-12-04, 21:58
|
|
|
| krzychu2lv6 napisał/a: | | Chińczycy z tymi gaźnikami PWK i zapłonami elektronicznymi dali drugie życie starym dwusuwom. |
Trochę się muszę zgodzić. Ale.... jednak co stare to stare. Oczywiście są wyjątki np. w moim przypadku gaźnik. Mimo że wydałem na niego trochę kasy na odświeżenie ten nie działał a za połowę tego kupiłem pwk odpalił za pierwszym..... Ale teraz rozwiązałem problem z regulatorem to według mnie na ten moment stary jest lepszy. Z zapłonami nowymi nie miałem styczności dlatego się nie wypowiem ale jak ktoś potrafi ustawić platynki to bez różnicy |
|
|
|
 |
ETZ_PRORIDER
mod_team MZ ETZ 250 GKS TEAM

Motocykl: MZ ETZ 250
Wiek: 35 Dołączył: 09 Sie 2009 Posty: 5450 Skąd: Kościerzyna
|
Wysłany: 2025-12-05, 12:51
|
|
|
| Cytat: | | jak ktoś potrafi ustawić platynki to bez różnicy | No właśnie. |
_________________ Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij -> http://forum.mz-klub.pl/v...p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji. |
|
|
|
 |
|
|