Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.

Górscy z puszczy nad morze na dwóch kółkach

Podróże na innych motocyklach

Moderator: mod_team

Awatar użytkownika
to-mecz-q
Klubowicz

Górscy z puszczy nad morze na dwóch kółkach

Post autor: to-mecz-q »

Witam,
w najbliższą niedzielę (20.08.2017) z żoną i pierworodnym wybieramy się na „wakacje”, niestety na razie motocykle musimy odstawić na bok, ale pozostajemy wierni dwóm kółka i jedziemy rowerami :torba":

Jakiś sprzęt już mamy skompletowany kwestia tylko kondycji i pogody 😊
Jak zwykle będzie to wyjazd bez większego planu i celu 😊.

Założenia są takie, że dojeżdżamy pociągiem do Hajnówki i powoli turlamy się w kierunku Bałtyku, gdzie nas nogi poniosą.

Mniej więcej tak.
https://www.google.pl/maps/dir/Hajn%C3% ... 326532!3e1

Jednak główne warunki i tempo będzie narzucać nam najmłodszy uczestnik wyjazdu.

I tu pytanie do Was (chyba głównie Podlasiaków), o wskazanie tanich ciekawych miejsc do noclegu, w grę wchodzi również namiot, agroturystyka, domy pielgrzyma itp.

I oczywiście co warto zobaczyć a co sobie odpuścić. Myślę, ze będziemy się też kręcić wokół szlaku green velo bo tam pewnie będzie najlepsze zaplecze turystyczne, jednak szczerze to wolę unikać tego typu szlaków.

Pozdro i czekam na propozycje
"Nieważne gdzie, nieważne jak... ważne z kim."

Samemu jedzie się szybciej, ale we dwoje dociera dalej :)
Awatar użytkownika
ETZ_PRORIDER
mod_team
Kontakt:

Post autor: ETZ_PRORIDER »

Pomysł jak najbardziej zacny choć szalony :)
Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij ;) -> http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji.
Awatar użytkownika
Matfiej
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Matfiej »

Szkoda, że zaczynasz od Hajnówki - to trochę nie moje rejony. Ale tyle o ile byłem gdzieś w okolicach, to polecam zobaczyć dwa miejsca - zalew Siemianówka (3. co do wielkości sztuczny zbiornik w Polsce)na priv mogę wysłać dokładne dwie ładne lokalizacje) oraz oczywiście Puszcza Białowieska. W samej Hajnówce jest bardzo fajny basen i Chatka Baby Jagi. Do tego Pomnik Żubra oraz kolejka wąskotorowa. Dwa muzea: Kowalstwa i Ślusarstwa oraz Ośrodek kultury białoruskiej. Jak tak patrzę dalej na trasę to warto zobaczyć wieś Odrynki.

Szkoda, że mijasz Augustów - to dosyć turystyczna miejscowość, ale "deczko" nie po drodze.
Co dalej, Śluza Paniewo, Jezioro Wigry, Wigierski Park Narodowy. Nie wiem co Ci zaproponować szczerze :).

Jeśli interesują Cię zabytki sakralne - jest ładna cerkiew w miejscowości Juszkowy Gród - to niedaleko Siemianówki. Zdjęcie w załączniku :). Ponadto cerkwie w miejscowościach Krynoczka (3km od Hajnówki), Michałowo, Krynki, Suwałki i mniej ciekawe: Gródek, Sokółka. Na Twoim miejscu olałbym drogi krajowe/wojewódzkie i jeździł zadupiami. Tak najprościej zobaczyć Podlasie. Chociaż z małym dzieckiem to nie będzie takie proste :/.
Będziesz przejeżdżał przez stolicę Radio Chlew: Dąbrowa Białostocka :lol: . https://www.youtube.com/watch?v=qXDI3HVV6ig .
Oczywiście polecam się zapoznać z regionalną kuchnią: Bliny, Kartacze, Sękacz, Marcinek z okolic Hajnówki, Ser Koryciński, Zupa Opieńkowa i oczywiście cudowna, wspaniała, jakże wyjątkowa Kiszka Ziemniaczana :grin: [dla bardziej wrażliwych: jest też babka ziemniaczana].

