Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.

Prostownik oparty na mostkach prostowniczych

Zapłon, cewki, przerywacze, moduły, oświetlenie

Moderatorzy: ETZ_PRORIDER, mod_team

Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

Prostownik oparty na mostkach prostowniczych

Post autor: Binladen »

Witam, jeżeli wasz prostownik wykazuje niedomagania, a do rzeczy: diody przepuszczają napięcie w dwie strony, to nic innego jak kupić nowy, którego cena waha się od 130-190 zł, wlutowanie oryginalnych diod, z którymi jest kłopot ponieważ są drogie i ciężko je dostać, albo najtańsza rzecz: zlutować swój własny prostownik
Podam wam na moim przykładzie co i ile kosztowało, mnie wyniosło wszystko 40 zł.

Więc tak:
-Mostek Prostowniczy 2x25A 50V
-Mostek Prostowniczy 2x2A 50V (u mnie w sklepie nie było 2A , 3A lub 4A też może być)
-Przewód 1m Czarnego i 1m Czerwonego (może wydawać się dużo ale kiedyś może się przydać )
-Cyna
-Kalafonia
-Rurka Termokurczliwa
-Nożyczki
-Kleszczyki
-Zapalniczka
-Konektory męskie
-Plastikowe pudełeczko lub kawałek 1mm plastikowej płytki (dla spokoju żeby nam nie latało jak żyd po pustym sklepie)

A więc tak, zamieszczam tutaj mały schemacik do którego trzeba się zastosować:
http://img510.imageshack.us/f/beztytuuvggg.jpg/
potem przygotowujemy 2 mostki prostownicze 25A 50V
http://img152.imageshack.us/f/421212698157.jpg/
2kawałki po 10cm przewodu czerwonego, 3 kawałki rurki termokurczliwej, cynę i kalafonię do poprawiania lutów, konektor męski, i kleszczyki no i zapalniczkę do zaciśnięcia się rurki termokurczliwej.
A więc do pracy, ostrzymy przewody na obydwóch końcach, teraz bierzemy dwa przewody, zaciskamy do jednego konektora dwa przewody i zabezpieczamy rurką, więc zostały nam dwa końce PRZEWODÓW. Jeden koniec lutujemy do + na mostku prostowniczym , z drugim końcem robimy to samo , powinno wam wyjść coś takiego http://img138.imageshack.us/f/dsc00028hc.jpg/ . Jeżeli mamy przylutowane dwa przewody , to pamiętajcie że to jest wyjście D+ , teraz możemy się wziać za D- , zasada jest ta sama , tylko ze lutujemy do minusa , wszystko widać na rysunku , powinno wyjść coś takiego http://img46.imageshack.us/f/dsc00031j.jpg/ i tutaj małe sprostowanie , robiłem ten prostowik jak napalony pies na suke , dopiero potem jeden z kolegów przesłał mi poprawione zdjęcie -- (minusa) na mostku , dlatego nie wzorujcie się na tym zdjęciu . to jest tylko po to aby zobrazować jak to ma mniej więcej wyglądać , Teraz czas wziąć się za wyjścia U V W , na jednym mostku prostowniczym , izolujemy jedno wyjście ~ , wystarczy zastosować mój patent , kawałek rurki termokurczliwej i zagrzać aby się zacisnęła , powinno wygladać tak http://img155.imageshack.us/f/dsc00033gt.jpg/ (ten czarny kwadrat to rurka termokurczliwa tuż po zacisnięciu , fotka marna ale musiałem jakoś zaimprowizować, dalej , zostały nam 3 wolne wyjścia ~ , na jednym mostku jedno na drugim dwa , a teraz do każdego z wyjść osobno lutujemy po 10 cm przewodu , i na każdym z końców przewodu zaciskamy konektorek , i zabezpieczamy rurką termokurczliwą , to są nasze wyjścia U V W , wygląda mniej więcej tak , http://img52.imageshack.us/f/dsc00034u.jpg/ . Prace nad tymi mostkami uważam za zakończone , czas wziąć się za mostki 2A 50V http://img141.imageshack.us/f/rys95.jpg/ , takie mam ja , jeżeli kupilibyście inne tzn. o innych kształtach , nie ma żadnego problemu , wszystko zostaje tak jak ma być , tylko kształt inny i nic więcej , oznaczenia te same , a teraz do pracy , jak pewne zauważyliście , wychodzą 4 nózki , już na początku radze przygotować 8 kawałków rurki termokurczliwej , zapalniczkę , cynę i lutownicę , i odrobinę cierpliwości , a więc , wyjścia -- (minus) izolujemy wszystkie , i jeden ~ , zostają nam dwa wyjścia + , i 3 ~ , lutujemy dwa przewody czerwone lub jak kto woli czarne , do + , czyli do nóżek , potem starannie izolujemy rurką termokurczliwą i wychodzi nam wyjście 61, wygląda mniej więcej tak http://img827.imageshack.us/f/dsc00035i.jpg/ , no i zbliżamy się do końca , zostały nam 3 wyjścia ~ , lutujemy do nich przewody czarne, ma to wygladać mniej wiecej tak http://img156.imageshack.us/f/dsc00036hb.jpg/ , no i więc tak , z mostków 25A , wychodzą też 3 przewody U V W , z mostka 2A też 3 , U V i W , teraz bierzemy 3 konektory , i po dwa przewody do jednego konektora , wychodzą nam wyjścia U V i W ,prościej się nie da, na koniec sprawdzamy jakość wykonanych połączeń , lutów , zabezpieczeń rurką , itd . całość wygląda tak http://img208.imageshack.us/f/dsc00037tx.jpg/ , wykonanie naprawdę nie jest trudne , wystarczy patrzeć uważnie , obchodzić się z lutownicą w najwyższym porządku a prostowniczek będzie służył , Co ja na tym zyskałem?? Na pewno lepsze ładowanie na wolnych obrotach , i równiejsze obroty biegu jałowego , może to i dlatego że wcześniej skakała z obrotami , z powodu słabego ładowania , to tyle ode mnie, Podziękowania dla Yasiec65 i Xargo1 , bez nich nie było by prostowniczka , a teraz coś extra dla kumających inaczej , oryginalny opis Xargo1 jak wykonać prostowniczek , prosze bardzo :

