MZ KLUB POLSKA
Klub Miłośników Motocykli MZ
Klub Miłośników Motocykli MZ
Moderatorzy: ETZ_PRORIDER, mod_team
dla wyjaśnienia - kierunek zaporowy jest wtedy, gdy podłączasz + do tego końca diody z paskiem. Ogólnie jest tak - podłączasz miernik do obu końców diody - ma być wartość koło 600 - 700, zamieniasz kable i musi być 1. Jeżeli w obu przypadkach masz zero lub 1 to dioda do wymiany. A i jakby co to te 6 wielkich diod które siedzą wewnątrz prostownika mają jedne wyprowadzenie puszczone na obudowy - 3 z nich mają na obudowie anodę a 3 z nich katodę, także jeżeli zechciałbyś je wyciągnąć (chociaż nie wiem po co) to pamiętaj która była gdzieherrq666 pisze:kierunku zaporowym
Jeżeli odepniesz prostownik od instalacji motocykla to nie.Binladen pisze:A czy to jest jakaś różnica w pomiarze jeżeli dioda jest wlutowana , albo wylutowana w połowie
Masz ewidentnie ustawioną zbyt ubogą mieszankę paliwowo - powietrzną, dlatego motocykl schodzi z obrotów tylko poprzez obciążenie go alternatorem. Najlepszym dowodem na to będzie kolor świecy zapłonowej. I tak, masz rację - to najkrótsza droga do przytarcia silnika.Binladen pisze:nową filozofię , przepustnica zamknięta , obroty 2.5 tys , mieszanki bierze mało i ja myślę że to już jest droga do przytarcia się , Pozdrawiam
A ja bym tym nie kręcił, dopóki nie rozwiąże się problem zapalania kontroli ładowania. Jeszcze się okaże, że to po prostu prostownik wysyła za niskie napięcie do regulatora i dlatego napięcie w instalacji jest obniżone, a wtedy wprowadzenie zmian w regulatorze nie pomoże a wręcz zaszkodzi...Marcin W. pisze:W niektórych regulatorach jest potencjometr i nim można ustawić "próg zadziałania" ładowania....ustawił bym jeśli tam się da od 12,5V do 14V...14,5V
Ja bym napisał ZNACZĄCO taniej. Koszt wykonania prostownika we własnym zakresie to nie więcej jak 15zł - wystarczą 2 mostki prostownicze (koszt 5zł za sztukę), 3 diody 1n4007 (po ok 5gr. sztuka) a do tego kilka kabli i konektówMarcin W. pisze:Oryginalne są dość drogie.... ale i tak taniej by ci wyszło niż zakup tego za 140zł
Nie, nie może. Masz źle ustawiony gaźnik, który podaje za dużo powietrza w stosunku do paliwa. Ew. masz za wysoko ustawioną przepustnicę lub silnik zasysa lewe powietrze. A filtr wymień - to przecież nie majątek.Binladen pisze:A do tych obrotów , mam stary niemiecki oryginalny filter powietrza , wygląda już na mocno wysłużony , w koncu ma 22 lat , i czy to on moze byc winowajcą tego zamieszania ? Pozdrawiam
To jest normalny objaw, nie masz czym się przejmować. Po prostu jak włączasz światła to następuje wzrost zapotrzebowania prądu w instalacji. Prąd ten musi być na bieżąco produkowany - gdyby brał się z akumulatora, to ten by się w końcu wyczerpał, prawda? Dlatego cały ten prąd jest pobierany z alternatora. Alternator to taki taki jakby odwrotny silnik, ale prawa w nim działające pozostają te same. Teraz zobacz: jeżeli zatrzymasz silnik elektryczny czyli dasz mu duże obciążenie to ten może się spalić, bo będzie płynął przez niego duży prąd. To wiedzą wszyscy. W alternatorze zachodzi odwrotna sytuacja - jeżeli alternator musi wytworzyć dużo prądu, który będzie przez niego płynął, to on wytworzy duże obciążenie dla elementu który go napędza i spowolni jego obroty. W tym przypadku jest to silnik spalinowy.dziwi mnie tylko czemu ona schodzi z obrotów jak się włączy długie swiatła , kiedyś miałem to samo , i przeszł