|
Przesunięty przez: motomaciey 2012-01-18, 21:09 |
LUZ OSIOWY WAŁU (KORBOWODU) |
| Autor |
Wiadomość |
krzychu2lv6
Motocykl: MZ TS 125 + ETZ 125
|
Wysłany: 2026-02-04, 01:05
|
|
|
Odkopie trochę temat, bo mnie zaniepokoiło.
Kupiłem wał do etz 150 wał IFA po regeneracji na korbie duelssa, okazało się, że gościu nie włożył, podkładek oporowych miedzy wał, a stopę korbowodu, twierdząc, że one tylko "powodują zatarcia" i "robił tak setki razy" i nie miał reklamacji, nie wiem ile w tym prawdy, a ile to nieprawidłowy montaż powoduje zatarcia, ale faktem jest, że nie widziałem i nie słyszałem o urwanej korby w ETZ, za to widziałem wiele razy z rozleciałym łożyskiem, albo zatarte.
Ale czytają powyższe komentarze dochodzę do wniosku, że są one koniecznie, bo według informacji intra korba może pęknąć i ma na to dobre argumenty.
Pytanie czy ktoś może mi potwierdzić czy podkładki oporowe w przypadku ETZ 150 i korbowodu duelsa są bezwzględnie konieczne w tej chwili motor chodzi kręci się do odcinki, ale wole dmuchać na zimne.
Czy może jednak łożysko w stopie korbowodu ustalane jest główką korbowodu i podkładki są zbędne? Czy w przypadku ETZ 150 tak jak powyżej prawidłowy luz między stopą korbowodu, a wałem wynosi ~0,17 do ~ 0,4? |
|
|
|
 |
ETZ_PRORIDER
mod_team MZ ETZ 250 GKS TEAM

Motocykl: MZ ETZ 250
Pomógł: 174 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Sie 2009 Posty: 5460 Skąd: Kościerzyna
|
Wysłany: 2026-02-04, 16:18
|
|
|
Podkładki muszą być, w ETZ korbowód jest ustalany podkładkami a nie jak w przypadku starszych wałów MZ es czyli ustalanie tłokiem.
Złożenie wału ETZ bez tych podkładek beedoze skutkowało stukaniem korbowodu o przeciwwagi co w konsekwencji prowadzi do zatarcia wału. Same łożysko stopy również będzie się obijało o przeciwwagi, popęka koszyk i nieszczęście gotowe. Luz osiowy korby najlepiej zrobić na 0.3 między korbą a podkładka lubueedzy podkładką a przeciwwagą. |
_________________ Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij -> http://forum.mz-klub.pl/v...p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji. |
|
|
|
 |
kosior30
Klubowicz Łysy JWP

Motocykl: MZ ETZ 250e '87
Pomógł: 139 razy Wiek: 39 Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 7805 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 2026-02-04, 20:28
|
|
|
| Materiał podkładek też nie jest przypadkowy - miedź utrzymuje i dostarcza więcej oleju do łożyska stopy. |
_________________ Motor to masz w pralce! ||| "Prawdziwy facet poci się olejem, jak rozdzielacz w Bizonie" ||| Spirit: "Jak odpalisz moją MZtę jestem twój"
"Jawa is made for repairing, MZ is made for riding"
"Smutne jest to, że wy, Polacy macie taki problem z alkoholem" |
|
|
|
 |
ETZ_PRORIDER

|
Wysłany: 2026-02-04, 21:36
|
|
|
| kosior30, A co w przypadku stalowych? |
_________________ Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij -> http://forum.mz-klub.pl/v...p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji. |
|
|
|
 |
Wolf

