|
Czcionka numerów ramy |
| Autor |
Wiadomość |
ganiacz
ganiacz
Motocykl: MZ TS 250 75'
|
Wysłany: 2025-07-10, 12:45 Czcionka numerów ramy
|
|
|
Dzień dobry wszystkim.
Chciałbym zapytać jak jest z numerami na ramie, czy „poprawiał” ktoś z was fabrykę? Moje są zgodne, ale trzy pierwsze przez ostatnie 50 lat sobie rdzewiały i wyrdzewiały tak, że stały się leeeedwo czytelne, a nawet prawie wcale nie czytelne. Chciałbym je poprawić, ale nigdzie nie mogę znaleźć wybijaków odpowiedniej czcionki. Konkretnie chodzi np. O cyfrę 3 która nie jest zaokrąglona tylko z tym tzw daszkiem u góry, a wszystkie numeratory są z normalną trójką. Co myślicie? |
|
|
|
 |
romanETZ

Motocykl: ETZ150e,250, TS250/1
Pomógł: 10 razy Wiek: 59 Dołączył: 24 Cze 2016 Posty: 417 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-07-10, 21:10
|
|
|
| Mały frez diamentowy do dremela i numery będą czytelne. |
_________________ Marzenia się spełniają, dzięki Forum - MZety jeżdżą i "wyglądają" (coraz lepiej). |
|
|
|
 |
kosior30
Klubowicz Łysy JWP

Motocykl: MZ ETZ 250e '87
Pomógł: 139 razy Wiek: 39 Dołączył: 25 Maj 2009 Posty: 7830 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 2025-07-11, 11:06
|
|
|
| Proponowałbym iść z tym na stację diagnostyczną. Oni są do tego uprawnieni i powinni to zrobić, albo przynajmniej podpiszą się pod tym widząc ramę "przed" i "po". Jeśli to samemu zrobisz, a nie wyjdzie tak dobrze, jak powinno i pokażesz im po fakcie mogą być z tego problemy - z kodeksem karnym włącznie. Także chyba nie warto oszczędzać parę stówek na stemplu diagnosty. |
_________________ Motor to masz w pralce! ||| "Prawdziwy facet poci się olejem, jak rozdzielacz w Bizonie" ||| Spirit: "Jak odpalisz moją MZtę jestem twój"
"Jawa is made for repairing, MZ is made for riding"
"Smutne jest to, że wy, Polacy macie taki problem z alkoholem" |
|
|
|
 |
Sławuch
Sołtys

Motocykl: ETZ 250 '82
Pomógł: 6 razy Wiek: 44 Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 512 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: 2025-07-11, 12:42
|
|
|
| kosior30, zamłotkują przecinakiem oryginalny numer i przynitują chamską tabliczkę zastępczą... słabe rozwiązanie |
_________________ Zgrywam ekspert IFA dżentelmena
MZ przed klubem BELLA kask i tak jest wena
Teraz na serio mam ci coś do podwiezienia
W moim koszu i na Trophy siedzeniach |
|
|
|
 |
ganiacz
ganiacz
|
Wysłany: 2025-07-11, 14:26
|
|
|
| Bardzo możliwe, że zrobię to właśnie „po prawie” ale tak z czystej ciekawości, co z tą czcionką? Wszystkie MZ miały tą czcionkę? Wiem, ze WSK czy SHL czy WFM miały normalną. Miałem dwa ogary to jeden miał normalną a drugi tą „specjalną” |
|
|
|
 |
ganiacz
ganiacz
|
Wysłany: 2025-07-11, 18:36
|
|
|
| Kolega Sławuch też dobrze mówi! Widziałem gdzieś na necie jak diagności nabili nowe numery… Podejrzewam, że nikt się tam nie będzie cackał z „jakąś tam Emzeta” a sam to człowiek sobie zrobi jak oryginał 😜😜 |
|
|
|
 |
|
|