Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.

Zakup pojazdu do renowacji bez przeglądu od 2024 roku

..i lewo, czyli dyskusje na temat przepisów w naszym kraju

Moderator: mod_team

Marconi
Klubowicz

Zakup pojazdu do renowacji bez przeglądu od 2024 roku

Post autor: Marconi »

Moi drodzy,

wczoraj uświadomiłem sobie, że jest mroczna dziura w przepisach, które zaczną obowiązywać od początku 2024r.

Mianowicie, usunięty zostaje obowiązek zawiadamiania o nabyciu pojazdu i zastąpiony obowiązkiem rejestracji w ciągu 30 dni. Żeby zarejestrować trzeba mieć przegląd.

Co jak kupuje się pojazd niesprawny do renowacji. Przecież nie da się w większości przypadków zrobić tego w 30 dni.

Wygląda to na bubel prawny, jakiś dramat będzie. Może się mylę ale byłem dzisiaj w moim UK i potwierdzili moje obawy.

Jakieś pomysły ?
Awatar użytkownika
jaroquest
Klubowicz

Post autor: jaroquest »

No cóż, pozostaje tylko zawieść motocykl na przyczepce do "zaprzyjaźnionej" stacji gdzie po sprawdzeniu numerów ramy, świateł i kierunków taki przegląd otrzymamy. Sam tak robiłem.
Awatar użytkownika
slawek76
Zlotowicz

Post autor: slawek76 »

Hmm...

To jest ciekawy temat, mnie on też nurtuje :>

Nie dalej jak tydzień temu dostałem kolejną karę pieniężną za niedotrzymanie właśnie tego terminu 30 dni na zgłoszenie zakupionego pojazdu.

A moje Jaskółki to kupuje w takim stanie, że raczej nie przez 30 dni, ale 3 miesiące nie skompletuje części żeby przeszły przegląd i rejestrację.

I tak sobie myślę, czy aby nie nazbyt pochopnie płace te kary. :???

Ostatnio nawet dzwoniłem z oburzeniem na tą sytuację na co Pani stwierdziła, że nie mam się czego oburzać, bo małą karę dostałem tj. 300 zł, a nie 1000zł :???:

I co Wy na to, istnieje jakieś rozwiązanie ?
PS. Należy w tym miejscu dodać, że to są zakupy bez papierów.

Teraz kupiłem i zgłosiłem zakup, bo faktycznie w rozporządzeniu mowa o
obowiązku zawiadamiania o nabyciu pojazdu, a nie obowiązku rejestracji w ciągu 30 dni.
Marconi
Klubowicz

Post autor: Marconi »

Albo ja czegoś nie dostrzegam i przesadzam ale dziwne jest to, że w internecie o tym cisza, nikt o tym nie pisze, przecież to jest dramat dla osób które kupują uszkodzone pojazdy i je naprawiaja albo renowują.

W ogóle jak może to być że ktoś legalnie posiada niesprawny pojazd, legalnie go sprzedaje i w zasadzie przez to nabywca płaci z automatu karę, bo nie jest tego w stanie naprawić w 30 dni.

Kupienie auta po wypadku powoduje że nabywca zapłaci karę ?
W urzędzie rozkładają ręce, jak zapytałem to dopiero zaczęli się zastanawiać.
Awatar użytkownika
sIaj
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: sIaj »

Ktoś to robił po zmianie przepisów? Jak to wygląda w praktyce?
Awatar użytkownika
tomek@1966
Klubowicz

Post autor: tomek@1966 »

A więc w praktyce to tak
Masz 30 dni na przerejestrowanie jeżeli przyjdziesz rejestrować dzień póżniej z automatu dostajesz karę,kara zależy od tego o ile przekroczyłeś 30 -dniowy okres.
mój motor
http://polskajazda.pl/Motocykle/MZ/ES,250/46518
ponadto
Shadow 750 była
Honda NC 750X
Awatar użytkownika
sIaj
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: sIaj »

Czyli nie ma żadnych wyjątków nawet gdy chodzi o rejestracje na zabytek czy kompletowanie pojazdu niekompletnego aby go kiedyś zarejestrować?
Awatar użytkownika
Martini55
Klubowicz

Post autor: Martini55 »

Ja ze swoimi motorkami robię tak, że pakuję do auta silnik, ramę i licznik i jadę na stacje diagnostyczną. Mówię do gościa, że będę odbudowywał motocykl ale potrzebuję przegląd do rejestracji, bo takie jest prawo i praktycznie za każdym razem i to na różnych stacjach wbijają mi pieczątkę, albo tworzą nowy dokument ze wpisem do CEPIK w przypadku starych MZ, które nawet nie są w systemie. Najważniejsze jest mieć ramę z papierem i licznik, by wklepał jakiś przegląd. Jak wszystko jest na legalu to nie robią żadnych problemów.
Awatar użytkownika
shakar65
Klubowicz

Post autor: shakar65 »

