Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.

Jak wykonać Elektromagnes ?

Cała reszta która nie pasuje do powyższych działów

Moderatorzy: ETZ_PRORIDER, mod_team

Awatar użytkownika
motocyklista
Klubowicz
Kontakt:

Jak wykonać Elektromagnes ?

Post autor: motocyklista »

Witam. Nie mam magnesu, więc muszę sobie zrobić elektromagnes, tylko trochę mi to nie wychodzi. Czytałem na necie że goście biorą śrubę nawijają drutem podłączają pod bateryjkę i że ładnie przyciąga. Mi to coś nie wychodzi. Po nawinięciu drucika na śrubę podłączam pod zasilacz 5V 620mA i nic się nie dzieje nie przyciąga. Jak to zrobić by to ładnie przyciągało tak już z dwóch cm ? :piwo:
Ostatnio zmieniony 2013-01-03, 21:57 przez motocyklista, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
arlamir
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: arlamir »

A ten oto drut masz izolowany? Weź z jakiegoś starego transformatora.
Awatar użytkownika
Kusy94
Klubowicz

Post autor: Kusy94 »

Drut musisz nawinąć w jedną stronę. Oczywiście najlepiej emaliowany.
Dużo zależy też od ,,rdzenia'' jaki zastosujesz.
Awatar użytkownika
motocyklista
Klubowicz
Kontakt:

arlamir pisze:A ten oto drut masz izolowany? Weź z jakiegoś starego transformatora.
Tak mam emaliowany i właśnie brałem ze starego transformatora. Nawinąłem jeden to przy zwykłym zasilaczu nie przyciągał wcale, a gdy podłączyłem go pod zasilacz od komputera pod napięcie 5V gdzie jest duży amperaż to przyciągał dobrze, ale grzał się niesamowicie.
Awatar użytkownika
arlamir
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: arlamir »

Awatar użytkownika
sIaj
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: sIaj »

Jeżeli rdzeń będzie za mały a prąd za duży to drut się grzeje. W odwrotnej sytuacji nie wykorzystasz optymalnie siły pola magnetycznego. Więcej poczytaj w książkach bo to jest trochę zabawy, materiał jest bardzo ważny oraz pole rdzenia.
Awatar użytkownika
motocyklista
Klubowicz
Kontakt:

Oglądałem ten filmik i robiłem dokładnie co ten gość robił tylko że rdzeń u mnie to była śrubka m6 o długości 3cm a on miał o wiele dłuższą i po podpięciu do ładowarki ładnie mu przyciąga.
ODPOWIEDZ