Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.

Ładowanie

Zapłon, cewki, przerywacze, moduły, oświetlenie

Moderatorzy: ETZ_PRORIDER, mod_team

Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

Post autor: Binladen »

Aha , ok , dzieki bardzo , lewego powietrza nie bierze bo sprawdzałem , no to zostaje mi gaźnik wyregulować , i zrobić coś z tymi diodami , dzieki chlopaki za pomoc , piszcie jeszcze o tych diodach .Pozdrawiam

[ Dodano: 2011-01-22, 21:17 ]
Iglice mam ustawioną na ostatnim albo na przedostatnim rowku , czyli dostaje największą dawke paliwa, jak chciałem ustawić trochę wyżej zawleczke to silnika nie mogłem zapalić , czyli nie dostawał odpowiedniej ilości paliwa , jednak gaźnik powiadasz , hehe , kumpel ustawiał , i jak widać źle , ale jakoś jeździłem , robiłem trasy całe wakacje , zdarzyło się raz , dwa , i było ok , tylko zużycie paliwa masakryczne , piszcie piszcie ,
Awatar użytkownika
Xargo
Klubowicz

Post autor: Xargo »

Wykręć świecę i zobacz jaki kolor ma elektroda - po tym najłatwiej sprawdzić czy skład mieszanki jest OK
Awatar użytkownika
kosior30
Klubowicz

Post autor: kosior30 »

Binladen, ustaw pływakami najpierw poziom paliwa prawidłowy (nie książkowy, tylko odpowiedni dla Twojego silnika), a dopiero potem śrubą składu mieszanki.
Motor to masz w pralce! ||| "Prawdziwy facet poci się olejem, jak rozdzielacz w Bizonie" :) ||| Spirit: "Jak odpalisz moją MZtę jestem twój"
"Jawa is made for repairing, MZ is made for riding"
"Smutne jest to, że wy, Polacy macie taki problem z alkoholem"
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

Tylko żebym ja wiedział jak go ustawić pod mój silnik , mam narazie książkowo . Najpierw wymienie diody lub zlutuje sam nowy prostownik , tylko potrzebuje schematu . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Xargo
Klubowicz

Binladen pisze:zlutuje sam nowy prostownik , tylko potrzebuje schematu
Mostki prostownicze mają 4 wyjścia: +, - i dwa oznaczone jako ~. Bierzesz dwa mostki (minimum 25V 15A, ja polecam co najmniej 50V 25A - mniejsze ryzyka awarii) i łączysz ze sobą + (to jest wyjście D+ w oryginalnym prostowniku) oraz - (D- w oryginalnym prostowniku). Zostają ci cztery wyjścia ~. Jedno z nich izolujesz, pozostałe podłączasz do przewodów U, V i W (kolejność nie ma znaczenia). Teraz bierzesz 3 diody np. 1N4007 i łączysz ze sobą na stałe ich nóżki od strony kresek na obudowach. To jest wyjście 61 z prostownika. Niepołączone nóżki lutujesz kolejno do do używanych przez ciebie wyjść ~. Całość montujesz do jakiejś obudowy i prostownik gotowy.

Ew. zamiast 3 diod 1N4007 możesz użyć kolejnych dwóch mostków prostowniczych. Te mogą być sporo mniejsze - 2A 50V w zupełności wystarczy. Wtedy łączysz 3 wybrane wejścia ~ do miejsc gdzie podłączasz przewody U,V i W, czwarte wejście ~ oraz złącza - izolujesz, a złącza + łączysz ze sobą - to jest wtedy twoje wyjście 61
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

ok , wielkie dzieki
Awatar użytkownika
Yasiec65
Klubowicz

Post autor: Yasiec65 »

Binladen pisze:prostownik samemu zlutować?? bo bym sobie coś takiego sprawił , jeżeli koszt to 15 zł plus minus
Jak by Cię interesowało to mam na sprzedanie mostek "własnej roboty" oparty na diodach schottky. Mniej więcej wygląda tak

W połączeniu z elektronicznym regulatorem to jak PVL tyko bardziej rozbudowany :smile: .Mam zamontowany regulator PVL więc mi nie jest potrzebny.
Pozdrawiam :piwo:
Załączniki
Photo0005 1.jpg
Y@$&€c
Najważniejsze są drobiazgi.
Na odległość leczyć potrafił chyba tylko Kaszpirowski.
Prawidłowo użytym młotkiem i przecinakiem możemy naprawić nawet zegarek ;-) .
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

