Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.

JAK KORZYSTAĆ Z WYSZUKIWARKI? - ZOBACZ ZANIM ZAŁOŻYSZ TEMAT

Problemy techniczne z naszymi maszynami

Moderatorzy: ETZ_PRORIDER, mod_team

Awatar użytkownika
Huberto
Klubowicz
Kontakt:

JAK KORZYSTAĆ Z WYSZUKIWARKI? - ZOBACZ ZANIM ZAŁOŻYSZ TEMAT

Post autor: Huberto »

Witam!
Najczęstszą przyczyną powielania tematów jest nieumiejętność korzystania z wyszukiwarki. Czynność ta jest bardzo prosta, ale postaram się ją opisać:
Gdy mamy problem np. ze sprzęgłem najpierw klikamy szukaj (na górze strony) i następnie w oknie wyszukiwarki wpisujemy: Sprzęgło
Zaznaczamy, aby przeszukano tylko tytuł wiadomości lub opis tematu, po czym klikamy szukaj. Oto cała filozofia. Ważne jest także, aby przy zakładaniu nowego tematu poprawnie go nazwać, ponieważ źle nazwany temat (np: Pomocy moja MZ nie odpala) tak naprawdę o niczym nam nie mówi. Zapraszam do zapoznania się także z zasadami pisania nowych tematów.
Pozdrawiam!
Załączniki
Wyszukiwarka.JPG
Wyszukiwarka.JPG (94.46 KiB) Przejrzano 1004 razy
Ostatnio zmieniony 2012-02-29, 11:54 przez Huberto, łącznie zmieniany 2 razy.
TS 250 1973r. była piękna ETZ 250e...

"Ssanie.... bez ssania...."
Awatar użytkownika
motomaciey
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: motomaciey »

Znak * zastępuje dowolny ciąg znaków.
Co to oznacza ? Oznacza to tyle, że gwiazdkę czyli * wpisujemy zamiast ciągu liter, które np. odmieniają jedno słowo w różnych przypadkach.
Przykład - chcę odnaleźć temat o kole ETZ 250 ale znając życie taki temat może być zatytułowany bardzo różnie od prawidłowo napisanego "ETZ 250 - bicie tylnego koła" po "kolo" napisanego przez osobę mającą spore problemy z perspektywicznym myśleniem.
Co robię ? Wpisuję w okno wyszukiwarki koł* i zaznaczam Przeszukaj tylko tytuł wiadomości.
W wynikach wyszukiwania wyskakują mi wszystkie tematy ze słowami "koło", "koła", "kołach", "kołami" itp.

Obrazek

Ważne: opcja Przeszukaj tylko opis tematu nie działa na naszym forum, jest to uniwersalna opcja wyszukiwarek skryptu phpBB modified by Przemo, nasza wersja forum nie posiada jednak opcji opisywania tematu pod czas jego zakładania.
Zablokowany