Forum stoi na nowym silniku. Stare hasła zostały unieważnione. Musisz ustawić nowe hasło przed pierwszym logowaniem, zrobisz
to przez opcję "Nie pamiętam hasła", które znajduje się poniżej formularza logowania. Link do zmiany hasła zostanie wysłany na adres e-mail przypisany do konta.

Zapłon - cewka przegrzewana i spalona - MZ ETZ 251

Zapłon, cewki, przerywacze, moduły, oświetlenie

Moderatorzy: ETZ_PRORIDER, mod_team

wost
Klubowicz

Zapłon - cewka przegrzewana i spalona - MZ ETZ 251

Post autor: wost »

witam
mam takia sprawe - mialem male problemy z pradem (wracalem ostatnio bez ladowania) - podladowalem akumulatorek, podpialem i przekrecilem kluczyk. postal tak sobie na wlaczonym zaplonie kolo 15 minut, podszedlem, wlaczylem kierunki - super migaja, nacisnalem sygnal i rozlegl sie huk jakby 10 petard na raz walnelo :cry: dotykam cewki a ta az parzy!! co sie moglo stac?? pewnie juz po cewce (wczoraj juz nie mialem sily sprawdzac) ale sie wymieni i nie ma problemu.... szukam przyczyny!! czy ktos ma jakis pomysl co sie moglo stac??

z gory dziekuje za kazdy pomysl....
Ostatnio zmieniony 2006-09-01, 14:33 przez wost, łącznie zmieniany 1 raz.
Stojo
Klubowicz

Post autor: Stojo »

było już, w książe "jeżdżę....." pisze, że jak masz zwykły zapłon i zostawisz na włączonym zapłonie, to może się tak zdarzyć że będziesz miał zwarte platynki i wtedy prąd będzie płynął przez cewke, nagrzeje ją i spali, ale w w opisie widze że masz 251 (czyli elektronik), ja też mam elektronika i nie wiem czy w elektroniku to też się stanie ale raczej tak, bo przecież zapłon to zapłon
IFA mobile DDR
Awatar użytkownika
Wodzumz
Zlotowicz

Post autor: Wodzumz »

Spaliłeś cewkę. Przyczyna-motocykl stał na włączonym zapłonie. Jaki masz regulator napięcia? Mechaniczny czy elektroniczny?
Wodzumz
wost
Klubowicz

spalona cewka.....

witam
dzieki za informacje.... regulator mam elektroniczny, ten niebieski z 5 kabelkami (chodzi bardzo dobrze). mam tylko nadzieje ze poza cewka nic sie nie uszkodzilo.... bo bardzo sobie chwale zaplon elektroniczny i oby sie nie uszkodzil przy okazaji ale to sie zobaczy dzisiaj jak juz zakupie nowa cewke.....

I JUZ NIGDY WIECEJ NIE ZOSTAWIE WLACZONEGO ZAPLONU (musze sobie zapamietac ze jak zadzwoni telefon to trzeba go wylaczyc....)

dzieki
wojciech944
Klubowicz

Post autor: wojciech944 »

wost, spoko, teraz sie nauczysz :)
Awatar użytkownika
Klima
Klubowicz

Post autor: Klima »

mie tez cewka wystrzeliła w gokarcie jak nie wyłaczyłem zapłonu. Pozniej dwa dni skrobałem z ramy to coś brazowe co jest wewnątrz cewki :mrgreen:
Awatar użytkownika
eMZetkowicz
Klubowicz

Post autor: eMZetkowicz »

Dokłednie jak powyżej wszystko, jeśli chodzi o zapłon elektronicznyto w swojej praktyce zauważyłem, że montowano tam różne odpowiedniki tranzystora mocy, jesli miałeś wersje 15A to nie powinno mu sie nic stać, jedynie uszkodzona cewka, no chyba że w wyniku eksplozji cewki nastąpiło wewnętrzne zwarcie, wówczas tranzystor mógł paść, ale to skrajny przypadek, powinno być dobrze, a jak nie będzie to zgłoś sie do mnie z sterownikiem.
eine Melodie auf alle Strassen: MZ!!!
MOTORRADWERK ZSCHOPAU
Awatar użytkownika
tomasz102
Klubowicz

Post autor: tomasz102 »

a czy jak cewka jest hmm bardzo ciepła, to źle? może mieć walniete uzwojenie pierwotne, i jak to dokładnie sprawdzić?
w garażu: MZ ETZ 250 , Kawasaki 440 LTD, Renault 19. "Życie się kręci powyżej czterech tysięcy."
Tomek, stopka!
wojciech944
Klubowicz

ciepła mzoe być (musi) bo wydziele sie na niej duza moc, ale zeby wybuchła, to musiała miec jakąć wade,...
Awatar użytkownika
eMZetkowicz
Klubowicz

Post autor: eMZetkowicz »

Sprawdź opór uzwojenia, jedyna metoda, owszem nawet sprawna sztuka sie musi po dłuższym czasie grzać...
eine Melodie auf alle Strassen: MZ!!!
MOTORRADWERK ZSCHOPAU
wost
Klubowicz

a jednak cewka dziala.....

witam
najdziwniejsze jest w tym wszystkim to ze cewka jednak dziala!!!!! iskra taka ze chlopa by zabilo..... nie zdazylem jej odpalic bo czyscilem zbiornik z syfu z naszych stacji i nie chcialo mi sie juz go zakladac ale przejrzalem cala instalacje - wszystko swieci i mruga ;-)
tylko w takim razie co tak strzelilo??!!?? i jakie beda skutki na przyszlosc??
dzisiaj ja uruchomie i podziele sie "wrazeniami" :)

pozdrawiam
Madzia
Klubowicz

Post autor: Madzia »

wost pisze:w takim razie co tak strzelilo??!!??
sprawdz czy masz powiertze w oponach :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
mundy
Klubowicz

Post autor: mundy »

A moze to Ci wystrzeliła miesznka w wydechu :lol: ... Choć to niemożliwe , skoro mówisz że niczym nie ruszaleś ( chodzi o ukl sterujacy iskrą) i było buuuuuuum!...
Ale wg, mnie to nie cewka wn strzeliła .....
MZ ES 250/2>THE BEST
http://polskajazda.pl/Motocykle/MZ/ES-250/977 <-moja ES
Obrazek
Awatar użytkownika
WALDEK150
Klubowicz

Post autor: WALDEK150 »

Mam pytanie związane z cewką. Moja cewka po 15 minutach jazdy jest już gorąca czy to jest normalne?? A podłuższej jeździe to jest bardzo gorąca można nawet się oparzyć!!
Awatar użytkownika
mundy
Klubowicz

Post autor: mundy »

Nie powinna się aż tak grzać :-/ ........ Po dłuzszej jeździe moze byc najwyżej ciepła.........

Jak masz moizliwoesc to podłącz inną i zobacz czy będzie to samo , ob takie grzanie moze,być powodem zbliżajacej sie awarji tejże cewki wn...........
MZ ES 250/2>THE BEST
http://polskajazda.pl/Motocykle/MZ/ES-250/977 <-moja ES
Obrazek
wojciech944
Klubowicz

moze nawet parzyc, przy takich tempraturach otoczenia i wolnej jezdzie to nic nadzwyczajnego,
lecz nie przecze, moze byc cos nie tak, najlepiej jak byś zmierzył jej opór i napięcie łądowania...
PS. drut którym jest nawinieta wytrzymuj do 150 st. ;-)
ODPOWIEDZ