Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.

ku przestrodze-zawsze w kasku!

Jak bezpiecznie poruszać się na dwóch kołach

Moderator: mod_team

Awatar użytkownika
Wuja
Klubowicz

ku przestrodze-zawsze w kasku!

Post autor: Wuja »

Szkoda chłopaka, niestety kasku nie miał, MZ nie opanował.
Szkoda.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1025859,tit ... caid=1ac5b
Awatar użytkownika
hubertbaran
Klubowicz

Post autor: hubertbaran »

To że nie miał kasku to jest fakt ale co przy drodze robi taki krzyż pojąć nie mogę;| Jescze lepiej było by tam postawić betonowy słup;]
Sex, tanie wino i Disco polo! Szatan jest wielki YEAH !
Obrazek
Werpach:
"Komuna wróciła"
Awatar użytkownika
mczmok
Klubowicz

Post autor: mczmok »

Dzisiaj jest moda na krzyże ...
Po prostu chłopak miał pecha i w tym miejscu było mu to pisane, jak nie krzyż to mogło by być coś innego mostek, kamień, drzewo, itp ...
Wypadek przeważnie jest zbiegiem okoliczności (nie myślę tu o brawurze i braku umiejętności kierującego)
Jeden umiera w łóżku a drugi na drodze - takie jest moje zdanie i jadąc motocyklem musimy wziąć to pod uwagę.
Przez 25 lat jazdy na jednośladzie motocykl, jak co roku uczy mnie pokory (chociaż staram się jeździć bezpiecznie) - nigdy jeszcze nie miałem sezonu bez przygód!

W tym roku jedynie 2 głupie gleby + niegroźne spotkanie z samochodem, który apropos zajechał mi drogę jadąc z przeciwka - gdyby zahamował 0.5 metra dalej to też nie wiem jakby się skończyło...
Prawdopodobnie wziął by mnie na maskę :cry: do tego że jechałem Hondą a nie MZ to gmole uchroniły mnie przed złamaniem nogi :mrgreen: - ale to są dywagacje po czasie które nie wnoszą niczego... Bo i tak bym nie uniknął tych zdarzeń nie mając na nie żadnego wpływu.
Opanowanie pojazdu jest pojęciem względnym...
Czasami ktoś nie umie opanować roweru i zalicza gleb jadąc 10-20 km/h .

Oczywiście nie namawiam do wyłączenia myślenia i lekceważenia zasad bezpieczeństwa - ale są zdarzenia które są dla nas (przez kogoś) przeznaczone - możemy je tylko wziąć na klatę i pogodzić się z takim ryzykiem ...
Awatar użytkownika
Awers
Zlotowicz

Post autor: Awers »

nie widać jak wyglądają okolice tego miejsca, ale bywa tak, że w pobliżu nie ma nic innego poza jakimś jednym drzewem, krzyżem czy kapliczką, a pech jest taki, że uderza się centralnie właśnie w tą jedyną przeszkodę. Wiele słyszałem o takich przypadkach. Po prostu pech. Prawdopodobnie o jego życiu zadecydowały centymetry. Zahaczyłby o to o kilka centów w bok, poleciałby dalej i pewnie by mu się nic wielkiego nie stało.
hubertbaran pisze:To że nie miał kasku to jest fakt ale co przy drodze robi taki krzyż pojąć nie mogę;|
Nie tak dawno były zaostrzenie przepisy dot. odległości sytuowania różnych obiektów w pasie drogowym w tym m.in. drzew i aktualnie problem ten się nie powiększa, ale prawo nie działa wstecz i to, co było przed wejściem nowych przepisów jest legalne i trudne do usunięcia.

Jest np. kilka takich miejsc, co ściana domu przylega do krawędzi drogi. Co prawda ściana jest oznaczona jakimiś odblaskami, ale mieszkać w takim domu to chyba nie za ciekawie. Jak dobrze pamiętam jest coś takiego m.in. w woj. świętokrzyskim przy drodze powiatowej. Przejeżdżałem koło tego jak jechałem na zlot MZ do Garbatki. Ciekawe co było pierwsze, droga czy dom.
AdamSsS
Klubowicz

Post autor: AdamSsS »

u mnie na drodze dojazdioowej do maista jest takka droga drzewa rosną na całej jej długości oddalone od jezdni o 1.5m droga z dozwoloną preedkościa do 90km/h ale wiadomo ocdcinek w miarke prosty z kilkoma zakrętami ale nestety troche żel wyprofilowanymi i juz nie ejden zginol tma tak przyczyna byął brawura ale gdyby nie te drzewa to auto zatrzymało by sie na poalch traw i ścierniskach a nei an drzewie ostatnio wycięto na łukach na stroanch zewnętrzynych kilak drzew i już były tma 3 wypadki z czego dzięki wycięciu tychdrzew uratowano 5 osób a co do tego krzyża to widnieje na nim data 1987 ale zważywszy na to ajk ten krzyż wygląda śmiem twierdzic ze stał tam inny krzyż mniejszy i od niedawno pstawiono tam ten kamień
Awatar użytkownika
Marek_k-750
Klubowicz