W samych Suwałkach - stare zabudowania (ul. Kościuszki), Cmentarz Żołnierzy Radzieckich, Synagoga.
I na tym moja wiedza się kończy.
Ogółem zapoznaj się ze stroną: atrakcjepodlasia.pl . Na pewno znajdziesz coś dla siebie po drodze. Mają również podaną bazę noclegową.
Jeśli będziesz jednak w okolicach Green Velo - to szukaj sam: http://greenvelo.pl/miejsca :wink:.
Załączniki
Cerkiew Juszkowy Gród
Cerkiew Juszkowy Gród
Za długa sygnaturka? Osz Wy :pejcz:!
Awatar użytkownika
to-mecz-q
Klubowicz

Matfiej pisze: Na Twoim miejscu olałbym drogi krajowe/wojewódzkie i jeździł zadupiami.
Taki mam zamiar, poza tym tak bezpieczniej jest.
Tak jak wspomniałem ustalony w zasadzie mam tylko punkt początkowy Hajnówka (bo bilety już kupione) Chcemy dojechać nad Bałtyk. Do przejechania minimum 500 km mamy na to 21 dni minus jakieś 3 dni na powrót (oczywiście pociągiem). W ten weekend próbowaliśmy ile w stanie jest przejechać Franek i dla niego max to 50 km na dzień przy sprzyjających warunkach pogodowych i jego dobrym humorze. Więc zbytnio poszaleć nie można i slalon na trasie raczej odpada.

Awatar użytkownika
kosior30
Klubowicz

Post autor: kosior30 »

Obecna pogoda na Mazurach, to Wam nie sprzyja. Właśnie uciekliśmy z Justyną z Mrągowa...

No ale pomysł hardcorowy i kibicujemy Wam oboje :)
Motor to masz w pralce! ||| "Prawdziwy facet poci się olejem, jak rozdzielacz w Bizonie" :) ||| Spirit: "Jak odpalisz moją MZtę jestem twój"
"Jawa is made for repairing, MZ is made for riding"
"Smutne jest to, że wy, Polacy macie taki problem z alkoholem"
Awatar użytkownika
Matfiej
Klubowicz
Kontakt:

Panie to-mecz-q, jak idzie wyprawa :piwo: ?
Awatar użytkownika
to-mecz-q
Klubowicz

Witam, we wtorek wróciliśmy więc sporo przed czasem, głównie z powodu pogody.
W jednym zdaniu: był pot, były łzy, była radość, było zimno, było gorąco, był uśmiech, szpital też był. Zabrakło trochę więcej szczęścia do pogody.
Ale i tak było warto. Dużo nas ten wyjazd nauczył :)

Teraz już wiem, że z dzieckiem jedzie się 2 razy wolniej, potrzebujesz 2 razy więcej czasu i na prawdę wymaga to dużo więcej wysiłku niż samemu.

W liczbach wygląda to tak:
mój licznik wskazał 614 przejechanych kilometrów, Ani: 644 km.
Prawie 50 godzin pedałowania, co daje około 6 000 spalonych kalorii.
Zaoszczędziliśmy 52 l paliwa:)

Rapem 3 noce spędziliśmy pod namiotem. Niechlubny rekord temperatury w namiocie to 7 stopni C. Jedna noc w małym domku dla dzieci, który wybudował dziadek dla swej wnuczki :mrgreen:
Co ciekawe w Krynicy Morskiej znaleźliśmy nocleg za 30 zł/os.

Straty to: zgubiona bluza Ani, zgubiony kijek do aparatu fotograficznego, zapomnieliśmy zabrać chorągiewki do przyczepki Franka i elektrofumigator do wkładek przeciw komarom.

I bardzo ważna informacja, PKP nie jest przyjazne rowerzystą tak jak twierdzą!

Awatar użytkownika
Matfiej
Klubowicz
Kontakt:

No to fajnie, jak rozumiem wyjazd jak najbardziej można - mimo wszystko - zaliczyć do udanych :). Liczby robią wrażenie - ja nie wiem czy bym odważył się na taki wyjazd ze swoim maluchem. Co to za przygoda ze szpitalem, nic poważnego mam nadzieję?

Gdzie taki tani nocleg w Krynicy? Może ośrodek Neptun :P?

