» SZUKAJ
» FAQ
» ALBUM
» UŻYTKOWNICY
» REJESTRACJA
» REGULAMIN




Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: sIaj
2011-02-14, 12:10
Wymiana ramek liczników....
Autor Wiadomość
marcin93 


Motocykl: MZ ETZ 150
Wiek: 29
Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 17
Skąd: ...
Wysłany: 2010-12-09, 16:54   Wymiana ramek liczników....

Witam wszystkich klubowiczów.mam do Was pytanie.czy ktoś ma jakiś dobry sposób na wymiane ramek w obrotomierzu i prędkościomierzu?kupiłem nowe i nie mam pojęcia jak je założyć aby ich nie zniszczyć...czym je zagiąć??proszę o pomoc.
_________________
Moja ETZ 150: http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?t=30620

http://bikepics.com/members/marcinetz150/86etz150/
 
     
Damian 


Motocykl: Mz etz 250
Dołączył: 30 Gru 2009
Posty: 31
Skąd: Bieszczady
Wysłany: 2010-12-09, 17:15   

poodginaj stare, zdejmij je i zakładaj nowe. Ja zaginałem nowe śrubokrętem (takim większym) wcześniej podłożyłem pod licznik szmatkę aby nie porysować nowych ramek, może też być guma itp.
_________________
http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?t=15426
http://www.polskajazda.pl...Z/ETZ_250/89240
 
     
grzybol 
szlachcic


Motocykl: fajuśki :)
Pomógł: 25 razy
Wiek: 34
Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 1511
Skąd: piotrkow trybunalski
Wysłany: 2010-12-09, 17:23   

kurde chlopaki, gdzie mozna kupic takie ramki i jak z jakoscia ?
p.s. nie wklejajcie linkow ktore beda wygasac, np. z allegro, bo to dla potomnych bez sensu ;)
Musisz probowac zaginac systematycznie. Nie ze w jednym miejscu od razu doginasz do konca. A jak sruboktretem, to ja bym probowal plastikowa rekojescia raczej, a nie ostrzem...
_________________
Oj życie, życie. Żebyś Ty miało morde, to bym skopał Ci dupe !
 
     
marcin93 


Motocykl: MZ ETZ 150
Wiek: 29
Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 17
Skąd: ...
Wysłany: 2010-12-09, 22:45   

Ja kupiłem na alle... ramki + szkiełka i przesyłka...wyniosło to 30 zł.jakość b.dobra.. :grin:
_________________
Moja ETZ 150: http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?t=30620

http://bikepics.com/members/marcinetz150/86etz150/
Ostatnio zmieniony przez marcin93 2012-11-18, 17:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
chicken19 

Motocykl: ETZ 250
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 125
Skąd: Wejsuny/Grójec
Wysłany: 2011-01-04, 18:42   

Ja kupiłem ramkę w Ag-Mocie i ramka jest dobra ale szkło za małe i wpada do licznika.Jaka jest średnica tego szkła w ETZ 250?
 
     
Wojtaha3 


Motocykl: SimsonS51 MZ ETZ 250
Wiek: 28
Dołączył: 08 Lip 2010
Posty: 36
Skąd: Masłowiec
Wysłany: 2011-01-04, 19:27   

Wypowiem się co do ramek z allegro, gdyż sam kupowałem. Problem polegał na tym, iż szkiełka były za cienkie, przez co "latały" między ramką a oparciem dolnym. Wkładając grube szkła (np. Jawa 350, Skoda 105) problem został rozwiązany. Co do zakładania nie widzę problemów zaciskania ramki metalową częścią śrubokręta. Składałem liczniki nie tylko w MZ, ale w Simsonach i Jawach. Zawsze poprzez zaginanie ostrzem płaskiego śrubokręta. Jednak najpierw trzeba dobrze przycisnąć cały zegar do ramki aby przylgnęła maksymalnie do kołnierza kubka licznika.
 
     
Gustlik 
PKN 9796


Motocykl: ETZ 250e
Pomógł: 21 razy
Wiek: 30
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 813
Skąd: Białaczów
Wysłany: 2011-01-04, 19:55   

ja szkiełka to dorabiałem u pobliskiego zakładu szklarskiego. Takie kółko potrafił wyciac i dac za friko albo 2zł
_________________
MZ 150TS '83r.
http://polskajazda.pl/Motocykle/MZ/TS,150/24015
ETZ 250e '84r.
http://www.polskajazda.pl...Z/ETZ,250/56352
 
 
     
Wietrzanin 

Motocykl: ....
Pomógł: 8 razy
Wiek: 27
Dołączył: 02 Sty 2007
Posty: 504
Skąd: Wietrzno
Wysłany: 2011-01-09, 13:44   xf

a propo szkielek licznikow jaka grubosc szkla wystepuje orginalnie????
2,5mm???
_________________
?

