Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.

Zasada działania, dane techniczne i serwisowe przedniego widelca ETZ.

Obręcze, szprychy, centrowanie, ogumienie, ramy, zbiorniki paliwa, zawieszenie, hamulce

Moderatorzy: ETZ_PRORIDER, mod_team

Awatar użytkownika
intr
Klubowicz
Kontakt:

Zasada działania, dane techniczne i serwisowe przedniego widelca ETZ.

Post autor: intr »

Wrzucam na forum w celu dyskusji, uwag i spostrzeżeń. Oryginalne instrukcje niestety nie zawierają żadnych pomocnych informacji serwisowych, więc postanowiłem, mając akurat możliwość, zebrać to u siebie dla potomnych.

https://intr.usermd.net/pliki/widelec/widelec.htm

Jeżeli są jakieś pytania lub czegoś brakuje, śmiało zapraszam zgłaszać w temacie. Uzupełnię co trzeba, jeżeli będę takie dane posiadał.

edit: Strona nie jest smartfonowa, powstawała w czasach noki 3310 ;) Do przeglądania polecam tryb czytania przeglądarki chrome na telefonie. Powinien na pasku pojawić się automatycznie. U mnie tak działa. Fajnie upraszcza tekst i sprawia, że czytanie na smartfonie czy tablecie jest znacznie przyjemniejsze.
Ostatnio zmieniony 2026-07-03, 15:57 przez intr, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto chce - znajdzie sposób, kto nie chce - znajdzie powód.
https://intr.usermd.net/ <-- nowy adres strony Usprawnienia MZ (hoth.amu.edu.pl/~intr)
Awatar użytkownika
Sławuch
Klubowicz

Re: Zasada działania, dane techniczne i serwisowe przedniego widelca ETZ.

Post autor: Sławuch »

Ostatnio wpadł mi w ręce manual Haynes do ETZ i jest to całkiem zgrabnie opisane.
W linku brakuje mi momentów dokręcania.
Mam też uwagę do zaproponowanego sposobu wyjmowania simeringu z goleni – śrubokręt oprze się na krawędzi i zostawi wgłębienie.
Można złapać simering kluczem francuskim krawędzi wewnętrznej i wyjąć go niejako na skos poprzez wygięcie i wykręcenie bez kaleczenia goleni.
Zgrywam ekspert IFA dżentelmena
MZ przed klubem BELLA kask i tak jest wena
Teraz na serio mam ci coś do podwiezienia
W moim koszu i na Trophy siedzeniach
Awatar użytkownika
intr
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: intr »

Co do momentów faktycznie tam tego brakuje, ale odnosisz się teraz do tekstu z 2008 roku, a nie do tematu spod linku wyżej. Co do śrubokręta, cóż. Rysę zrobisz, jak oprzesz o zewnętrzną krawędź simmeringa, ale w tym sposobie chodzi o to, aby śrubokręt znalazł się pomiędzy wargą uszczelniającą a ścianką zewnętrzną. Wtedy nie ma możliwości zrobić rysy. Jakieś minimum kultury technicznej trzeba mieć, jak się bierze za naprawy. Nie da rady zwrócić uwagi na wszystko bo ostatecznie dojdziemy do sytuacji, w której trzeba informować na kubku z kawą zaparzaną, że kawa jest gorąca ;)

Nie chciałbym też ingerować w te teksty. Mają zupełnie inny styl pisania, taki młodzieńczy, że polecę dziadersem a pisane były w czasach, gdzie dostęp do serwisówek i wiedzy w tym zakresie nie był taki oczywisty jak dzisiaj. Ta strona to taki blog osobisty trochę, więc trzeba to traktować, jak powrót do historii ;) Na pewno nie są idealne i kompletne, ale błędów merytorycznych być w nich nie powinno.

EDIT: Jest podany moment dokręcania korków. 150 Nm jest napisane na samym końcu. :) Innych momentów faktycznie nie ma, pewnie sam ich nie znałem w tamtym czasie. Moment po prostu musi być odpowiedni ;)
Kto chce - znajdzie sposób, kto nie chce - znajdzie powód.
https://intr.usermd.net/ <-- nowy adres strony Usprawnienia MZ (hoth.amu.edu.pl/~intr)
Awatar użytkownika
Sławuch
Klubowicz

W ETZ 250 korki lag i nakrętka rury półek 150 NM, śruby dolnej półki 20 Nm, nakrętka osi koła 80 Nm i śruba osi koła 20 Nm.
Nie wiem w czym tkwi różnica, ale w ETZ 125 i 150 nakrętka rury półek 105 Nm przy pierwszym dokręceniu i 125 Nm przy drugim dokręceniu.
Zgrywam ekspert IFA dżentelmena
MZ przed klubem BELLA kask i tak jest wena
Teraz na serio mam ci coś do podwiezienia
W moim koszu i na Trophy siedzeniach
Awatar użytkownika
Sławuch
Klubowicz

Po namyśle postanowiłem dodać informacje, których nie znalazłem w żadnym z tych artykułów.
Moim zdaniem należy również zdemontować, wyczyścić i skontrolować poniższe elementy (numeracja wg rysunku złożeniowego):

11 Podkładka sprężyny
12 Pierścień osadczy z otworami
13 Sprężyna
14 Podkładka zaworu
15 Zawór tłumiący
16 Pierścień osadczy bez otworów

Ponowny montaż przedstawiają kolejne ilustracje.
Załączniki
rysunek.jpg
3.8b.jpg
3.8b.jpg (21.71 KiB) Przejrzano 1364 razy
3.8c.jpg
3.8c.jpg (20.97 KiB) Przejrzano 1364 razy
3.8d.jpg
3.8d.jpg (23.71 KiB) Przejrzano 1364 razy
3.8e.jpg
3.8e.jpg (22.56 KiB) Przejrzano 1364 razy
3.8f.jpg
3.8f.jpg (24.63 KiB) Przejrzano 1364 razy