Motocykl: 150 301 2xOrzeł1
Pomógł: 16 razy Wiek: 34 Dołączył: 16 Sty 2009 Posty: 859 Skąd: Ostrów Wlkp.
|
Wysłany: 2026-02-05, 09:39
|
|
|
| krzychu2lv6 napisał/a: | Odkopie trochę temat, bo mnie zaniepokoiło.
Kupiłem wał do etz 150 wał IFA po regeneracji na korbie duelssa, okazało się, że gościu nie włożył, podkładek oporowych miedzy wał, a stopę korbowodu, twierdząc, że one tylko "powodują zatarcia" i "robił tak setki razy" i nie miał reklamacji, nie wiem ile w tym prawdy, a ile to nieprawidłowy montaż powoduje zatarcia, ale faktem jest, że nie widziałem i nie słyszałem o urwanej korby w ETZ, za to widziałem wiele razy z rozleciałym łożyskiem, albo zatarte.
Ale czytają powyższe komentarze dochodzę do wniosku, że są one koniecznie, bo według informacji intra korba może pęknąć i ma na to dobre argumenty.
Pytanie czy ktoś może mi potwierdzić czy podkładki oporowe w przypadku ETZ 150 i korbowodu duelsa są bezwzględnie konieczne w tej chwili motor chodzi kręci się do odcinki, ale wole dmuchać na zimne.
Czy może jednak łożysko w stopie korbowodu ustalane jest główką korbowodu i podkładki są zbędne? Czy w przypadku ETZ 150 tak jak powyżej prawidłowy luz między stopą korbowodu, a wałem wynosi ~0,17 do ~ 0,4? |
Widziałem kilka razy tak złożone wały, nawet forumowicza Limak wał zamiennik bez jednej przekładki, dość miękko osadzony sworzeń z korbą ckr i jakoś z tym jeździł gdzie na to rzucił 300.
Z brakiem przekładek wszystko zależy od szczęścia i dosmarowania w sensie jak ktoś w miarę to składał centrując wał w karterach na środku to może przejechać nawet 10kkm a może i zrobić 1000km gdzie wał złożył za bardzo do lewej, przekładki mają za zadanie trzymać w ryzach koszyk, dystansować od różnicy obrotów korby a połówki wału oraz trzymać smarowanie w miejscu koszyka oraz połówki. Brak ich spowoduje w najgorszym przypadku wytarcie koszyka i zukosowanie rolek. Korby w ETZ nie da się urwać, zgiąć co najwyżej się zgodzę, przynajmniej mnie się nie udało a Testy wykazały różne cuda, w załączniku możesz podejrzeć.
Jeśli chodzi o zdjęcie wału z wyjechanymi przekładkami to problem nie leży w nich a w uporczywym składaniu wału przez starych fachowców na fabryczny wymiar szerokości połówek przez co wychodzi luz między 0,05 do 0,15mm, do tego dochodzi niecentryczny montaż wału w karterach i nieszczęście gotowe. Pół biedy jeśli są to przekładki mosiężne, one potrafią się ułożyć i będą w swojej pozycji pracować długo aż do następnego serwisu korbowego ale ryzyko też jest tutaj wpisane, stalowe nie układają się i odrazu wyjeżdżają lub spiekają korbe. Dla obu wykonań ja zawsze robię luz między 0,30-0,40mm luzu, jeśli zrobisz 0,50mm nic się nie stanie bo jest to wciąż w normie (0,056) a maksymalne zużycie jest określone na 1mm, z powiększeniem luzu wiąże się szerokość połówek ale spokojnie tam jest duży zapas na takie manewry.
Ps. Wał z korbą Duells nie został rozebrany bo silnik działa pomimo że tłumik się rozpłynął. |
|
|
|
 |
ETZ_PRORIDER

|
Wysłany: 2026-02-05, 11:59
|
|
|
| O właśnie, Wolf podał idealny przykład |
|
|
|
 |
kosior30
Klubowicz Łysy JWP

Motocykl: MZ ETZ 250e '87
Pomógł: 139 razy Wiek: 39 Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 7805 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 2026-02-05, 21:19
|
|
|
| ETZ_PRORIDER napisał/a: | | kosior30, A co w przypadku stalowych? |
Też działają, ale mosiężne są lepsze dla utrzymania filmu olejowego, a w przypadku jakiegoś kuku w układ idzie ścier miedziany, a nie stalowy, co daje szansę na przeżycie silnika. |
_________________ Motor to masz w pralce! ||| "Prawdziwy facet poci się olejem, jak rozdzielacz w Bizonie" ||| Spirit: "Jak odpalisz moją MZtę jestem twój"
"Jawa is made for repairing, MZ is made for riding"
"Smutne jest to, że wy, Polacy macie taki problem z alkoholem" |
|
|
|
 |
ETZ_PRORIDER

|
Wysłany: 2026-02-06, 10:33
|
|
|
| No niby ma to sens, jednego czasu wały IFA miały stalowe przekładki. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|