Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.

Prostownik oparty na mostkach prostowniczych

Zapłon, cewki, przerywacze, moduły, oświetlenie

Moderatorzy: ETZ_PRORIDER, mod_team

dziobek
Klubowicz

Post autor: dziobek »

jakbys nie zauwazyl to wczesnej sie pytalem o toi jest zrobione tak ajk mi napisales czyli paskiem w kierunku 61
Awatar użytkownika
herrq666
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: herrq666 »

skoro tak to schemat masz dobry, daj zdjęcie jak to zrobione jest, może co pomyliłeś
Roses are gay, violets are gayer.
Fuck this poem, and listen to SLAYER.
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

Post autor: Binladen »

Chłopaki , słuchajcie , jak wiecie narazie mam w swojej etz prostownik oparty na mostkach , prawda , no i że dzisiaj miałem chwile czasu sprawdziłem swój stary zgodnie z tym opisem

1. Do końcówek U V W podłączamy plus (po kolei nie razem wszystkie)
do końcówki 61 koniec żarówki. Tym sposobem sprawdzimy diody D7,D8 i D9.

2. Do koncowek U V W podłączamy plus (po kolei nie razem wszystkie)
do końcówki D+ koniec żarówki. Tym sposobem sprawdzimy diody D1 D3 D5

3. Do masy prostownika podłączamy plus i po kolei do końcówek U V W koniec żarówki. Tym sposobem sprawdzimy diody D2 D4 D6.

Po każdym dotknięciu końca żaróweczki zapalała się , czyli wychodzi na to że prostownik jest sprawny , a jednak na mierniku uniwersalnym było co innego , po zmianie na elektroniczny(czyt.z mostków) róznicę w ładowaniu czuć , dlatego chyba ten oryginalny będzie służył jako zapas , skoro wszystko wskazuje na to że jest sprawny , co wy o tym myślicie , Pozdrawiam
zabrudny
Klubowicz

prostownik oparty na mostkach prostowniczych

Post autor: zabrudny »

Witam ja zrobiłem według schematu binladena na mostka http://img510.imageshack.us/f/beztytuuvggg.jpg/ i świeci się kontrolka ładowania a na starym mostku wszystko jest ok co może być źle?
Awatar użytkownika
Xargo
Klubowicz

Post autor: Xargo »

No jak podmieniasz swój mostek na mostek oryginalny i wszystko wraca do normy, to chyba logiczne, że musiałeś coś skopać przy składaniu nowego prostownika do kupy. Jesteś pewny, że wszystko jest podłączone tak jak trzeba? Sprawdzałeś miernikiem przejścia przed montażem? Jakie napięcie pojawia Ci się na styku 61 przy zdjętym przewodzie i odpalonym silniku?
Awatar użytkownika
Binladen
Klubowicz

Post autor: Binladen »

zabrudny, Masz źle podłączony prostownik , miałem to samo za pierwszym razem , schemat w rękę i sprawdzasz lutowania i podłączenia do motocykla. :piwo:
zabrudny
Klubowicz

prostownik oparty na mostkach prostowniczych

Post autor: zabrudny »

niby sprawdzałem a jednak źle połączyłem, dzięki
Awatar użytkownika
Wolf
Klubowicz

Post autor: Wolf »

Jako że potrzebowałem na już jakiś prostownik to po dedukcji pisemnego schematu Binladena z wygaszonymi obrazkami zrobiłem swój, który działa. Podłączenie na obrazku z painta dla potomnych :mrgreen:

Ps. Polecam zrobić na mostkach trójfazowych, celem kompresji układu- w końcu mamy 2020 :razz:
https://elektroniksc.com.pl/mostki-pros ... AyaBW_w-7A
Załączniki
schemat prostownik etz.jpg
Awatar użytkownika
ETZ_PRORIDER
mod_team
Kontakt:

Post autor: ETZ_PRORIDER »

No i oszczędność miejsca przy nietypowych projektach :) :piwo:
Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij ;) -> http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji.
Awatar użytkownika
mczmok
Klubowicz

Post autor: mczmok »

Wolf ale na zdjęciu.sa mostki jednofazowe, powinny być 3szt. trójfazowych aby było jeden do jeden :mrgreen:
Awatar użytkownika
elektryk111
Klubowicz

Post autor: elektryk111 »

To akurat są mostki dwufazowe :wink:
Awatar użytkownika
ETZ_PRORIDER
mod_team
Kontakt:

Post autor: ETZ_PRORIDER »

Na zdjęciu Wolf są wykorzystane 2 fazowe ale w linku macie 3 fazowe :)
Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij ;) -> http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji.
Awatar użytkownika
Wolf
Klubowicz

Post autor: Wolf »

Kupiłem dwufazowe ale nie miałem wiedzy że są i trojfazowe :piwo:

Trojfazowe wystarczą dwa na ten układ prostowniczy.
ODPOWIEDZ