Xargo1 , zrobiłem rysunkowy obraz twojego poradnika , narysowalem go tak jak rozumialem z opisu , zamieszczam http://img141.imageshack.us/i/beztytuugz.jpg/
Awatar użytkownika
Xargo
Klubowicz

Binladen pisze:Xargo1 , zrobiłem rysunkowy obraz twojego poradnika , narysowalem go tak jak rozumialem z opisu , zamieszczam http://img141.imageshack.us/i/beztytuugz.jpg/
Jest git :piwo:
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

Kupiłem mostek i nie moge sie połapać w oznaczeniach , http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CDEQ9QEwAg kupilem wlasnie taki ,

[ Dodano: 2011-01-24, 11:28 ]
Jeszcze zamieszczam moj obraz , zaiast 3 diod , a 2 mostki , Xargo1 powiedz czy tez dobrze namalowalem http://img263.imageshack.us/f/beztytuu2nqu.jpg/
Awatar użytkownika
Xargo
Klubowicz

drugi schemat tez jest ok. A odnośnie oznaczeń to zamiast ~ masz napisane AC, ale to jest to samo. Wiedząc to łatwo sobie odczytasz oznaczenia z tego rysunku: http://obrazki.elektroda.net/42_1212698157.jpg (orientację poznasz to tym, ze nóżka plusowa skierowana jest w innym kierunku)
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

Już lutuje..........niedlugo pokaze fotki jak to wyglada

[ Dodano: 2011-01-24, 14:58 ]
Panowie , zlutowałem , i wygląda podniecająco , tylko nie wiem w co to wpakować , w jakieś pudełeczko , czy cuś , wrzuce foteczki , i spec oglądnie , bo jeszcze sie boje do mz załozyc , Pozdrawiam
dziobek
Klubowicz

Post autor: dziobek »

a czy daloby sie zlutować moduł zapłonu bo mi padł i obecnie mam platynki ? mam kumatego kumpla który mogł by mi to zrobić tylko powiedzial ze potrzebuje schematu jakiegoś opisu i wykazu potrzebnych części. zaplon mam typ a
szukalem ale jak zwykle wyszukiwarka nie działa
Awatar użytkownika
Xargo
Klubowicz

szukalem ale jak zwykle wyszukiwarka nie działa
Działa tylko szukać nie umiesz :P
http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?t=7226
dziobek
Klubowicz

Post autor: dziobek »

dzięki Xargo1, :smile:
no może i nie umiem szukać :lol:
na jakiej płytce polecacie to zrobić? możę byc obojetnie jaka z allegro płytka uniwersalna czy nie? robił ktoś sam moduł czy nie?
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

Ja ten prostownik nie robilem na płytce , normalnie połączyłem przewodami , na koncu konektory męskie i wygląda sexi , Xargo1 , co myślisz gdybym założył taki temat , jak zrobić prostownik z mostków , zamieścił bym fotki bo robilem przy lutowaniu , przydało by sie każdemu , wrzucam fotke jak mi to wyszło , http://img257.imageshack.us/f/dsc00037hk.jpg/
Awatar użytkownika
Xargo
Klubowicz

Binladen pisze:Xargo1 , co myślisz gdybym założył taki temat , jak zrobić prostownik z mostków , zamieścił bym fotki bo robilem przy lutowaniu , przydało by sie każdemu , wrzucam fotke jak mi to wyszło ,
Popieram!
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

No ale wszystko z fotki , wygląda na dobrze zrobione?? bo nie chce odwalać jakiejś pipy
Awatar użytkownika
herrq666
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: herrq666 »

Spoko, możesz zakładać, tylko jak będziedz zakładał temat to czytelniejszy schemat narysuj i fotki lepsze zrób bo na ostatnim zdjęciu nieźle musiałem się przyglądać małym mostkom żeby obadać która nóżka jest która.
Roses are gay, violets are gayer.
Fuck this poem, and listen to SLAYER.
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

a NO TO TAK
O TO SIE NIE MARTW
ODPOWIEDZ