|
Naprawa/zerowanie licznika MZ TUTORIAL |
| Autor |
Wiadomość |
roomeek1
Motocykl: MZ es250/2
Wiek: 29 Dołączył: 01 Lut 2011 Posty: 91 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 2012-12-26, 19:19
|
|
|
Dzięki:) |
|
|
|
 |
Hvil
Żółtodzub
Motocykl: ES250/0(DED) i 250/1
Pomógł: 33 razy Wiek: 39 Dołączył: 27 Kwi 2011 Posty: 2429 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-11-14, 22:18
|
|
|
Dukee, Przyjacielu proszę pomóż.
Natchnięty tym tematem, po 3 latach trzymania w szafce wziąłem się za reanimację mojego licznika od jaskołki.
OBJAWY: Liczy kilometry, wskazówka martwa.
Mając dawcę w postaci wnętrza licznika ETZ (teraz widzę,że nie bardzo mi się przyda) przystąpiłem do rozbierania i analizy.
Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że licznik jest jak najbardziej sprawny....
lecz po pierwsze wypadło z niego wypełnienie te ze środka wirnika, jednak... porównując to z ETZtką mniemam, iż jest to tylko forma plastikowo/jakiegoś wypełnienia.
Problem jest chyba w tym, że ... wirnik z etz jest namagnesowany, przyczepia metale, ten z jaskółki martwy.... Czy da się to jakoś naprawić?? Może słabsze nawinięcie sprężyny by pomogło?? Bo on takie minimalne właściwości magnetyczne ma ale dosłownie znikome.
Zdażyło się to komuś czy ja źle identyfikuję awarię?? |
_________________ Pomożecie?.... Pomożemy!!!!:)
Dzięki temu forum, moje pierwsze moto prezentuje się tak:
http://pokazywarka.pl/ghqf1v/ |
|
|
|
 |
kosior30
Klubowicz Łysy JWP

Motocykl: MZ ETZ 250e '87
Pomógł: 139 razy Wiek: 39 Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 7805 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 2014-11-15, 14:28
|
|
|
Masz rozmagnesowany magnes Wymień krążek magnesowy i powinien ożyć. |
_________________ Motor to masz w pralce! ||| "Prawdziwy facet poci się olejem, jak rozdzielacz w Bizonie" ||| Spirit: "Jak odpalisz moją MZtę jestem twój"
"Jawa is made for repairing, MZ is made for riding"
"Smutne jest to, że wy, Polacy macie taki problem z alkoholem" |
|
|
|
 |
Hvil
Żółtodzub
|
Wysłany: 2014-11-15, 14:57
|
|
|
| można na ten od etz? jest trochę mniejszy? Czy poprostu kupić magnes o tej średnicy nawiercić i wsadzić zamiast tego?? |
|
|
|
 |
kosior30
Klubowicz Łysy JWP

|
Wysłany: 2014-11-15, 21:06
|
|
|
Przy nawiercaniu magnes straci prawdopodobnie swoje właściwości - najłatwiej zniszczyć magnes uderzając w niego młotkiem. Przy wierceniu podejrzewam, że domeny z uporządkowanej struktury przejdą w jeden wielki bałagan i już nie będzie wytwarzał pola Przełóż ten z ETZ. Może być mniejszy, a równie silny - przełożenia w obu licznikach były takie same, kąt ruchu wskazówki chyba też podobny. Tylko pamiętaj, abyś zamontował ten magnes zgodnie z biegunowością (nie załóż go "do góry nogami"). |
_________________ Motor to masz w pralce! ||| "Prawdziwy facet poci się olejem, jak rozdzielacz w Bizonie" ||| Spirit: "Jak odpalisz moją MZtę jestem twój"
|
|
|
 |
Hvil
Żółtodzub
|
Wysłany: 2014-11-17, 08:49
|
|
|
kosior30, dzięki za pomoc o radę. Okazało, się, że można to uratować poprzez dorobienie magnesu neodymowego mieszczącego się w miejsce po kleju. Magnes metalowy neodymowy przewierciłem na wolnych obrotach, pilnikiem oszlifowałem by wchodził w to miejsce po kleju, wszystko zalałem klejem z pistoletu na gorąco.
Bardzo ważne by nic nie wystawało ponad magnes, bo tam bardzo mała szczelina jest od tego bębna napędzającego wskazówkę. Ja musiałem poprawiać.
Wstawienie mini magnesika i ponowne zalanie klejem spowodowało, że licznik wrócił do życia. Zobaczymy na wiosnę czy nie przekłamuje.
Kolejny element zreanimowany, dzięki za pomoc! |
|
|
|
 |
Stojo
MZ ES 250/2 TBU 40JM
Motocykl: 2xES 250/2, ETZ 250
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 29 Cze 2006 Posty: 394 Skąd: Nowy Folwark k.Buska
|
Wysłany: 2014-12-23, 21:25
|
|
|
| A jak ładnie zacisnąć nową ramkę ze szkiełkiem na liczniku? |
_________________ IFA mobile DDR |
|
|
|
 |
ETZ_PRORIDER
mod_team MZ ETZ 250 GKS TEAM

