Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.

Łańcuszek sprzegłowy ETZ150

Silniki, skrzynie biegów, przeniesienie napędu

Moderatorzy: ETZ_PRORIDER, mod_team

krzychu2lv6
Klubowicz

Łańcuszek sprzegłowy ETZ150

Post autor: krzychu2lv6 »

Siema,

Ma ktoś jakiś patent na łańcuszek sprzęgłowy w ETZ150? Wymieniłem obydwa koła, kupiłem nowy łańcuszek MZA i luz na nowym nie używanym łańcuszku jest jak na starym zużytym 13mm, a niby max zalecane zużycie jest 8-10mm, czytałem na forum, że zakładał ktoś kiedyś z fiata, ale trzeba przekuć, zrobił bym to, ale nie widzę takiego łańcucha nie wiem czym się sugerować przy kupnie.

Zamówiłem jeszcze 2 innej firmy favorite i okino, są jeszcze na allegro jakieś rzemieślnicze bez marki, ale na podstawie tego co przeczytałem na forum podejrzewam, że chyba nie wiele to zmieni, jutro przymierze.
Awatar użytkownika
Martini55
Klubowicz

Post autor: Martini55 »

Nie Tylko Ty jeden masz z tym problem. Dlaczego tak jest, się dowiesz z tego filmu:

https://www.youtube.com/watch?v=ODvqHk6SYvE
Awatar użytkownika
ETZ_PRORIDER
mod_team
Kontakt:

Post autor: ETZ_PRORIDER »

Martini55, Też miałem to wrzucić :piwo:
Co do tego luzu to wiele zależy od tego jak jest wykonany łańcuch jak i sama zębatka kosza sprzęgła. Zazwyczaj zębatka wały jest wykonana w miarę dobrze i z twardszego materiału.
Zębatka kosza to jakiś goowniany odlew z żużlu który nie trzyma też wymiarów fabrycznych pod ten typ łańcucha.
Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij ;) -> http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji.
Awatar użytkownika
Martini55
Klubowicz

Post autor: Martini55 »

ETZ_PRORIDER, :piwo:
krzychu2lv6
Klubowicz

Post autor: krzychu2lv6 »

Sprawa wygląda następująco kupiłem 3 łańcuszki każdy innej firmy, kółko na wale i koszu nowe MZA
zmierzyłem zwis.

MZA 12,5mm
Favorit 11,5mm
Okinoi 14,4 ( co ciekawe Okinoi nie jest zakuwany tylko ma spinkę łańcucha)
Zużyty łańcuch nie znanego przebiegu z logiem CZ35 wygląda na "favorit" 17mm

Czy ma ktoś wiedze, bo nie ma tego w serwisowce jaki powinien być luz miedzy koszem sprzęgłowym, a zabierakiem? I nie chodzi mi o ten miedzy koszem a łożyskiem. Tylko JW
evil866
Klubowicz

Post autor: evil866 »

Ten link powinien pomóc:
https://intr.usermd.net/pliki/sprzeglo/sprzeglo.html

Okinoi w przedbiegach bym odrzucil ze wzgledu na spinke. Montuj Favorita, bo nic lepszego nie dostaniesz.
ETZ 150 91r.
ETZ 250 87r.
Saxon Tour 251 95r.
ODPOWIEDZ