Post autor: Marek_k-750 »

Awers pisze:Jest np. kilka takich miejsc, co ściana domu przylega do krawędzi drogi.
był u mnie taki wypadek naszczęscie nie smiertelny. że typek jadąc motorem nie wyrobił na zakręcie i uderzył w dom, Akurat w miejscu gdzie uderzył było okno i razem z motorem wleciał przez okno do mieszkania. Najzabawniejsze w tym było to że akurat jak wleciał przez okno to rodzina siedziała w tym pokoju i ogladała film. Właścicielom mieszkania się nic nie stało a motocyklista był tylko połamany.

kolejny wypadek był taki że piajny kierowca uderzył w świeży wyremontowany pruski dom. świezo ocieplony i położony puc. Kierowca przebił się przez sciane. Samochód do kasacji kierowca ani nikt z domowników nie ucierpiał.

był też pare lat temu wypadek śmiertelny 2 km od mojego domu. Imprezowicze wracając pijani do domu uderzyli w drzewo. Spalili się żywcem. Żyli by do dzisiaj gdyby nie palące się znicze które stały właśnie pod drzewem. W czasie wypadku wyciekło paliwo które momentalnie się zapaliło od zniczy....
AdamSsS
Klubowicz

Post autor: AdamSsS »

http://motoryzacja.interia.pl/galerie/n ... 168012,1,4 zdjęcia z wypadku z przed 5 miesięcy koelsie odemnie ze szkoły 2 znałem najmłodszy rpwoadził od 3 dnie mail prawko auto to była honda accord licznik zatrzymał sie na 180km/h wypadli z zzakrętu i uderzyliw w drzewa kóre rosna tylko na tym zakręcie do okoła pola i za drzewami też pola nawet mieszakńcy apelowai o usuniecei tych drzwa ale be skuteczne dopeiro po tym wypadku usunięto je :sad:
Maxwronki
Klubowicz

Post autor: Maxwronki »

Ironia losu... Być może był potrzebny na niebieskich autostradach... (*)
Załączniki
tragedia na mz.jpeg
ES250/2,WFM MO6, SHL M11, WSK KOBUZ i wiele innych...
Awatar użytkownika
sugr
Klubowicz

Post autor: sugr »

AdamSsS pisze: i uderzyliw w drzewa kóre rosna tylko na tym zakręcie do okoła pola i za drzewami też pola nawet mieszakńcy apelowai o usuniecei tych drzwa ale be skuteczne dopeiro po tym wypadku usunięto je :sad:
akurat nie mogę się zgodzić z tym, że drzewa były złe i je wypier...licznik na 180, 3dni prawka - o czym to świadczy? bardzo dobrze że skończył na drzewie a nie na innym samochodzie, palant i tyle.
w przypadku motura to już inna kwestia bo wystarczył piasek na zakręcie i dowidzenia, jeździł bez kasku i pewnie prawka też nie miał - też bez winy nie był.
ta nagonka na drzewa jest często spotykana i najzwyczajniej w świecie głupia. Nikt się nie zastanowi, że dzięki dżewom na drodze jest chłodniej i słońce nei daje po gałach, no i pijacy zwykle lądują na drzewach a nie innych uczestnikach ruchu.
-Dobra, ciężko było ale sprzęgło siedzi.
-A co to za dwie podkładki tu leżą?
-%&^%$^%$#
Chinczyk
Klubowicz

Post autor: Chinczyk »

I jest ekologiczniej bo spaliny w większości są przez te drzewa "wchłaniane".
Człowiek który jedzie zgodnie z przepisami żadko kiedy ląduje na takim drzewie.
Pomogłem? Kliknij "pomógł"!
Awatar użytkownika
norbertmz
Klubowicz

Post autor: norbertmz »

Jeśli niema kasku to już porusza się niezgodnie z przepisami. Poczułem dziwne uczucie bo nieraz zdarzy mi się nie założyć kasku jak przejadę się do kolegi kilka domów dalej. Jak kupowałem MZ koło Terespolu to koleś mówił o znajomym który jechał 30 km/h wsk 125 bez kasku i przyładował w drzewo zginął.
"To, że dla Ciebie i dla mnie i dla pińdziesięciu innych jest to jasne, to nie znaczy, że dla wszystkich :piwo: "
Awatar użytkownika
hubertbaran
Klubowicz

Post autor: hubertbaran »

Jechałeś kiedyś po drodze która jest obsadzona po jednej i po drugiej stronie drzewami podczas burzy ? Ja tej nagonki nie uważam za głupią droga to nie miejsce dla drzew i krzyży. W moich stronach pełno drug leci poprzez las co nie oznacza ze drzewo rośnie metr od drogi.
Sex, tanie wino i Disco polo! Szatan jest wielki YEAH !
Obrazek
Werpach:
"Komuna wróciła"
Luwer
Klubowicz

Post autor: Luwer »

Ja również uważam, że drzewa przy drodze są zbędne.
ODPOWIEDZ