Mostki prostownicze mają 4 wyjścia: +, - i dwa oznaczone jako ~. Bierzesz dwa mostki (minimum 25V 15A, ja polecam co najmniej 50V 25A - mniejsze ryzyka awarii) i łączysz ze sobą + (to jest wyjście D+ w oryginalnym prostowniku) oraz - (D- w oryginalnym prostowniku). Zostają ci cztery wyjścia ~. Jedno z nich izolujesz, pozostałe podłączasz do przewodów U, V i W (kolejność nie ma znaczenia). Teraz bierzesz 3 diody np. 1N4007 i łączysz ze sobą na stałe ich nóżki od strony kresek na obudowach. To jest wyjście 61 z prostownika. Niepołączone nóżki lutujesz kolejno do do używanych przez ciebie wyjść ~. Całość montujesz do jakiejś obudowy i prostownik gotowy.

Ew. zamiast 3 diod 1N4007 możesz użyć kolejnych dwóch mostków prostowniczych. Te mogą być sporo mniejsze - 2A 50V w zupełności wystarczy. Wtedy łączysz 3 wybrane wejścia ~ do miejsc gdzie podłączasz przewody U,V i W, czwarte wejście ~ oraz złącza - izolujesz, a złącza + łączysz ze sobą - to jest wtedy twoje wyjście 61

Jeszcze raz , podziękowania z całego serca dla Yasiec65 i Xargo1 , jak dacie podziękuj to się nie obraże wcale :lol2: , Pozdrawiam i do usłyszenia , Radio Binladen
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-12-16, 14:54 przez Binladen, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Yasiec65
Klubowicz

Post autor: Yasiec65 »

Nie mogłeś zrobić z parę odstępów ? Czytając opis oczopląsu można dostać :coo: .Poza tym no oki.
Binladen pisze: jak dacie podziękuj to się nie obraże wcale :lol2:
Też się nie obrażam :mrgreen: . Zresztą wątpię by ktoś się obraził :lol: .
Pozdrawiam :piwo:
Y@$&€c
Najważniejsze są drobiazgi.
Na odległość leczyć potrafił chyba tylko Kaszpirowski.
Prawidłowo użytym młotkiem i przecinakiem możemy naprawić nawet zegarek ;-) .
winiar91
Klubowicz