Kiedyś,będą i zdjęcia:)
 
     
marcin93 


Motocykl: MZ ETZ 150
Wiek: 29
Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 17
Skąd: ...
Wysłany: 2012-12-30, 21:00   

Nie mam już starych, oryginalnych szkiełek więc nie dam rady tego sprawdzić......
_________________
Moja ETZ 150: http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?t=30620

http://bikepics.com/members/marcinetz150/86etz150/
 
     
Dukee 
Yamaha Tour Team

Motocykl: TDM 900A
Pomógł: 31 razy
Wiek: 30
Dołączył: 10 Sty 2010
Posty: 1156
Skąd: KCH/SG
Wysłany: 2012-12-30, 22:14   

Ja ciałem zawsze u szklarza 2mm i zawsze było okej
_________________
Małe dzieci - Małe Zabawki, duże dzieci - duże zabawki :)

 
 
     
doc425 

Motocykl: MZ 250/1 TS
Dołączył: 05 Sty 2013
Posty: 6
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2013-01-06, 22:52   

Ramki kupowane obecnie są chromowane na bazie blachy stalowej, w orginale blacha mosiężna, są również za płytkie, nie mieści się w nich orginalna uszczelka gumowa (brak rantu na zagięcie).
_________________
marabut
 
     
gragerr 
gragerr


Motocykl: MZ ETZ 251, XTZ 750
Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Dołączył: 06 Sty 2012
Posty: 70
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-01-11, 10:50   

Miałem ten sam problem. Tego badziewia nie idzie założyć z tą uszczelką. Sprawdzałem z 3 różnych źródeł i wszędzie to samo... Jak ktoś wie skąd brać pasujące ramki niech się pochwali ;]
_________________
http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?t=24736
Już po remoncie nadwozia i podwozia. Czas na silnik :D
 
     
michał 83 
MZ ETZ 250


Motocykl: MZ ETZ 250
Pomógł: 3 razy
Wiek: 40
Dołączył: 22 Sty 2013
Posty: 142
Skąd: Turek
Wysłany: 2013-01-23, 15:37   

Siema co do tych ramek to ja kupowałem u Kniaźa są ok i pasują. A i jak ja wymieniałem u siebie to uszczelkę posmarowałem silikonem szklarskim. Wszystko dobrze się trzyma i nie paruje.
_________________
Einzylinder-Telegabel-Zentralkastenrahmen
MZ ETZ 250 1986r


Z miłości do MZ
http://pokazywarka.pl/liixun/
 
 
     
jaroquest 


Motocykl: ETZ 251 oraz ETZ 250
Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Dołączył: 25 Mar 2010
Posty: 434
Skąd: Zawiercie
Wysłany: 2020-06-24, 23:13   

Na obecną chwile wszystkie ramki z allegro są "zbyt krótkie" i nie da się ich zagnieść.
Jeszcze z rok temu w Stazecie i u Betchera były po ok 30zł szt dostępne ramki firmy MMB które były ok. Teraz już ich nie ma. Ma ktoś pomysł skad wziąć nowe porządne ramki :?:
 
 
     
Martini55 


Motocykl: MZ ETZ 150
Wiek: 38
Dołączył: 09 Maj 2014
Posty: 261
Skąd: FZA
Wysłany: 2020-06-25, 09:33   

jaroquest, ogólnie to możesz zadzwonić do Betchera i zapytać kiedy będzie dostawa. A ja ze swojej strony mogę Ci tylko podać oznaczenia i EAN produktu z opakowania. Poniżej masz fotkę.
 
     
lamariusz 

Motocykl: MZ ETZ 150 z 1987 r.
Wiek: 47
Dołączył: 03 Gru 2017
Posty: 86
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2020-06-25, 20:52   

Mi renowację liczników przeprowadzał polecany chyba z tego forum fachowiec. Wysłałem do niego wraz z moimi używanymi licznikami nowe ramki z allegro niby do etz. Fachowiec zadzwonił i polecił mi, że lepiej będzie jak on do moich liczników założy ramki od Jawy, średnica taka sama ale kołnierz posiadają wyższy, lepszy do zagięcia, oczywiście wraz z uszczelką, która wchodzi fabrycznie w ten kołnierz. Zrobione elegancko. Polecam.
 
     
jaroquest 


Motocykl: ETZ 251 oraz ETZ 250
Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Dołączył: 25 Mar 2010
Posty: 434
Skąd: Zawiercie
Wysłany: 2020-06-26, 06:48   

Pamietasz kto to regeneruje? masz jakis namiar??
Ten pomysł z ramkami od Jawy całkiem niezły.
 
 
     
lamariusz 

Motocykl: MZ ETZ 150 z 1987 r.
Wiek: 47
Dołączył: 03 Gru 2017
Posty: 86
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2020-06-27, 14:16   

Andrzej Stępień tel. 791898123.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Copyright © 2004-2015 MZ KLUB POLSKA
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15