Z niecierpliwością czekam na jakieś fotki i relację z wyjazdu co widzieliście i gdzie byliście na moim ukochanym Podlasiu :).
Awatar użytkownika
to-mecz-q
Klubowicz

Trochę zdjęć:
cz. I
https://photos.google.com/share/AF1QipM ... k4c1BkeXd3

cz. II
https://photos.google.com/share/AF1QipP ... JNbTc4SENB
Matfiej pisze:Gdzie taki tani nocleg w Krynicy? Może ośrodek Neptun ?
Prywatne kwatery, teraz już nie pamiętam, a ogłoszenia tego znaleźć nie mogę. Ale wtedy była tak fatalna pogoda, że pustki wszędzie.

mostasz
Zlotowicz

Post autor: mostasz »

Tomeczku skąd, którędy i czym jechałeś do Hajnówki - jaki pociąg ?
Awatar użytkownika
to-mecz-q
Klubowicz

Tego połączenia już nie widzę (pewnie znikło 1 września)
Z Olesna 8.00 do Lublińca - Częstochowa (jedyne perony przyjazne rowerzystą jakie spotkałem po drodze) - Warszawa Wschodnia - Czeremcha - Hajnówka. Jak dobrze pamiętam to po samych peronach zrobiliśmy jakieś 3 km :grin:

Awatar użytkownika
szakal7891
Klubowicz

Post autor: szakal7891 »

Widzę przez Dolistowo jechaliście, akurat wtedy wyjechałem na tydzień :sad:
- Hamuj hamuj!
- Czym?
Awatar użytkownika
to-mecz-q
Klubowicz

szakal7891 pisze:Widzę przez Dolistowo jechaliście,
Przerwę obiadową mieliśmy :)

Awatar użytkownika
to-mecz-q
Klubowicz

Jak zwykle jest spontaniczna i szybka decyzja.
Jest plan na ten rok: wschód na tyle ładny i przyjazny, że chcemy tam wrócić na dwóch kółkach.
Transport pociągiem do Białej Podlaskiej (pewnie jeden z trudniejszych etapów :klnie: )
Potem na rowerach do Przemyśla przez Poleski PN i Roztoczański PN. I pociągiem do domu.

Możecie coś na szybko polecić co warto zobaczyć (z 2 letnim dzieckiem).
Tanie noclegi/ pola namiotowe?

Awatar użytkownika
to-mecz-q
Klubowicz

I co nikt nic nie poleca/ nie zna na Lubelszczyźnie/ Rusi Czerwonej?

EndriuBis
Klubowicz

Post autor: EndriuBis »

Może warto poczytać o "Wschodni Szlak Rowerowy Green Velo" - jest sporo opisów w internecie, oczywiście w części dotyczącej Lubelskiego i Podkarpacia.

Na pewno warto odwiedzić rejony Jeziora Białego, chociaż nad samym J. Białym tłumy niebotyczne, to nad pozostałymi jeziorami przeważnie cisza i spokój. Są tam dostępne jakieś pola namiotowe, ale jak byłem tam kilka lat temu to raczej słabo wyposażone (wczesny Gierek). Warto odwiedzić Zamość - przepiękny rynek i Roztocze ze Zwierzyńcem (muzeum Roztoczańskiego PN) i Szczebrzeszynem z pomnikami sławetnego chrząszcza :grin:
W samym Przemyślu (czy raczej na jego obrzeżach) jest do zwiedzania kilka fortów - pozostałości po twierdzy Przemyśl.

Konkretnej bazy noclegowej nie polecę - zazwyczaj robię w te rejony wypady jednodniowe.
"Życie jest piękne, złe są tylko chwile"

ks. Jan Kaczkowski (1977 - 2016)
Adler
Klubowicz

Re: Górscy z puszczy nad morze na dwóch kółkach

Post autor: Adler »

Co to za przygoda ze szpitalem, nic poważnego mam nadzieję?
Firma Skysmotor sprzedaje przez Internet następujące produkty: sterownik CNC, silnik bezrdzeniowy, silnik wrzeciona, silnik krokowy. W razie potrzeby można je nabyć przez Internet.
ODPOWIEDZ