Motocykl: MZ ETZ 250
Pomógł: 174 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Sie 2009 Posty: 5460 Skąd: Kościerzyna
|
Wysłany: 2014-12-23, 21:45
|
|
|
Mój post sprzed kilku dni:
W nowe ramki kładziesz oczyszczone z rdzy i resztek syfu uszczelki szkiełek, kładziesz w to wyczyszczone szkiełka, całość kładziesz na stół przykryty jakimś ręcznikiem, na to kładziesz Twój zegarek i nie za mocno dociskając delikatnie zaklepujesz rancik w koło licznika małym młoteczkiem i graje gitara |
_________________ Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij -> http://forum.mz-klub.pl/v...p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji. |
|
|
|
 |
Hvil
Żółtodzub
|
Wysłany: 2015-01-04, 10:02
|
|
|
Kolegi kolegi, dziękuję za pomoc, licznik działa. Lecz mam dwa problemy z jego zamontowaniem.
Na czym wkład licznika ma się opierać o obudowę? Bo wpada mi za głęboko i wisi tylko oparty cyferblatem. Przy dokręcaniu od zewnątrz nakrętką na bank zegnie się tarcza. Podłożyłem tam jakąś podkładkę ale nie jest to tak jak fabryka robiła, a nie pamiętam jak było wcześniej. Będę wdzięczny jakby ktoś mi to sfotografował albo opisał.
Druga sprawa, to gdzie winien być umiejscowiony plastikowy biały okręg, o zakiętych po skosie końcówkach, między jednym a drugim cyferblatem, między szkłem a górnym cyferblatem, czy pod spodem, pod dolnym cyferblatem? |
|
|
|
 |
caro- minus
Motocykl: Różne
|
Wysłany: 2015-01-04, 11:03
|
|
|
| Mam pytanie jak ściągacie wskazówkę to zakładacie ją w odwrotnej kolejności? Bez naciągania sprężynki? Po prostu zakładacie w stanie wolnym zaraz koło ogranicznika, i wskazania są poprawne? Sprawdzaliście to kiedyś? |
|
|
|
 |
Hvil
Żółtodzub
|
Wysłany: 2015-01-04, 11:15
|
|
|
| caro minus, ja u siebie to tak robiłem że naciągałem na założonej tarczy ale nie zakręconej i pochylając ją mogłem naciągać ponad ogreanicznikiem. |
|
|
|
 |
1kera

Motocykl: MZ TS 150, OSA M50,
|
Wysłany: 2025-06-18, 20:59
|
|
|
| Odświeżam.. opis super. Udało się wyczyścić licznik w TS 250. Zobaczymy jak będzie działaął na motocyklu. |
|
 |
Michał_22

Motocykl: Mz Etz 301e
Pomógł: 33 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sty 2007 Posty: 794 Skąd: Okolice Łańcuta
|
Wysłany: 2026-01-19, 18:35
|
|
|
| W którym miejscu ma być ustawiona wskazówka? Tak jak na zdjęciu (na czerwono), czy jest margines błędu (kolor żółty)? |
_________________ W garażu - Polonez Caro Plus 1.8 16V, Mz Etz 301e, Romet Ogar 205 i Motorynka Pony M2. |
|
|
|
 |
kosior30
Klubowicz Łysy JWP

|
Wysłany: 2026-01-19, 20:35
|
|
|
| Ja mam zaznaczoną "na tarczy" pozycję zerową, ale teraz Ci nie powiem z pamięci w którym dokładnie miejscu to jest. Co Ci mogę powiedzieć, to jeśli ją przestawisz trochę względem położenia zerowego, to o tyle będzie Ci oszukiwać. |
|
|
|
 |
ETZ_PRORIDER
mod_team MZ ETZ 250 GKS TEAM

Motocykl: MZ ETZ 250
Pomógł: 174 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Sie 2009 Posty: 5460 Skąd: Kościerzyna
|
Wysłany: 2026-01-20, 20:54
|
|
|
Tak jak zaznaczyłeś, z resztą porównaj sobie na grafice google.
Przy tym typie tarczy bez kołka oporowego dla wskazówki musisz ustawić właśnie w tej pozycji, dla wersji z alu wskazówkami masz na tarczy niżej kołka kropki dokąd musi być "zluzowana" wskazówka. |
_________________ Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij -> http://forum.mz-klub.pl/v...p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji. |
|
|
|
 |
|
|