Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.

Problem z pracą silnika. Brak iskry? Złe ustawienie zapłonu?

Zapłon, cewki, przerywacze, moduły, oświetlenie

Moderatorzy: ETZ_PRORIDER, mod_team

krzysztof1966
Klubowicz

Post autor: krzysztof1966 »

Witam , dzisiaj dodatkowo wymieniłem czujnik halla a iskry jak nie było tak nie ma , została już tylko stacyjka i przewody plusa i minusa na cewkę i moduł , zaczyna brakować pomysłów,a może ktoś ma pomysł.
Pozdrawiam, Krzysztof
halcik
Klubowicz

Post autor: halcik »

Tak jak pisałem, jestem pełen podziwu w poniesione inwestycje bez weryfikacji rzeczy. Jest to moje ulubione sprawdzenie bo bezkosztowe.
Jednak jest we mnie Janusz :)
Moje zabawki
MZ ES 250/2 68, MZ TS 250/1 76
OSA M50 59, OSA M52 65
WSK KOS 85
Awatar użytkownika
mar09
Klubowicz

Post autor: mar09 »

krzysztof1966 pisze:została już tylko stacyjka i przewody plusa i minusa na cewkę i moduł
Po kolei: sprawdź multimetrem czy masz napięcie na zacisku nr. 15 cewki zapłonowej, jeśli nie to sprawdzasz stacyjkę... jeśli samo podłączenie jest ok to wykręć stacyjkę i sprawdź od góry w punkcie nitowania jej obudowy do tworzywa i okolicy nitowania złącza nr. 30 czy nie pojawiła się korozja.. częsty przypadek gdy motocykl wcześniej jeździł lub garażował "na mokro". Na próbę możesz ominąć stacyjkę i lecz pamiętaj że cewka szybko się nagrzewa i może przepalić uzwojenie.
Aktualna oferta części: http://sprzedajemy.pl/oferty-uzytkownika-1981282
Foto-relacje z remontów: http://www.fotosik.pl/u/marcink46/albumy
marii-tech - serwis/części/usługi
krzysztof1966
Klubowicz

,,JEST ISKRA'' jak się okazało , główna śruba masy pod siedzeniem gdzie zbiega się pięć przewodów masy , każde oczko zakończenia przewodu oczyściłem z nalotu do żywej miedzi , nowa śruba która skręca wszystkie przewody masy i oczywiście cała podstawa w którą wkręcam śrubę wyczyszczona do żywego i sukces , dziękuje wszystkim za dobre rady bo sprawdzałem wszystkie sposoby - życzę wszystkim miłego dnia i setek kilometrów bez awarii.
Pozdrawiam, Krzysztof
krzysztof1966
Klubowicz

Witam klubowiczów , mam pytanko ostatnio w mojej MZ ETZ 150 pojawił się taki problem po włączeniu zapłonu nie pali się czerwona kontrolka , po odpaleniu też nic żółta kontrolka normalnie po włączeniu biegu gaśnie i tak powinno być a czerwonej nie ma co się dzieje , proszę o pomoc sos.
Pozdrawiam, Krzysztof
Awatar użytkownika
Tosiek
Klubowicz

Post autor: Tosiek »

Jeśli silnik odpala, to po uruchomieniu i dodaniu gazu powinny się rozjaśniać światła. Jeżeli jest re
akcja rozjaśniania świateł to sprawdził bym żarówkę od kontrolki. :lol:
Tosiek- entuzjasta rozważny
ODPOWIEDZ