Martini55, A co w przypadku motorku bez papierów, który można ewentualnie by na zabytek rejestrować ale trzeba czasu na odrestaurowanie, idzie też tak zrobić jak napisałeś?
Irek
Awatar użytkownika
Martini55
Klubowicz

shakar65 - Jak robisz motocykl na zabytek, to robisz go jak najbliżej oryginału, bo musisz spełnić surowe wymagania. Nie ma sensu rejestrować czegoś takiego, tylko działasz na spokojnie, a potem dalsze procedury.
Awatar użytkownika
Tosiek
Klubowicz

Post autor: Tosiek »

Z tego powodu zrezygnowałem z zakupu motocykla bo po zasięgnięciu informacji w wydziale komunikacji że będę płacił kary nawet wielokrotnie do chwili spełnienia wymagań. Swoją drogą chyba nie doczekam chwili kiedy będzie normalnie i przepisy będą dostosowane do życia. Likwidacja jednej luki w przepisach powoduje powstanie dwóch dziur w innym miejscu. Tak było wcześniej za słusznie minionego ustroju i tak jest obecnie. Wcześniej było łatwiej bo dziurę w prawie można było zakryć suwenirem. Teraz wszyscy się boją. :piwo:
Tosiek- entuzjasta rozważny
Awatar użytkownika
ETZ_PRORIDER
mod_team
Kontakt:

Post autor: ETZ_PRORIDER »

Tosiek, Jedynie ratuje sytuacja, jak kupisz Moto od znajomego z którym możesz spisać datę na umowie z dniem ukończenia odbudowy kiedy możesz legalnie jechać na przegląd ale o takie coś już ciężko.
Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij ;) -> http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji.
Awatar użytkownika
Tosiek
Klubowicz

Post autor: Tosiek »

ETZ_PRORIDER, Bardzo dodrze piszesz ale w mojej sytuacji nie był to znajomy i moto było na fakturę sprowadzone po przejściach. wolałem odpuścić.
Tosiek- entuzjasta rozważny
Awatar użytkownika
ETZ_PRORIDER
mod_team
Kontakt:

Post autor: ETZ_PRORIDER »

No to niestety temat trzeba odpuścić w takiej sytuacji.
Zlutowany na kwadracie zaczynam se rozkminiać kto w MZ-tach był od zawsze, kto pod temat się podszywa MZ - recydywa znów się odzywa, znów to zrobiłem, nie potrafisz mnie zatrzymać! Historia z marką MZ luknij ;) -> http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?p=367810#367810 W garażu: MZ ETZ 250 89r. w eksploatacji | MZ ETZ 125 w eksploatacji | ETZ 250A 88r. w eksploatacji.
Awatar użytkownika
shakar65
Klubowicz

Martini55, A co z 30-sto dniowym terminem rejestracji od dnia zakupu, tu tego chyba nie da się przeskoczyć ?
Irek
Awatar użytkownika
Martini55
Klubowicz

shakar65 -

Pierwsze wyjście jest takie jak napisał ETZ_PRORIDER: możesz się ugadać ze sprzedającym, że nie wpisujecie w umowie daty do czasu aż zakończysz remont ale ja bym raczej uważał na takie rozwiązanie, chyba że to uczciwy znajomy jest - to co innego.

Drugie: możesz od samego początku próbować tworzyć dokumentację zdjęciową i zapytać w wydziale komunikacji co w takiej sytuacji możesz zrobić. Możesz pokazać im umowę i stan motocykla i może wydadzą Ci zaświadczenie, po złożeniu podania: że odbudowujesz motocykl i nie naliczą żadnej kary. Jeśli to nie wypali, to zapytaj ile wynosi kara i wrzuć to w koszty.
Awatar użytkownika
shakar65
Klubowicz

Martini55, Ok, dzięki wielkie za info.
Irek
EndriuBis
Klubowicz

Post autor: EndriuBis »

Może się komuś przyda. W artykule opisana jest sprawa samochodu, ale myślę że z motocyklem będzie tak samo.
Rejestracja samochodu bez przeglądu technicznego.
"Życie jest piękne, złe są tylko chwile"

ks. Jan Kaczkowski (1977 - 2016)
Awatar użytkownika
kosior30
Klubowicz

Post autor: kosior30 »

:ok2:
Motor to masz w pralce! ||| "Prawdziwy facet poci się olejem, jak rozdzielacz w Bizonie" :) ||| Spirit: "Jak odpalisz moją MZtę jestem twój"
"Jawa is made for repairing, MZ is made for riding"
"Smutne jest to, że wy, Polacy macie taki problem z alkoholem"
Awatar użytkownika
szakal7891
Klubowicz

Post autor: szakal7891 »

U nas w starostwie rejestrują bez przeglądu, nazywa się to chyba zgłoszenie zakupu, z tym że dowód rejestracyjny zostaje w urzędzie. Po remoncie nawet po roku zanosisz zaświadczenie o przeglądzie, wbijają w dowód i śmigasz. Sprawdzone na Żuku Staśka.
- Hamuj hamuj!
- Czym?
ODPOWIEDZ