Post autor: winiar91 »

Mój prostownik też już gotowy ;) Z tym że swój robiłem z diodami :) jeśli ktos jest chętny, to mogę zdjęcie wysłać :)

Aaa...i tekst bardzo dobry ;) :piwo:
Ostatnio zmieniony 2011-01-31, 20:35 przez winiar91, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

No , może kiedyś poprawię , ale tak to myślę jeszcze nad opcją czy by się nie uśmiechnąć do admina lub moda żeby ten temat przykleił . Pozdrawiam
Chinczyk
Klubowicz

Post autor: Chinczyk »

Całkiem niezły tekst.
Ja tylko bym go tylko zmienił używając znaków interpunkcyjnych bardziej rozbudowanych (a nie tylko przecinków :lol2: ) i po tym zabiegu wrzucił do działu Artykuły. :piwo:
Pomogłem? Kliknij "pomógł"!
Awatar użytkownika
Wojtaha3
Klubowicz

Post autor: Wojtaha3 »

A nie lepiej po prostu kupić mostki 3-fazowe :lol: ? Poza tym te same diody (dużej mocy) są w maluchach itp. więc przełożyć jak coś też można :wink:
michal54_87
Zlotowicz

Post autor: michal54_87 »

Taniej i bez kabinacji kupic mostek 3-faz.
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

Oj tam Oj tam , już narzekacie , wszystko sprawdzone przezemnie i działa, Pozdrawiam
michal54_87
Zlotowicz

Post autor: michal54_87 »

nikt nie narzeka :P tylko taniej wychodzi kupic :P:P
winiar91
Klubowicz

Mnie wyszło równe 20 zł :)
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

Równe 20 zł?? Ale popatrz wyżej co ja jeszcze kupiłem , a i małe sprostowanie , dużych mostków kupiłem 4 , a małych 3 , i może stąd taka cena , ale 20 zł to nawet cena spoko , Pozdrawiam
winiar91
Klubowicz

2x 9zł za dwa mostki, 3x 0,5zł za diody :) kable i całą resztę miałem w domu :)
Awatar użytkownika
Xargo
Klubowicz

Post autor: Xargo »

michal54_87 pisze:nikt nie narzeka :P tylko taniej wychodzi kupic :P :P
Tak, o ile dostaniesz je w lokalnym sklepie, co nie zawsze jest takie proste. Jeżeli masz kupić przez internet to trzeba doliczyć przesyłkę, a wtedy wcale nie jest taniej
Ostatnio zmieniony 2011-01-31, 23:19 przez Xargo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

No , wreszcie mnie ktoś obronił hehe , dziex ,Pozdro
Awatar użytkownika
sIaj
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: sIaj »

Popraw! Wstaw miniaturki zdjęć - ogólnie rzec biorąc zadbaj aby miało to fajną oprawę. Pytanie do modów, czy to odpowiedni dział na ten temat? Mi się wydaje ze dział usprawnienia lepszy.
Awatar użytkownika
lisek508
Klubowicz

Post autor: lisek508 »

Wszystko fajnie ale lepiej chyba tak;
Obrazek
niż tak;
http://img138.imageshack.us/i/dsc00028hc.jpg/

Ale zdjęcia za duże trochę
Hm no ale jak ktoś lubi reklamy oglądać to oki :)
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

No tylko chłpaki , problem mam właśnie z tymi zdjęciami , biorę opcję IMG , wklejam link i nic , coś jest pokopane , a co masz na myśli JANEK , fajną oprawę , jakieś kolorowe czcionki czy coś , heh ,pisz co masz na myśli Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lisek508
Klubowicz

Post autor: lisek508 »

Binladen, Bo musisz bezpośredni link z obrazka wkleić ;) jak wejdziesz na image na przykład;
http://img138.imageshack.us/i/dsc00028hc.jpg/ to klikasz na fotce pokaż obrazek i wtedy kopiujesz ten adres który jest w przeglądarce ;)
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

Ok , zakumałem ,dziala , na dniach poprawię wszystko , dziex ,Pozdrawiam
Awatar użytkownika
matmax
Klubowicz

Post autor: matmax »

Binladen, napracowałeś się z tym opisem :piwo:
Opis z pewnością się przyda. Gratulacje.
ODPOWIEDZ