|
Regulacja gaźnika wraz ze zmianą temperatury |
| Autor |
Wiadomość |
Macius08
Motocykl: MZ ES 250/2
|
Wysłany: 2026-01-18, 20:56 Regulacja gaźnika wraz ze zmianą temperatury
|
|
|
Witam
Przychodzę z głupim tematem mianowicie zmianą mieszanki paliwowo-powietrznej wraz ze zmianą temperatury powietrza.
Czy jest to wymagane przy różnicach mniej więcej 30 stopni a -15 stopni?
Co jeśli tego gaźnika nie dostosuje czy może to nawet doprowadzić do przytarcia bądź zatarcia silnika?
Tak na prosty rozum to przy spadku temperatury powietrze staję się gęstsze więc jest go więcej w tej samej objętości. Czyli na zimę powinno się wzbogacić mieszankę?
Pytam się dlatego, że za oknem zima jak nie wiem a jednak chociaż raz na jakiś czas no muszę odpalić i posłuchać jak pracuje motor |
|
|
|
 |
krzychu2lv6
Motocykl: MZ TS 125 + ETZ 125
|
Wysłany: 2026-01-18, 22:35
|
|
|
| Ma to znaczenie tylko w motosporcie gdzie silniki chodzą na granicy ubogiej mieszanki tam zmiany temperatury czy ciśnienia powietrza w walce o każdego KM tak, albo jeździe gdzie naprawdę wysoko w górach gdzie mało tlenu i musisz kombinować ze składem, w normalnych warunkach +10 DO +40 jest to odczuwalne w mocy silnika, ale nie zatrzesz silnika. |
|
|
|
 |
Macius08
Motocykl: MZ ES 250/2
|
Wysłany: 2026-01-19, 10:53
|
|
|
| krzychu2lv6 napisał/a: | | Ma to znaczenie tylko w motosporcie gdzie silniki chodzą na granicy ubogiej mieszanki tam zmiany temperatury czy ciśnienia powietrza w walce o każdego KM tak, albo jeździe gdzie naprawdę wysoko w górach gdzie mało tlenu i musisz kombinować ze składem, w normalnych warunkach +10 DO +40 jest to odczuwalne w mocy silnika, ale nie zatrzesz silnika. |
Dziekuje za odpowiedź
Czyli ide z czystym sumieniem pokręcić bączki na śniegu |
|
|
|
 |
kosior30
Klubowicz Łysy JWP

Motocykl: MZ ETZ 250e '87
Wiek: 39 Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 7805 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 2026-01-19, 20:31
|
|
|
| Jak jeździsz poniżej zera, to jest to wyraźnie odczuwalne - pierwszy objaw to szarpanie łańcuchem przy hamowaniu silnikiem. Parę lat temu gdy jeździłem przy -15 nawet, to trzeba było ruszyć śrubą regulacji składu mieszanki ok. 1/2 obrotu. Z resztą to samo jest przy pilarkach łańcuchowych - też na zimę lekko wzbogacam. |
_________________ Motor to masz w pralce! ||| "Prawdziwy facet poci się olejem, jak rozdzielacz w Bizonie" ||| Spirit: "Jak odpalisz moją MZtę jestem twój"
"Jawa is made for repairing, MZ is made for riding"
"Smutne jest to, że wy, Polacy macie taki problem z alkoholem" |
|
|
|
 |
ETZ_PRORIDER
mod_team MZ ETZ 250 GKS TEAM

Motocykl: MZ ETZ 250
Wiek: 35 Dołączył: 09 Sie 2009 Posty: 5460 Skąd: Kościerzyna
|
Wysłany: 2026-01-20, 20:58
|
|
|
| Należy wzbogacić mieszankę o paliwo, schłodzone powietrze tego wymaga podobnie jak przy intercoolerze w samochodzie, można ładować więcej paliwa przy czym mamy nieco więcej mocy. Niegdyś jak jeździłem zimą to szło odczuć różnice w przyspieszaniu i osiągach na poszczególnych biegach, zaś w upalne dni nie odpychała się tak samo. |
_________________ Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij -> http://forum.mz-klub.pl/v...p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji. |
|
|
|
 |
|
|